PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 69 | 07 |

Tytuł artykułu

Bacillus cereus - istotny czynnik zatruć pokarmowych u ludzi

Warianty tytułu

EN
Bacillis cereus: an important factor in food poisoning in humans

Języki publikacji

PL

Abstrakty

EN
B. cereus is a Gram-positive, relatively anaerobic, rod-shaped pathogen, which has the ability to produce endospores. This microorganism is widespread in the environment, from which it can pass into raw materials and all food products, including milk. The endospores of the enterotoxigenic strains of B. cereus often occur in dehydrated food, such as milk powder and infant formula. Therefore, the presence of this microorganism in products for infants is controlled. Because of the psychrotrophic properties of many B. cereus strains, the bacteria are able to grow at a cooling temperature and therefore may reduce the stability of milk and dairy products. B. cereus may cause food poisoning by producing enterotoxins. There are two types of poisoning caused by B. cereus: diarrheal and vomiting. The first form of poisoning can be caused by two different toxins: hemolytic enterotoxin HBL and non-hemolityc enterotoxin NHE, produced by bacteria in the small intestine. The vomiting poisoning is caused by food that already contains the emetic toxin: cereulide. In newborns and immunocompromised patients, these bacteria can also cause serious systemic infections unrelated to the gastrointestinal tract. It is difficult to estimate the number of cases of B. cereus infections and to compare these numbers for different countries because keeping such records is not legally required.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

69

Numer

07

Opis fizyczny

s.399-402,bibliogr.

Twórcy

  • Zakład Higieny Żywności Pochodzenia Zwierzęcego, Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy, Al.Partyzantów 57, 24-100 Puławy
autor
  • Zakład Higieny Żywności Pochodzenia Zwierzęcego, Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy, Al.Partyzantów 57, 24-100 Puławy
autor
  • Zakład Higieny Żywności Pochodzenia Zwierzęcego, Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy, Al.Partyzantów 57, 24-100 Puławy

Bibliografia

  • 1.Baumann-Popczyk A., Sadkowska-Todys M.: Zatrucia i zakażenia pokarmowe w Polsce w 2009 roku. Przegl. Epidemiol. 2011, 65, 227-234.
  • 2.Becker H., Schaller G., Wiese W., Terplan G.: Bacillus cereus in infant foods and dried milk products. Int. J. Food Microbiol. 1994, 23, 1-15.
  • 3.Bednarczyk A., Daczkowska-Kozon E.: Czynniki patogenności bakterii z grupy Bacillus cereus. Post. Mikrobiol. 2008, 47, 51-63.
  • 4.Granum P. E., Lund T.: Bacillus cereus and its food poisoning toxins. FEMS Microbiol. Lett. 1997, 157, 223-228.
  • 5.Guinebretière M., Broussolle V., Nguyen-The C.: Enterotoxigenic profiles of food-poisoning and food-borne Bacillus cereus strains. J. Clin. Microbiol. 2002, 40, 3053-3056.
  • 6.Hanamant P. S., Bansilal G. M.: Proteolytic psychrotrophic Bacillus cereus from milk and fermented milk products. J. Environ. Res. Develop. 2012, 6, 660-666.
  • 7.Horii T., Tamai K., Notake S., Yanagisawa H.: Bacillus cereus bloodstream infection in a preterm neonate complicated by late meningitis. Case Report Inf. Dis. 2012, 1-3.
  • 8.Jääskeläinen E.: Assessment and control of Bacillus cereus emetic toxin in food. Dissertation, University of Helsinki 2008.
  • 9.Kotiranta A., Lounatmaa K., Haapasalo M.: Epidemiology and pathogenesis of Bacillus cereus infection. Microb. Inf. 2000, 2, 189-198.
  • 10.Lynch M., Painter J., Woodruff R., Braden C.: Surveillance for foodborne-disease outbreaks - United States, 1998-2002. Morbid. Mort. Weekly Report 2006, 55, 1-34.
  • 11.Magnusson M., Christiansson A., Svensson B.: Bacillus cereus spores during housing of dairy cows: Factors affecting contamination of raw milk. J. Dairy Sci. 2007, 90, 2745-2754.
  • 12.McKillip J. L.: Prevalence and expression of enterotoxins in Bacillus cereus and other Bacillus spp., a literature review. Antonie van Leeuwenhoek 2000, 77, 393-399.
  • 13.Molska I.: Niektóre problemy jakoœci mikrobiologicznej mleka w proszku. Przegl. Mlecz. 1998, 8, 229-232.
  • 14.Murray P. R., Rosenthal K. S., Pfaller M. A.: Medical Microbiology. Elsevier Inc., Philadelphia 2009, 241-246.
  • 15.Opinion of the scientific Panel on Biological Hazards on Bacillus cereus and other Bacillus spp. in foodstuffs. EFSA J. 2005, 175, 1-48.
  • 16.PN-EN ISO 7932 Mikrobiologia żywności i pasz. Horyzontalna metoda oznaczania liczby przypuszczalnych B. cereus. Metoda liczenia koloni w temp. 30°C.
  • 17.Przybylska A.: Zatrucia i zakażenia pokarmowe w 2000 roku. Przegl. Epidemiol. 2002, 56, 293-304.
  • 18.Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1441/2007 z dnia 5 grudnia 2007 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2073/2005 w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych.
  • 19.Shaheen R., Andersson M., Apetroaie C., Schulz A., Ehling-Schulz M., Ollilainen V., Salkinoja-Salonen M.: Potential of selected infant food formulas for production of Bacillus cereus emetic toxin, cereulide. Int. J. Food Microbiol. 2006, 107, 287-294.
  • 20.Sneath P. H. A., Mair N. S., Sharpe M. E., Holt J. G. (red.): Bergey's Manual of Systematic Bacteriology. T. 2. Williams and Wilkins, Baltimore 1986, 1104-1139.
  • 21.Te Giffel M. C., Beumer R. R., Granum P. E., Rombouts F. M.: Isolation and characterization of Bacillus cereus from pasteurized milk in household refrigerators in the Netherlands. Intern. J. Food Microbiol. 1997, 34, 307-3018.
  • 22.Vissers M. M. M., Giffel M. C., Driehuis F., Jong P., Lankveld J. M. G.: Predictive modeling of Bacillus cereus spores in farm tank milk during grazing and housing periods. J. Dairy Sci. 2007, 90, 281-292.
  • 23.WHO, Surveillance Programme for Control of Foodborne Infection and Intoxications in Europe, 8th report 1999-2000.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-0ab13e70-d30e-4477-a5e2-f73be69f7272
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.