PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 13/54 | 1 |

Tytuł artykułu

The application of lipases in modifying the composition, structure and properties of lipids - a review

Autorzy

Warianty tytułu

PL
Zastosowanie lipaz w modyfikacji składu, struktury oraz właściwości lipidów

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Structured triacylglyccrols (sTAG), not so long ago called "lipids of the future", have become functional food available on the market In the nearest Iuturc, some iatty products designed for infant and children nutrition in the USA will contain increased concentrations of arachidonic (AA) and docosahexacnoic (DHA) acids. Many formulae and dietetic products containing triacylglyccrols with modified chemical structure and composition - structured triacylglyccrols (sTAG) - are available as supplements to human nutrition. This paper reports on the directions and possibiht.es of lipid modihcation catalyzed by lipases. Two basic methods for the synthesis and modification of triacylglycerols to obtain sTAG are characterized. The main properties of sTAG are also discussed.
PL
Strukturyzowane triacyloglicerole (sTAG) nazywane jeszcze niedawno lipidami przyszłości stały się dostępną na rynku żywnością funkcjonalną. W najbliższym czasie niektóre produkty tłuszczowe przeznaczone dla żywienia niemowląt i dzieci w USA będą zawierały zwiększoną ilość kwasu arachidonowego (AA) i dokozaheksaenowego (DHA). Dostępnych jest wiele odżywek, produktów dietetycznych, wspomagających żywienie człowieka zawierających triacyloglicerole o zmodyfikowanej budowie chemicznej i składzie - strukturyzowanych triacylogliceroli (sTAG). W pracy przedstawiono kierunki i możliwości modyfikacji lipidów z wykorzystaniem jako biokatalizatora lipaz. Scharakteryzowano dwie podstawowe metody syntezy i modyfikacji triacylogliceroli celem uzyskania sTAG. Omówiono także podstawowe właściwości otrzymywanych produktów.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

Numer

1

Opis fizyczny

p.3-10,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Chair of Food Biotechnology, University of Warmia and Mazury in Olsztyn, J. Heweliusza St. 1, 10-718 Olsztyn, Poland

Bibliografia

Uwagi

PL
Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-05f89455-3479-4f68-82c7-4e637d67b45c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.