PL
W ostatnich latach wzrasta zainteresowanie farmakoterapią zwiększającą skuteczność leczenia uzależnienia alkoholowego. Pojawienie się możliwości wykorzystania środków pochodzenia roślinnego, które mają zdolność obniżenia chęci picia alkoholu wydaje się obiecujące. Wiadomo, że podawanie wyciągu z korzenia ołownika łatkowatego Pueraria lobata (Willd) Ohwi, Fabaceae (kudzu) może zmniejszać spożycie alkoholu u gryzoni mających skłonność do etanolu. Opublikowano także pracę, w której stwierdzono, że wyciąg z Puerariae radix może być użyteczny w leczeniu pacjentów pijących alkohol „w sposób szkodliwy” (tzw. heavy drinkers). Należy jednak podkreślić, że mechanizmy biochemiczne i farmakologiczne leżące u podstaw działania kudzu są na razie nieznane. Wiadomo, że zawarte w nim izoflawonoidy mogą zmniejszać objawy neurotoksycznego działania alkoholu w hipokampie i mają właściwości Mechanizmy przeciwalkoholowego działania wyciągu z korzenia Pueraria lobata (kudzu). Współczesne poglądy neuroprotekcyjne prowadzące do zahamowania następstw doświadczalnie wywołanej ischemii. Dlatego uzasadnione są poszukiwania zmierzające do wyjaśnienia istoty działania tej rośliny na ośrodkowy układ nerwowy.
EN
Recently, a concern for the use of pharmacotherapy in order to improve the effectiveness of alcoholism treatment has been increasing. Therefore, the interest has raised in findings in medicinal herbs effective in reducing alcohol intake. It is known that Pueraria lobata (Willd) Ohwi, Fabaceae, is involved in reducing alcohol intake in experimental animals. There is also a report that the extract from Puerariae radix (kudzu) may be a useful adjunct for pharmacotherapy in heavy drinkers. However, although the activity of kudzu is clearly beneficial for ethanol-treated rats, the mechanisms at the pharmacological and biochemical level still needs to be elucidated. Moreover, kudzu can lower symptoms of neurotoxic activity of ethanol in hippocampus and possesses neuroprotective effects against cerebral ischemia. Therefore, further investigation of the interactions between kudzu and ethanol in central nervous system seems to be appropriate.