PL
W doświadczeniach polowych przeprowadzonych w latach 2007-2009 badano wpływ dolistnego stosowania nawozów zawierających makro- (N, P, K, Mg) i mikroelementy (B, Cu, Mn, Fe, Zn, Mo) na plony pszenicy ozimej i buraka cukrowego oraz ich jakość. Nawozy stosowano w trzech dawkach: 0, 3, 5 kg·ha-1, dwukrotnie w okresie wegetacji roślin w fazach BBCH 31 i 47-49 - pszenica ozima oraz BBCH 31 i 38-39 - burak cukrowy. U pszenicy określono plon ziarna, masę tysiąca ziaren, wyrównanie i gęstość ziarna, zawartość białka i glutenu mokrego w ziarnie, wskaźnik sedymentacji. U buraka cukrowego oceniono plon korzeni, polaryzację, zawartość melasotworów oraz biologiczny i technologiczny plon cukru. Stwierdzono, że dolistne stosowanie makro- i mikroelementów oddziaływało korzystnie na plony pszenicy ozimej i buraka cukrowego tylko w niektóre lata. Pod jego wpływem ziarno pszenicy było bardziej wyrównane i zawierało więcej białka, a niekiedy również glutenu. Dolistna aplikacja nawozów na jakość korzeni buraka cukrowego miała nieduży wpływ, ale przy jednoczesnym korzystnym oddziaływaniu na plon korzeni spowodowała wzrost biologicznego i technologicznego plonu cukru.
EN
Field experiments carried out over 2007-2009 investigated the effect of foliar application of fertilizers containing macro- (N, P, K, Mg) and microelements (B, Cu, Mn, Fe, Zn, Mo) on winter wheat and sugar beet yields and their quality. The fertilizers were applied at three doses: 0; 3; 5 kg·ha-1, twice over plant vegetation period at the BBCH 31 and 47-49 phases - winter wheat and BBCH 31 and 38-39 - sugar beet. In wheat the following were determined: grain yield, thousand grain weight, grain uniformity and weight test, content of protein and wet gluten in grain, and the sedimentation index; for sugar beet - the root yield, polarization, content of molasses formations as well as the biological and technological sugar yield. It was found that the foliar application of macro- and microelements favourably affected the winter wheat and sugar beet yields only sometimes. It resulted in the wheat grain being more even and containing more protein and sometimes also gluten. Foliar application of fertilizers had an inconsiderable effect on the quality of sugar beet roots, however with an accompanying favourable effect on the root yield it resulted in an increase of biological and technological sugar yield.