PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 2(17) |

Tytuł artykułu

Aktywność przeciwutleniająca tkanek podrobów kurcząt żywionych paszą wzbogaconą w selen i metioninę

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Antioxidative activity of the offal tissues of chicken fed with selenium and methionine enriched diet

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Podroby drobiowe są cennym i łatwo dostępnym źródłem składników odżywczych, jakkolwiek ich skład chemiczny przyczynia się do intensywnego zachodzenia procesów oksydacji pogorszających jakość produktów. Celem pracy była analiza właściwości przeciwutleniających tkanek podrobów kurcząt brojlerów żywionych paszą wzbogaconą w selen i metioninę. Aktywność przeciwutleniającą analizowano metodami DPPH, ABTS, FRAP i TBARS. Wykazano, że tkanki podrobów kurcząt żywionych paszą standardową miały wysoką zdolność do zmiatania wolnych rodników i redukcji żelaza III. Wprowadzenie do paszy selenu przyczyniło się do poprawy zdolności zmiatania wolnych rodników (ABTS, DPPH) przez tkanki żołądka i wątroby oraz redukcji żelaza III (FRAP) tkanek serca i wątroby, co spowodowało wymierne podwyższenie ich stabilności oksydacyjnej. Dodatek metioniny przekraczający 8,2 g/kg paszy prowadził do podwyższenia FRAP tkanki serca oraz wątroby, co jednak nie przyczyniło się do zwiększenia stabilności oksydacyjnej.
EN
The aim of the study was to evaluate the antioxidant properties of selected offals from broiler chickens fed diet supplemented with selenium and methionine. The antioxidant activity was analyzed by DPPH, ABTS, FRAP and TBARS. The offals from chickens fed a standard diet had a high ability to scavenge free radicals and reduce iron III. The incorporation of selenum to chicken diet improved the ability to scavenge free radicals (ABTS, DPPH) by stomach and liver tissues, as well as the ability to reduce iron (FRAP) by heart and liver tissues, which also improved their oxidative stability. The addition of more than 8.2 g/kg feed methionine led to an increase of heart and liver tissue FRAP, which did not contribute to the oxidation stability.

Wydawca

-

Rocznik

Numer

Opis fizyczny

s.22-30,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wrocław
autor
  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wrocław
autor
  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wrocław

Bibliografia

  • Alam N., Bristi N.J., Rafiquzzaman M., 2013, Review on in vivo and in vitro methods evaluation of antioxidant activity, Saudi Pharmaceutical Journal, vol. 21, s. 143-152.
  • Benzie I.F.F., Strain J.J., 1996, The ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of “antioxidant power”: The FRAP assay, Analytical Biochemistry, vol. 239, s. 70-76.
  • Castellini C., Mugnai C., Dal Bosco A., 2002, Effect of organic production system on broiler carcass and meat quality, Meat Science, vol. 60, s. 219-225.
  • Chen G., Wu J., Chang L., 2013, The effect of different selenium levels on production performance and biochemical parameters of broilers, Italian Journal of Animal Science, vol. 12, s. 486-491.
  • Decker E.A., Mei L., 1996, Antioxidant mechanisms and applications in muscle foods, Proceedings of Reciprocal Meat Conference (AMSA), vol. 49, s. 64-72.
  • Del Carlo M., Sachetti G., DiMattia C., Compagnone D., Mastrocola D., Liberatore L., Cichelli A., 2004, Contribution of the phenolic fraction to the antioxidant activity and oxidative stability of olive oil, Journal of Agricultural and Food Chemistry, vol. 52, s. 4072-4079.
  • Dvorska J.E., Pappas A.C., Karadas F., Speake B.K., Surai P.F., 2007, Protective effect of modified glucomannans and organic selenium against antioxidant depletion in the chicken liver due to T-2 toxin-contaminated feed consumption, Comparative Biochemistry and Physiology Part C: Toxicology & Pharmacology, vol. 145, no 4, s. 582-587.
  • Gowdy K.M., 2004, Selenium supplementation and antioxidant protection in broiler chickens, North Carolina State University, MSc Thesis, s. 1-172.
  • Grigioni G.M., Margaria C.A., Pensel N.A., Sanches G., Vaudagna S.R., 2000, Warmed-over flavour analysis in low temperature-long time processed meat by an “electronic nose”, Meat Science, vol. 56, s. 221-228.
  • Intarapichet K.O., Maikhunthod B., 2005, Genotype and gender differences in carnosine extracts and antioxidant activities of chicken breast and thigh meats, Meat Science, vol. 71, s. 634–642.
  • Jang A., Liu X.D., Shin M.H., Lee B.D., Lee S.K., Lee J.H., Jo C., 2008, Antioxidative potential of raw breast meat from broiler chicks fed a dietary medicinal herb extract mix, Poultry Science, vol. 87, s. 2382-2389. doi:10.3382/ps.2007-00506.
  • Kim Y.J., Lee G.D., Choi I.H., 2013, Effects of dietary supplementation of red ginseng marc and α-tocopherol on the growth performance and meat quality of broiler chicken, Journal of the
  • Science of Food and Agriculture, vol. 94, no 9, s. 1816-1821.
  • Lee E.J., Ahn D.U., 2003, Effect of antioxidant on the production of off-odor volatiles and lipid oxidation in irradiated turkey breast meat and meat homogenates, Journal of Food Science, vol. 68, s. 1631-1638.
  • Mattila P., Kumpulainen J., 2001, Coenzymes Q9 and Q10: contents in foods and dietary intake, Journal of Food Composition and Analysis, vol. 14, s. 409-417.
  • McMillin K.W., 1996, Initiation of oxidative processes in muscle foods, Proceedings of Reciprocal Meat Conferences (AMSA), vol. 49, s. 53-63.
  • Mei L., Cru A.D., Decker E.A., 1994, Role of antioxidant enzymes in the development of warmed over flavour in pork, Journal of Food Lipids, vol. 1, s. 273-283.
  • Mielnik M.B., Rzeszutek A., Veberg A., 2006, Relationship between antioxidative activity and oxidative stability of various types of poultry meat during chill storage, Proceedings of XII European Poultry Conference, Verona, Italy, CD, s. 1-6.
  • Naji T.A., Amadou I., Abbas S., Zhao R.Y., Shi Y.H., Le G.W., 2013, Phytosterol supplementation improves antioxidant enzymes status and broiler meat quality Pakistan, Journal of Food Science, vol. 23, s. 163-171.
  • Pradham A.A., Rhee K.S., Hernandez P., 2000, Stability of catalase and its potential role in lipid oxidation in meat, Meat Science, vol. 54, s. 385-390.
  • Re R., Pellegrini N., Proteggente A., Pannala A., Yang M., Rice-Evans C.A., 1999, Antioxidant activity applying an improved ABTS radical cation decolorization assay, Free Radical Biology and Medicine, vol. 26, s. 1231-1237.
  • Rice-Evans C.A., 1994, Formation of free radicals and mechanism of action in normal biochemical processes and pathological states, [w:] Free radical damage and its control, ed. C.A. Rice-Evans, R.H. Burdon, Elsevier Science B.V., Amsterdam, s. 131-151.
  • Sacchetti G., DiMattia C., Pittia P., Martino G., 2008, Application of a radical scavenging activity test to measure the total antioxidant activity of poultry meat, Meat Science, vol. 80, s. 1081-1085.
  • Saki A.A., Mirzaaghatabar F., Zamani P., Aliarabi H., 2009, Effect of different levels of methionine and metabolizable energy in response to immune system in broilers diets, Proceedings of 19th European Symposium on the Quality of Poultry Meat, 21-25 June 2009, Turku, Finland, CD, s. 1-12.
  • Serafini M., Del Rio D., 2004, Understanding the association between dietary antioxidants, redox status and disease: Is the Total antioxidant capacity the right tool?, Redox Report, vol. 9, s. 145-152.
  • StatSoft, 2006, Elektroniczny podręcznik statystyki PL, Kraków, http://www.statsoft.pl/textbook/stathome.html.
  • Terevinto A., Ramos A., Castroman G., Cabrera M.C., Saadoun A., 2010, Oxidative status, in vitro iron-induced lipid oxidation and superoxide dismutase, catalase and glutathione peroxidase activities in rhea meat, Meat Science, vol. 84, s. 706-710.
  • Wang Y.B., Xu B.H., 2008, Effect of different selenium source (sodium selenite and selenium yeast) on broiler chickens, Animal Feed Science and Technology, vol. 144, s. 306-314.
  • Wang Y.X., Zhan X.A., Yuan D., Zhang X.W., Wu R.J., 2011, Effects of selenomethionine and sodium selenite supplementation on meat quality, selenium distribution and antioxidant status in broilers, Czech Journal of Animal Science, vol. 56, s. 305-313.
  • Wu D.J., Pan X.J., Wang Z.G., Peng Z.Q., Zhao L.Y., Zhang Y.W., 2011, Effect of maternal selenium and methionine on poultry products (egg and meat). Qualities and oxidative stability, [w:] Hany El-Shemy (ed.), Soybean and Nutrition, In Tech, s. 269-288.
  • Yen G.Ch., Chen H.Y., 1995, Antioxidant activity of various tea extracts in relation to their antimutagenicity, Journal of Agriculture and Food Chemistry, vol. 43, s. 27-32.
  • Young J.F., Stagsted J., Jensen S.K., Karlsson A.H., Henckel P., 2003, Ascorbic acid, α-tocopherol, and oregano supplements reduce stress-induced deterioration of chicken meat quality, Poultry Science, vol. 82, s. 1343-1351.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-0b7796fe-9440-4c6f-ab41-c367eca54391
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.