PL
Celem badań była analiza korespondencji zmienności występowania kompleksu chorób podstawy źdźbła w zależności od odmiany, systemu uprawy, wysokości ścierni i warunków pogodowych. Zastosowano trzy sposoby uprawy roli: Czynnik I: a) uprawa uproszczona, bezpłużna, b) uprawa konwencjonalna – płużna, c) siew bezpośredni. Czynnik II – wysokość ścierni: a) niskie ściernisko (10 cm), b) wysokie ściernisko (40 cm). Czynnik III: odmiany pszenicy ozimej. Znaczne zróżnicowanie liczebności porażonych źdźbeł w latach i różnych systemach przy zróżnicowanej wysokości ścierni spowodowało duży rozrzut punktów reprezentujących sposoby uprawy roli. Duże odległości między punktami określającymi odmiany wskazują na istotnie zróżnicowaną reakcję odmian pod względem odporności na kompleks chorób podstawy źdźbła w zależności od lat badań i sposobów uprawy roli. W warunkach uprawy zerowej wysokość ścierni nie różnicowała znacząco nasilenia chorób podsuszkowych u badanych odmian pszenicy ozimej. W pozostałych systemach uprawy niższe liczebności chorych źdźbeł wykazano na obiektach z wysoką ściernią. Na odmianie Mewa stwierdzono zwiększone nasilenie chorób podstawy źdźbła w warunkach uprawy uproszczonej i niskiej ścierni.
EN
The studies were aimed at determining of the relation between the occurrence of the complex of stem-base diseases on cultivars of winter wheat, depending on farming systems and weather conditions. Three experimental factors, were analysed, Factor 1 (farming systems): (a) simplified farming, (b) conventional plowing, (c) direct sowing, Factor 2 (stubble length): (a) short (10 cm) or (b) long (40 cm). Factor 3: three cultivars of winter wheat. In particular, wheat diseases caused by pathogenic fungi were taken into consideration. The plants with disease symptoms on stem-base were counted and picked up from the 100 plants sampled diagonally through the experimental plots. Basing on the bi-plot curve, various levels of susceptibility of wheat cultivars on the complex of diseases of stem-base were stated in dependence on weather conditions prevailed in a given year and to on the farming systems used. The only exception was the reference cultivation, where the effect of changing stubble length on intensity of the occurrence of wheat diseases (Fusarium ssp.) showed to be insignificant. In the conditions of plow less farming and short stubble, the cultivar Mewa revealed increased susceptibility to the pathogenic fungi.