PL
Porównano postawy i poglądy konsumentów względem wybranych kategorii nowej żywności z uwzględnieniem ich wieku. Wyniki badań wykazały, iż postawy w stosunku do poszczególnych rodzajów żywności były istotnie zróżnicowane. Największy odsetek respondentów deklarował pozytywną postawę wobec żywności wzbogaconej w witaminy i składniki mineralne, żywności wygodnej, a w następnej kolejności żywności etnicznej. Tylko 1/5 ankietowanych miała pozytywną postawę w stosunku do żywności genetycznie modyfikowanej. Wiek istotnie statystycznie różnicował deklarowane postawy wobec trzech rodzajów novel food, tj. żywności wzbogaconej w witaminy i składniki mineralne, wygodnej i etnicznej. Im młodsi byli respondenci, tym istotnie więcej osób deklarowało pozytywną postawę. Duże ryzyko łączono przede wszystkim ze spożyciem żywności genetycznie modyfikowanej, ale także żywności wygodnej.
EN
The aim of this study was the comparison of the attitudes and beliefs of Polish consumers towards the selected categories of novel foods depending on the age of respondents. The obtained results showed that the attitudes towards particular types of food significantly differed. The largest proportion of respondents declared a positive attitude towards food enriched with vitamins and minerals and convenient food followed by the ethnic food. Only one fifth of respondents had a positive attitude towards genetically modified food. Age differentiated in a statistically significant way the attitudes declared towards three types of novel food, i.e. food enriched with vitamins and minerals, convenient food and ethnic food. The younger were the respondents the significantly more of them declared their positive attitude. High risk was mostly ascribed to the consumption of genetically modified food but also to convinient food.