PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 68 | 09 |

Tytuł artykułu

Warzywa ekologiczne i konwencjonalne. Porównanie jakości

Warianty tytułu

EN
Organic and conventional vegetables. Comparison of the quality

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule omówiono pojęcie żywności ekologicznej, porównano jakość warzyw z produkcji ekologicznej z jakością warzyw z produkcji konwencjonalnej. Badania przeprowadzone w Polsce i na świecie dowodzą, że warzywa ekologiczne w większości przypadków zawierają więcej związków fenolowych, witaminy C, cukrów i związków mineralnych niż warzywa z produkcji konwencjonalnej. Nie jest to jednak regułą, bo często wpływ na wynik ma odmiana warzywa, które uprawiano. Produkty ekologiczne zawierają mniej azotanów i pestycydów, są więc atrakcyjniejsze dla konsumenta. Na podstawie dotychczasowych badań trudno jest określić, które z warzyw zawierają mniej metali ciężkich, gdyż trafiają one do roślin z wielu źródeł.
EN
The article discusses the concept of organic food as well as it presents a comparison of quality of the vegetables from the organic production and vegetables from the conventional production. Various studies, as carried out in Poland and around the world have shown that organic vegetables in most cases are superior to conventional vegetables in terms of the content of phenolic compounds, vitamin C, sugars and minerals. It is not a rule, however, as the result is often affected by type of the cultivated vegetable. Organic vegetables contain less nitrates and pesticides, so it makes them more attractive to the consumer. On the grounds of the so-far conducted studies, it is difficult to determine which vegetables contain lower quantities of heavy metals as they are absorbed by the plants from many sources.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

68

Numer

09

Opis fizyczny

s.38-40,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Biotechnologii, Żywienia Człowieka i Towaroznawstwa Żywności, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin
autor
  • Katedra Biotechnologii, Żywienia Człowieka i Towaroznawstwa Żywności, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin
autor
  • Katedra Biotechnologii, Żywienia Człowieka i Towaroznawstwa Żywności, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin
autor
  • Katedra Biotechnologii, Żywienia Człowieka i Towaroznawstwa Żywności, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin

Bibliografia

  • [1] Faller A.L.K., Fialho E.: 2010. Polyphenol content and antioxidant capacity in organic and conventional plant foods. Journal of Food Composition and Analysis., 23,561-568.
  • [2] Fjelkner-Modig S, Bengtsson H, Nyström S.: 2000.The Influence of Organic and Integrated Production on Nutritional, Sensory and Agricultural Aspects of Vegetable Raw Materials for Food Production. Acta Agric Scand., B, Soil and Plant Sci., 50,102-113.
  • [3] GUS : 2012. Rocznik Statystyczny Rolnictwa, 128.
  • [4] Hallmann E., Rembiałkowska E.: 2007. Zawartość wybranych składników odżywczych w czerwonych odmianach cebuli z uprawy ekologicznej i konwencjonalnej. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość., 2(51),105-111.
  • [5] Hallmann E., Rembiałkowska E.: 2007. Badanie i ocena jakości owoców wybranych odmian (Lycopersicon esculentum Mill) z produkcji ekologicznej i konwencjonalnej ze szczególnym uwzględnieniem związków bioaktywnych. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering, vol. 52(3), 55-60.
  • [6] Hallmann E, Rembiałkowska E.: 2008. Ocena wartości odżywczej i sensorycznej pomidorów oraz soku pomidorowego z produkcji ekologicznej i konwencjonalnej. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering, 53(3), 88-95.
  • [7] Herencia J.F., Garcia-Galavis P.A, Ruiz Dorado J.A, Maqueda C.: 2011. Comparison of nutritional quality of the crops grown in an organic and conventional fertilized soil. Scientia Horticulturae, (129), 882-888.
  • [8] http://pl.wiklpedia.org/wiki/%CE%92-Karoten (20.09.2013)
  • [9] Kazimierczak R., Hallmann E, Treščinska V, Rembiałkowska E.: 2011. Ocena wartości odżywczej dwóch odmian buraków ćwikłowych (Beto Vulgaris) z uprawy ekologicznej i konwencjonalnej. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering, vol. 56 (31), 206-210.
  • [10] Lairon D.: 2010. Nutritional quality and safety of organic food. A review. Agron. Sustain. Dev, (30), 33-41.
  • [11] Magkos F, Arvaniti F. and Zampelas A.: 2003. Organic food: nutritious food or food for thought? A review of the evidence. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 54, 357-371.
  • [12] Malmauret L., Parent-Massi D, Hardy J.L, Verger P: 2002. Contaminants in organic and conventional foodstuffs in France. Food Additives and Contaminants, vol. 19(6), 524-532.
  • [13] Masamba K.G, Nguyen M.: 2008. Determination and comparison of vitamin C, calcium and potassium in four seleaed conventionally and organically grown fruits and vegetables. African Journal of Biotechnology, vol. 7 (16), 2915-2919.
  • [14] Miller E, Malinowska K, Gałęcka E„ Mrowiska M, Kędziora J.: 2008. Rola flawonoidów jako przeciwutleniaczy w organizmie człowieka. Pol. Merk. Lek, 24, 556-560.
  • [15] Mitchell A, Yun-Jeong H, Kon E, Barrett D.M, Bryant D.E, Denison R.F, Kaffka S.: 2007. Ten-Year Comparison of the Influence of Organic and Conventional Crop Management Practises on the Content of Flavonoids in Tomatoes. J. Agric. Food Chem, 55,6154-6159.
  • [16] Rembiałkowska E.: 2007. Review Quality of plant products from organic agriculture. Journal of the Science of Food and Agriculture, 87, 2757-2762.
  • [17] Rembiałkowska E, Załęcka A, Badowski M, Ploeger A.: 2012. The Quality of Organically Produced Food, Organic Farming and Food Production, Dr. Petr Konvalina (Ed.), ISBN: 978- 953-51-0842-9, InTech, DOI: 10.5772/54525. Available from: http://www.intechopen.com/books/organic-farming-and-food-production/the-quality-of-organically-produced-food.
  • [18] Sikora M, Hallmann E, Rembiałkowska E.: 2009. Zawartość związków bioaktywnych w marchwi z uprawy ekologicznej i konwencjonalnej w kontekście profilaktyki zdrowotnej. Roczn. PZH., 60, nr 3, 217-220.
  • [19] Sobieralski K, Siwulski M, Sas-Golak I.: 2013. Nutritive and Heath-promoting value of organic vegetables. Acta Sci. Pol, Technol. Aliment., 12(1), 113-123.
  • [20] Warman P.R, Havard K.A.: 1997. Yield, vitamin and mineral contents of organically and conventionally grown carrots and cabbage. Agriculture, Ecosystems and Environment, 61,155-162.
  • [21] Woese K, Lange D, Boess Ch, Bögl K.W.: 1997. A Comparison of Organically and Conventionally Grown Foods- Results of a Review of the Relevant literature. J. Sci. Food Agric, 74, 281-293.
  • [22] Worthington V: 2001. Nutritoional Quality of Organic Versus Conventional Fruits, Vegetables, and Grains. The Journal of Alternative and Complementary Medicine, vol.7 (3), 161-173.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-083560f9-b455-452b-960e-28a7ba1f9f5a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.