PL
Przedstawiono możliwości wykorzystania do produkcji piwa niekonwencjonalnych surowców, takich jak: proso, pszenżyto amarantus, gryka i komosa ryżowa. Mimo że mogą one być trudne w przerobie, wydają się interesujące pod kątem produkcji piw o ciekawym, nowym smaku i aromacie. Wykorzystując słody z pseudozbóż, czy też prosa, można otrzymać napoje bezglutenowe. Opisane zboża i pseudozboża różnią się składem chemicznym od jęczmienia, co powoduje konieczność zmian technologii produkcji słodu, jak i piwa.
EN
The possibility of using unconventional raw materials, such as proso millet, triticale, amaranth, buckwheat, quinoa in brewing was presented in this paper, Despite possible difficulties in their processing, they seem to be interesting for the production of a new, attractive beer. Beverages for people suffering from celiac disease can be produced using malt obtained from pseudo-cereals and proso millet. Grains and pseudo-cereals described in this article differ in chemical composition from barley, which causes the necessity of changes in the production of both malt and beer.