PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 13 | 6 |

Tytuł artykułu

Yielding and quality of lavender flowers (Lavandula angustifolia Mill.) from organic cultivation

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Plonowanie i jakość kwiatów lawendy wąskolistnej (Lavandula angustifolia Mill.) w uprawie ekologicznej

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
In 2008–2010, in the field experiment, the yield and quality of lavender flowers in organic cultivation were tested. The experiment was established in four different locations in Poland. The following features were evaluated: fresh and dried flower yields, seed yield, weight of 1 000 kernels, essential oil content and its composition and microbiological contamination. Lavender flower yield from organic experiments was higher compared with the yield from conventional cultivation. The content of essential oil in organic lavender flowers was lower then that from conventional ones. The content of essential oil and its composition of lavender flowers did not depend on localization. The satisfied yield of lavender seeds was obtained in organic experiments. The investigated lavender raw materials were below the level of standard contamination for raw materials treated with hot water (A) according to European Pharmacopoeia 7.0.
PL
W latach 2008–2010 oceniano plonowanie i jakość kwiatów lawendy wąskolistnej w ekologicznych doświadczeniach polowych. Doświadczenia zostały założone w czterech certyfikowanych gospodarstwach ekologicznych w różnych częściach Polski. W doświadczeniach oceniano następujące cechy: świeżą i suchą masę surowca, plon nasion, masę 1000 nasion, zawartość olejku eterycznego w suchym surowcu oraz jego skład i poziom zanieczyszczeń mikrobiologicznych surowca. Plon kwiatów lawendy z doświadczeń ekologicznych był większy w porównaniu z uprawą konwencjonalną, natomiast zawartość olejku eterycznego w kwiatach ekologicznych była mniejsza niż w tych pochodzących z doświadczeń konwencjonalnych. Zawartość olejku eterycznego oraz jego skład nie były zależne od systemu uprawy. W doświadczeniach ekologicznych uzyskano satysfakcjonujący plon nasion. Badany surowiec lawendy spełniał wymogi zanieczyszczeń mikrobiologicznych surowców poddawanych działaniu gorącej wody (A) zgodnie z Farmakopeą Europejską 7.0.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

13

Numer

6

Opis fizyczny

p.173-183,ref.

Twórcy

  • Institute of Natural Fibres and Medicinal Plants, Wojska Polskiego 71B, 60-630 Poznan, Poland
autor
  • Institute of Natural Fibres and Medicinal Plants, Wojska Polskiego 71B, 60-630 Poznan, Poland
autor
  • Institute of Natural Fibres and Medicinal Plants, Wojska Polskiego 71B, 60-630 Poznan, Poland
autor
  • Institute of Natural Fibres and Medicinal Plants, Wojska Polskiego 71B, 60-630 Poznan, Poland
  • Poznan University of Life Sciences, Poznan, Poland

Bibliografia

  • Cavanagh H.M., Wilkinson J.M., 2002. Biological activities of lavender essential oil. Phytother. Res., 16(4), 301–308.
  • Ceylan A., Bayram E., Ozay N., 1996. The effects of different doses of nitrogen and plant densities on some agronomic and technologic characteristic of lavender (Lavandula angustifolia Mill.). Turk. J. Agricul. Forest., 20, 567–572.
  • Dachler M., Pelzmann H., 1999. Arznei- und Gewürzpflazen. Österreichischer Agrarverlag, Klosterneuburg. European Pharmacopoeia 7th edn., 2010. Council of Europe, Strasburg. GenStat, 2007. GenStat Release 10 Reference Manual. Lawes Agricultural Trust, Rothamsted, UK.
  • Ghelardini C., Galeotti N., Salvatore G., Manzzani G., 1999. Local anaesthetic activity of the essential oil of Lavandula angustifolia. Planta Med., 65 (8), 700–703.
  • Hritcu L., Cioanca O., Hancianu M., 2012. Effects of lavender oil inhalation on improving scopolamine induced spatial memory impairment on laboratory rats. Phytomedicine, 19(6), 529–534.
  • Kabata-Pendias A., Pendias H., 1999. Biogeochemia pierwiastków śladowych. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa.
  • Kara N., Baydar H., 2013. Determination of lavender and lavandin cultivars (Lavandula sp.) containing high quality essential oil in Isparta, Turkey. Turk. J. Field Crops, 18(1), 58–65.
  • Kędzia B., 1999. Badania nad zanieczyszczeniem surowców zielarskich drobnoustrojami. Inst. Rośl. Przetw. Ziel., Poznań.
  • Khitam Jawad Hamad, Shahlah Jihad Ahmed Al-Shaheen, Raad Kaskoos, Javed Ahamad, Mohd Jameel, Showkat Mir, 2013. Essential oil composition and antioxidant activity of Lavandula angustifolia from Iraq. Int. Res. J. Pharm., 4(4), 118–123.
  • Kozak M., Bocianowski J., Sawkojü S., Wnuk A., 2010. Call for more graphical elements in statistical teaching and consultancy. Biometr. Lett., 47(1), 57–68.
  • Kozak M., Bocianowski J., Rybiński W., 2013. Note on the use of coefficient of variation for data from agricultural factorial experiments. Bulgar. J. Agricult. Sci., 19(4), 644–646.
  • Kozik E., Golcz A., 2011. Plant nutrients. In: Research Methods in Plant Sciences (vol. 3), Narwal S., Politycka B., Fengzhi W., Sampietro D. (eds). Studium Press LLC, Houston, 9–41.
  • Kucharski W., 2010. Lawenda wąskolistna In: Uprawa zióá. Poradnik dla plantatorów, Kołodziej B. (ed.). PWRiL, Poznań, 249–254.
  • Nartowska J., 2012. Rośliny lecznicze – lawenda. Panacea, 40(3), 5–7.
  • Nedkov N., Slavov S., 1990. The effect of irrigation on the yield and quality of lavender cuttings. Rasteniev’ Nauki, 27, 118–121.
  • Nowosielski O., 1988. Fertilization recommendation in horticulture. PWRiL, Warszawa, 45–72.
  • Raev R., Jordanov R., Zheljazkov V., Rabotyagov V., Craker L., Nolan L., Shetty K., 1996. Induced polyploidy in lavender. Acta Horticult., 426, 561–572.
  • Renaud E.N.C., Charles D.J., Simon J.E., 2001. Essential oil quality and composition from 10 cultivars of organically grown lavender and lavandin. J. Ess. Oil Res., 13(4), 269–273.
  • Robu S., Spac A., Cioanca O., Hancianu M., Stanescu U., 2011. Studies regarding chemical composition of lavender volatile oils. Rev. Med. Chir. Soc. Med. Nat., 115(2), 584–589.
  • Sabara D., Kunicka-Styczyńska A., 2009. Lavender oil – flavouring or active cosmetic ingredient? Sci. Bull. Techn. Uni. Lodz, 78, 33–38.
  • Seidler-Łożykowska K., Mordalski R., Kucharski W., Golcz A., Kozik E., Wójcik J., 2009. Economic and qualitative value of the raw material of chosen species of medicinal plants from organic farming. Part I. Yield and quality of garden thyme herb (Thymus vulgaris L.). Acta Sci. Pol. Agricultura, 8(3), 23–28.
  • Shapiro S.S., Wilk M.B., 1965. An analysis of variance test for normality (complete samples). Biometrika, 52, 591–611.
  • Soodabeh Saeidnia, Gholamreza Amin, Pantea Sarkheil, Abbass Hadjiakhoondi, 2013. Monoterpene synthase from Lavandula angustifolia and solid-phase microextraction gaschromatography-mass spectroscopy analysis of its aroma profile. Res. J. Pharm. Biol. Chem. Sci., 3(4), 1049–1059.
  • Śmigielski K., Prusinowska R., Krosowiak K., Sikora M., 2013. Comparison of qualitative and quantitative chemical composition of hydrolate and essential oil of lavender (Lavandula angustifolia). J. Ess. Oil Res., 25(4), 764–771.
  • Zheljazkov V., Astatkie T., Hristov A., 2012. Lavender and hyssop productivity, oil content, and bioactivity as function of harvest time and drying. Ind. Crops Prod., 36(1), 222–228.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-0aa5789b-ecd4-466b-8b58-4d728e76b230
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.