PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | 511 | 1 |

Tytuł artykułu

Influence of site conditions and cultivars on the contents of antioxidants in potato tubers

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Wpływ warunków miejsca uprawy i odmiany na zawartość antyoksydantów w bulwach ziemniaka

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
In precise field trials at five localities in the CR within years 2004-2005 the effects of different locality conditions and yellow- and purple- fleshed potato cultivars on ascorbic acid (AA) and total polyphenol (TP) contents in tubers were determined. AA content on average of nine cultivars reached the value 170.3 mg·kg⁻¹ FM and was demonstrably affected by the genotype of cultivar and locality conditions. The highest level was achieved in Marabel cv.; in other eight cultivars AA contents lower by 5-33% were estimated. Among five localities the highest AA content at the locality in lowland region (174 m a. s.) with the warmest and dry climate and light-textured soils was determined. In the case of total polyphenols no significant difference among localities was found, but the tendency to higher TP (by 9-22% as compared to other localities) at the locality Stachy was observed, what was connected with apparently lower temperature during vegetation period at this locality. In Valfi purple flesh cultivar higher by 90% TP content was found as compared with the mean value for yellow flesh cultivars. In the group of yellow flesh cultivars significant differences of TP content among particular cultivars were also determined.
PL
Podczas szczegółowych badań, które przebiegały w pięciu różnych miejscach w Republice Czeskiej w latach 2004 i 2005 badano wpływ różnych warunków środowiska i odmian z żółtym i fioletowym miąższem na zawartość kwasu askorbinowego i polifenoli ogółem. Zawartość kwasu askorbinowego osiągnęła w przypadku dziewięciu odmian przeciętną wartość 170,3 mg·kg⁻¹ św.m. i miał na to wpływ genotyp i warunki środowiska. Najwyższą wartość osiągnął u odmiany Marabel, u pozostałych ośmiu odmian zawartość kwasu askorbinowego była niższa od 5 do 33%. Z pięciu miejscowości największa zawartość kwasu askorbinowego była zanotowana na obszarze nizinnym (174 m n.p.m.) z najcieplejszym suchym klimatem i lekką piaszczystą glebą. W przypadku polifenoli ogółem nie stwierdzono różnicy, ale okazało się, że w miejscowości Stachy stwierdzono wyższą zawartość polifenoli ogółem. Ma to związek ze znacznie niższą temperatura w okresie wegetacyjnym na tym obszarze. U odmiany Valfi z fioletowym miąższem zawartość polifenoli ogółem była wyższa o 90%, w porównaniu z odmianami z żółtym miąższem. W grupie odmian z żółtym miąższem stwierdzono również różnicę w zawartości polifenoli ogółem pomiędzy poszczególnymi odmianami.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

511

Numer

1

Opis fizyczny

p.245-254,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Plant Production, Czech University of Agriculture, Kamycka 129, 165 21 Prague 6 - Suchdol, Czech Republic
autor
  • Department of Chemistry, Czech University of Agriculture, Prague, Czech Republic
autor
  • Department of Plant Production, Czech University of Agriculture, Prague, Czech Republic
autor
  • Potato Research Institute, Havlickuv Brod, Czech Republic
autor
  • Department of Machinery Utilization, Czech University of Agriculture, Prague, Czech Republic

Bibliografia

  • Al-Saikhan M.S., Howard L.R., Miller J.C., Jr. 1995. The control of polyphenol oxidase activity in fruits and vegetables: a study of the interactions between the chemical compounds used and head treatment. Plant Foods Hum. Nutr. 47: 245-256.
  • Brown C.R., Culley D., Yang C.P., Durst R., Wrolstad R. 2004. Variation of anthocyanin and carotenoid contents and associated antioxidant values in potato breeding lines. J. Am. Soc. Hort. Sci. 130: 174-180.
  • Brown C.R. 2005. Antioxidants in potato. Am. J. Pot. Res. 82: 163-172.
  • Cieślik E. 1994. The effect of naturally occurring vitamin C in potato tubers on the levels of nitrates and nitrites. Food Chem. 49: 233-235.
  • Friedman M. 1997. Chemistiy, biochemistry, and dietary role of potato polyphenols. A review. J. Agric. Food Chem. 45: 1523-1540.
  • Hamouz K., Lachman J., Vokál В., Pivec V. 1999. Influence of environmental conditions and type of cultivation on the polyphenol and ascorbic acid content in potato tubers. Rostl. Vyr. 45: 293-298.
  • Jabłońska-Ceglarek R., Wadas W. 2005. Effect of nonwoven polypropylene covers on early tuber yield of potato crops. Plant Soil Environ. 51: 226-231.
  • Lachman J., Hamouz K. 2005. Red and purple coloured potatoes as a significant antioxidant source in human nutrition - a review. Plant Soil Environ. 51: 477-482.
  • Leszczyński W. 2000. Jakość ziemniaka konsumpcyjnego. Żywność 4(25), supl.: 6-27.
  • Lewis C.E., Walker J.R.L., Lancaster J.E., Sutton K.H. 1998. Determination of anthocyanins, flavonoids and phenolic acids in potatoes, In: Coloured cultivars of Solanum tuberosum L. J. Sci. Food Agric. 77: 45-57.
  • Mondy N.I., Kоch R.L., Chandra S. 1979. Influence of nitrogen fertilization of potato discolouration in relation to chemical composition. 2. Phenols and ascorbic acid. J. Agric. Food. Chem. 27: 418-420.
  • Nowacki W., Gluska A., Gruczek T., Lis B., Lutomirska B., Roztropowicz S., Zarzyńska K. 2000. Uprawa ziemniaków a wartość konsumpcyjna i technologiczna bulw. Konf. nauk. AR Wrocław, Polanica Zdrój, 8-11 V: 23-32.
  • Pawelzik E., Delgado E., Poberezny J., Rogoziňska I. 1999. Effect of different climatic conditions on quality of certain German and Polish potato varieties. Abstr. 14th Trien. Conf. EAPR, Sorrento: 635-636.
  • Reyes L.F., Miller J.C., Cisneros-Zevallos L. 2004. Environmental conditions influence the content and yield of anthocyanins and total phenolics in purple- and red-flesh potatoes during tuber development. Am. J. Pot. Res. 81: 187-193.
  • Reyes L.F., Miller J.C., Cisneros-Zevallos L. 2005. Antioxidant capacity, anthocyanins and total phenolics in purple- and red-fleshed potato (Solanum tuberosum L.) genotypes. Am. J. Pot. Res. 82: 271-277.
  • Sawicka В., Mikos-Bielak M. 1995. An attempt to evaluate the fluctuation of chemical composition of potato tubers in changing conditions of arable field. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 419: 95-102.
  • Zgórska K., Frydecka-Mazurczyk А. 2000. Czynniki wpływające na ciemną plamistość pouszkodzeniową bulw ziemniaka. Biul. IHAR Jadwisin 213: 253-260.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-06f3de7d-d183-43e2-a7de-9fdbcfab876a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.