PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 66 | 1 |

Tytuł artykułu

Consumption of black and green teas as a dietary source of polyphenols in Polish inhabitants of the Mazovian region

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Background. Tea is a very popular drink throughout many parts of the world, that includes Poland. The tea infusion (cup of tea) itself contains phenolic compounds with anti-oxidant properties that constitute 30% of the dry mass of tea leaves responsible for a health promoting effect on the human body. Objectives. To estimate the determinants and amounts of black and green tea consumed by a selected population group, along with their polyphenols intake from tea. Material and Methods. A survey was conducted of 281 subjects in 2012 from the Mazovian region of Poland, recruited from social-networking sites which had been sent a web application questionnaire (Mini-ankiety.pl). Results. Subjects were aged 18-56 years, of whom the majority (73%) were aged 21-30 years. City dwellers constituted 86%, whilst those remaining were from small towns (14%). Black tea was drunk by 80% of whom 39% did so daily, whilst green tea was drunk by 72% of whom 17% did so daily. Determinants affecting the amounts of tea drinking were principally gender, education, place of residence and number of household members. Women significantly drank more than one cup of green tea daily compared to men. Those with a higher education significantly drank more than one cup of black tea daily compared to those with lower education levels. Homeowning subjects with 2 household members significantly drank more than one cup of green tea daily than the others. The average daily intakes of polyphenols from black tea in those who drank so regularly was 503 mg and that for green tea was 361 mg. Conclusions. The main source of tea polyphenols was found to be black tea as this was drunk more often than green tea. There is a need for promoting more green tea to be drunk as a source of polyphenols.
PL
Wprowadzenie. Herbata jest bardzo popularnym napojem spożywanym w wielu rejonach świata, w tym w Polsce. Zawarte w składzie naparów herbacianych związki fenolowe wykazują antyoksydacyjne działanie. Stanowią one ponad 30% suchej masy liści i to właśnie im herbata zawdzięcza swój prozdrowotny wpływ na organizm. Cel badań. Celem badań było oszacowanie poziomu i uwarunkowań spożycia herbaty czarnej oraz zielonej w wybranej populacji, a także szacunkowa ocena spożycia polifenoli wraz z herbatą. Materiał i metoda. Badanie przeprowadzono w 2012 roku wśród 281 osób za pośrednictwem aplikacji internetowej Mini- ankiety.pl, do której adres internetowy został rozpowszechniony na portalach społecznościowych. Wyniki. W badaniach udział wzięły osoby w wieku od 18 do 56 roku życia, przy czym najliczniejszą grupę (73%) stanowiły osoby w wieku 21-30 lat. Wśród badanych 86% osób pochodziło z dużego miasta, a pozostałe (14%) zamieszkiwały małe miasta. Uzyskane wyniki wskazały, że 80% badanej populacji spożywało herbatę czarną, z czego 39% codziennie. Herbatę zieloną spożywało 72% badanych z czego codziennie -17%. Czynniki mające wpływ na ilość spożywanej herbaty to przede wszystkim płeć oraz wykształcenie, a także miejsce zamieszkania i liczba osób w gospodarstwie domowym. Kobiety istotnie częściej w ilości 1 szklanki/dzień pijały napar z zielonej herbaty w porównaniu do mężczyzn. Respondenci z wykształceniem wyższym istotnie częściej (codziennie) spożywali herbatę czarną i zieloną w porównaniu z osobami z niższym wykształceniem. Ankietowani zamieszkujący mieszkanie własne w gospodarstwie dwuosobowym istotnie częściej pijali 1 szklankę/dziennie naparu z zielonej herbaty. Średnia ilość polifenoli przyjmowana dziennie z herbatą czarną wśród osób deklarujących jej regularne spożycie wyniosła 503 mg, natomiast z herbatą zieloną 361 mg. Wnioski. W badanej populacji, ze względu na wyższe spożycie, lepsze źródło polifenoli stanowiła herbata czarna niż zielona. Istnieje konieczność większego propagowania picia herbaty zielonej, jako źródła polifenoli.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

66

Numer

1

Opis fizyczny

p.35-38,ref.

Twórcy

autor
  • Chair of Nutritional Assessment, Department of Human Nutrition, Faculty of Human Nutrition and Consumer Sciences, Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Nowoursynowska 159c, 02-776 Warsaw, Poland
autor
  • Chair of Nutritional Assessment, Department of Human Nutrition, Faculty of Human Nutrition and Consumer Sciences, Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Warsaw, Poland
  • Chair of Nutritional Assessment, Department of Human Nutrition, Faculty of Human Nutrition and Consumer Sciences, Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Warsaw, Poland
autor
  • Chair of Nutritional Assessment, Department of Human Nutrition, Faculty of Human Nutrition and Consumer Sciences, Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Warsaw, Poland

Bibliografia

  • 1. Arab L., Liu W., Elashoff D.: Green and black tea consumption and risk of stroke: a meta-analysis. Stroke 2009; 40:1786-1792.
  • 2. Arts I.C.W., Van de Putte B., Hollman P.C.H: Catechin content of foods commonly consumed in the Netherlands. 2. Tea, wine, fruit juices, and chocolate milk. J Agricul Food Chem 2000; 48:1752-1757.
  • 3. Bettuzzi S., Brausi M., Rizzi F., Castagnetti G., Peracchia G., Corti A.: Chemoprevention of human prostate cancer by oral administration of green tea catechins in volunteers with high-grade prostate intraepithelial neoplasia: a preliminary report from a one-year proof-of principle study. Cancer Res 2006; 66:1234-1240.
  • 4. Bhagwat S., Haytowitz D.B., Holden J.M.: USDA Database for the flavonoid content of selected foods. Release 3.09.2011,www.ars.usda.gov/nutrientdata.
  • 5. Bhatt P.R., Pandya K.B., Sheth N.R.: Camellia sinensis (L.): the medicinal beverage: a review. Inter J Pharm Sci Rev Res 2010;3(2):6-9.
  • 6. Cabrera C.: Beneficial effects of green tea – A review. J Am Coll Nutr 2006;2:79-99.
  • 7. Całka J., Zasadowski A., Juranek J.: Niektóre aspekty klinicznego działania zielonej herbaty. Brom Chem Toksykol 2008; 51:5-14.
  • 8. Dmowski P., Śmiechowska M., Steinka I.: Wpływ zawartości związków bioaktywnych na mikrobiologiczne zanieczyszczenie herbaty. Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni 2009;61:5-14.
  • 9. Hertog M.G.L., Hollman P.C.H, Van de Putte B.: Content of potentially anticarcinogenic flavonoids of tea infusions, wines, and fruit juices. J Agricul Food Chem 1993; 41:1242-1246.
  • 10. Higdon J.V., Frei B.: Coffee and health: a review of recent human research. Critical Reviews of Food Science and Nutrition 2006; 46:101-123.
  • 11. Hsu A., Bray T., Ho E.: Anti-inflammatory activity of soy and tea in prostate cancer prevention. Exp Biol Med (Maywood) 2010; 235:659-667.
  • 12. Ostrowska J.: Herbaty – naturalne źródło antyoksydantów. Gazeta Farmaceutyczna 2008;1:46-50.
  • 13. Rusinek E.: Evaluation of soluble oxalates content in infusions of different kinds of tea and coffee available on the Polish market. Rocz Panstw Zakl Hig 2012; 63(1):25-30.
  • 14. Sano J., Inami S., Seimiya K.: Effects of green tea intake on the development of coronary artery disease. Circulation Journal 2004; 68:665-670.
  • 15. Szymula M., Ratajczak J.: Rynek herbaty i kawy. Poradnik handlowca. http://www.poradnikhandlowca.com.pl/archiwum/09-2010,Rok-2010,40.html

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-0750af8e-2df1-4d5c-834e-27d731aeeb04
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.