PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2010 | 56 | 2 |

Tytuł artykułu

Comparison of antioxidant properties of infusions from different parts of Arnica montana and Arnica chamissonis var. foliosa Less.

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Porownanie właściwości antyoksydacyjnych naparów z różnych części Arnica montana i Arnica chamissonis var. foliosa Less.

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Arnica chamissonis (AC) was a good source of total phenolics, phenolic acids and flavonoids. Irrespective of raw material the highest reducing powers were observed in AC infusions, whereas the highest chelating power (about 100%) was stated in the rhizomes of AC. Free radicals were the most effectively scavenged by extracts of AC flower heads and herb (about 60% – SASA and 90% – ABTS , respectively). Lipid peroxidation was strongly inhibited by flower heads infusion of both Arnica genera and herb infusions of Arnica montana (AM) – about 100%. Positive correlations between ABTS +. and O2 - radical scavenging properties, reducing power and total phenolics content (r=0.97, r=0.79, r=0.83, and r=0.50, respectively), flavonoids content (r=0.92, r=0.77, r=0.66, and r=0.51, respectively) and phenolic acids content (r=0.86, r=0.94 and r=0. 75, respectively) were found. In addition, inhibition of lipid peroxidation was correlated with total phenolics and flavonoids contents (r=0.50, r=0.51, respectively).
PL
Koszyczki kwiatowe, ziele i kłącza Arnica montana L. (AM) i Arnica chamissonis var. foliosa Less. (AC) okazały się dobrym źródłem związków fenolowych. Wyższą zawartość związków fenolowych ogółem, fenolokwasów i flawonoidów miały próby z AC. Próby te charakteryzowały się również najwyższym potencjałem redukcyjnym. Najwyższą zdolnością (około 100%) do chelatowania charakteryzował się napar z kłączy AC. Wolne rodniki były efektywnie neutralizowane przez napary z kwiatów i ziela AC (odpowiednio o około 60% – O2 - i 90% – ABTS ). Utlenianie lipidów było silnie hamowane przez napary z kwiatów obu gatunków arniki i z ziela AM (około 100%). Wykazano pozytywną korelację pomiędzy zdolnością do neutralizacji wolnych rodników ABTS i O2 -, zdolnością do redukcji i hamowania peroksydacji lipidów a zawartością związków fenolowych ogółem (odpowiednio r=0,97; r=0,79; r=0,83 i r=0,50) i flawonoidów (odpowiednio r=0,92; r=0,77; r=0,66 i r=0,51).

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

56

Numer

2

Opis fizyczny

p.59-68,ref.

Twórcy

  • Department of Biochemistry and Food Chemistry, University of Life Sciences, Skromna 8, 20-704 Lublin, Poland
autor
autor
autor

Bibliografia

  • 1. Miliauskas G, Venskutonis PR, van Beek TA . Screening of radical scavenging activity of some medicinal and aromatic plant extracts. Food Chem 2004; 85(2):231-7.
  • 2. Zhao GR, Xiang ZH , Ye TX, Yuan YJ, Guo ZX. Antioxidant activities of Salvia miltiorrhiza and Panax notoginseng, Food Chem 2006; 99: 767-74.
  • 3. Maiga A, Malterud KE , Diallo D, Paulsen B.S. Antioxidant and 15-lipoxygenase inhibitory activities of the Malian medicinal plants Diospyros abyssinica (Hiern) F. White (Ebenaceae), Lanella velutina A. Rich (Anacardiaceae) and Crossopteryx febrifuga (Afzel) benth. (Rubiaceae). J Ethnopharmacol 2006; 104:132-7.
  • 4. Oktay M, Gulcin I, Kufrevioglu OI . Determination of in vitro antioxidant activity of fennel (Foeniculum vulgare) seed extracts. LWT 2003; 36: 263-71.
  • 5. Kaur G, Alam MS, Jabbar Z, Javed K, Athar M. Evaluation of antioxidant activity of Cassia siamea flowers. J Ethnopharmacol 2006; 108(3):340-8.
  • 6. Polish Pharmacopoeia VI. Warszawa PTF 1990; 390-92.
  • 7. Singleton VL, Rossi JA. Colorimetry of total phenolics witch phosphomolybdic-phodphotungstics acid reagents. Am J Enol Viti 1965; 16: 144-58.
  • 8. Szaufer-Hajdrych M. Phenolic acids in leaves of species of the Aquilegia genus. Herb Pol 2004; 50: 10-14.
  • 9. Bahorun T, Luximon- Ramma A, Crozier A, Aruoma OI . Total phenol, flavonoid, proanthocyanidin and vitamin C levels and antioxidant activities of Mauritian vegetables. Sci Food Agric 2004; 84:1553-61.
  • 10. Re R, Pellegrini N, Proteggente A, Pannala A, Yang M, Rice-Evans C. Antioxidant activity applying an improved ABTS radical cation decolorization assay. Free Radical Biol Med 1999; 26: 1231-7.
  • 11. Liu F, Ooi VEC, Chang ST . Free radical scavenging activity of mushroom polysaccharide extracts. Life Sci 1997; 60: 763-71.
  • 12. Guo J-T, Lee H-L, Chiang S-H, Lin H-I, Chang C-Y. Antioxidant properties of the extracts from different parts of broccoli in Taiwan. J Food Drug Anal 2001; 9:96-101.
  • 13. Oyaizu M. Studies on products of browning reaction - Antioxidative activities of products of browning reaction prepared from glucosamine. Jap J Nutr 1986; 44: 307-15.
  • 14. Kuo J-M, Yeh D-B, Pan B. Rapid Photometric Assay Evaluating Antioxidative Activity in Edible Part Material. J Agric Food Chem 1999; 47: 3206-9.
  • 15. Bilia AR , Bergonzi MC, Mazzi G, Vincieri FF. Development and stability of semisolid preparations based n a supercritical CO2 Arnica extract. J Pharm Biomed Anal 2006; 41: 449-54.
  • 16. Wagner S, Merfort I. Skin penetration behaviour of sesquiterpene lactones from different Arnica preparations using a validated GC-MSD method. J Pharm Biomed Anal 2007; 43: 32-8.
  • 17. Ganzera M, Egger C, Zidorn C, Stuppner H. Quantitative analysis of flavonoids and phenolic acids in Arnica montana L. by micellar electrokinetic capillary. Anal Chim Acta 2008; 614: 196-200.
  • 18. Chung YC, Chen SJ, Hsu CK, Chang CT, Chou ST . Studies on the antioxidant activity of Graptopetalum paraguayense E. Walther, Food Chem 2005; 91: 419-24.
  • 19. Heilmann J, Merfort I, Weiss M. Radical scavenger activietes of differnt 3` , 4`-duhydrixyflavonols and 1, 5- dicaffeoylquinic acid studied by inhibition of chemiluminescence. Planta Med 1995; 61:435-8.
  • 20. Cassels AC, Walsh C, Belin M, Cambornac M, Robin JR., Lubrano C. Establishment of a plantation from micropropagated Arnica chamissonis a pharmaceutical substitute for the endangered A. montana. Plant Cell Tiss Organ Cult 1999; 56:139-44.
  • 21. Shahidi F, Wanasundara PK. Phenolic antioxidants. Crit Rev Food Sci Nutr 1992; 32(1):67-103.
  • 22. Santanam N, Ramachandran S, Parthasarathy S. Oxygen radicals, antioxidants, and lipid peroxidation. Sem Repr Endocrinol 1998; 16:275-80.
  • 23. Kang KS , Yamabe N, Kim HY, Okamoto T, Sei Y, Yokozawa T. Increase in the free radical scavenging activities of American ginseng by heat processing and its safety evaluation. J Ethnopharmacol 2007; 113:225-32.
  • 24. Małolepsza U, Urbanek H. Flawonoidy roślinne jako związki biochemicznie czynne. Wiadomości Bot 2000; 44:27-37.
  • 25. Sherwin ER . Antioxidants. In: Branen AL, Davidson PM, Salminen S. (eds.). Food Additives. New York 1990: 144-45.

Uwagi

rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-06c27acd-6d47-46cd-98ba-0c3a5288cedf
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.