PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2019 | 49 | 1(348) |

Tytuł artykułu

Ichthyology and economic importance of baltic herring in Polish Fish Industry

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Ichtiologia i ekonomiczne znaczenie śledzia bałtyckiego w Polskim Przemyśle Rybnym

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
For Polish fishery herring is a common material acquired from Baltic Sea. Despite the homogeneity of this species, herring is divided for many different types due to the geographical location of each shoal. Differences in the anatomic features between the types of herring indicate many adaptation attributes to environment in which this species lives. As a result, geographical division influences on spawning season, amount of laid eggs, size of eggs and the spawning period. These attributes are related with environmental conditions of given season. Herring belongs to fat fish, what affects meat properties, processing methods and types of products that can be obtained. Spawning season decides about mass yield of herring production and sensory quality of products. Herring meat is good source of necessary unsaturated fatty acids, essential amino acids, minerals and vitamins. The composition of herring meat indicates that it is favourable element of daily diet. Moreover, the price of this species is low in comparison to other fish. Additional benefit of the processing is, that also herring by-products find technological applications what reduces loss in fish processing industry.
PL
W przypadku polskiego rybołówstwa śledź jest powszechnym surowcem pozyskiwanym z Morza Bałtyckiego. Pomimo homogeniczności tego gatunku śledź jest podzielony na wiele różnych typów ze względu na położenie geograficzne. Różnice w cechach anatomicznych między typami śledzia wskazują na wiele cech adaptacyjnych do środowiska, w których żyje ten gatunek. Podział geograficzny wpływa na okres rozrodczy, ilość jaj złożonych, wielkość jaj i okres tarła. Atrybuty te są związane z warunkami środowiskowymi danego sezonu. Śledź należy do tłustych ryb, co ma wpływ na właściwości mięsa, metody przetwarzania i rodzaje produktów, które można z niego uzyskać. Okres tarła decyduje o wydajności masy podczas przetwarzania śledzia i jakości sensorycznej gotowych produktów. Mięso śledzia jest dobrym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych aminokwasów, minerałów i witamin. Skład mięsa śledzia wskazuje, że jest ono korzystnym składnikiem codziennej diety. Ponadto cena rynkowa ryb należących do tego gatunku jest niska, w odniesieniu do cen innych ryb. Dodatkową korzyścią jest to, że również uboczne produkty ze śledzi znajdują zastosowanie technologiczne, co zmniejsza straty w przetwórstwie ryb.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

49

Numer

Opis fizyczny

p.131–144, fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Dairy Technology and Food Storage, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland
autor
  • Department of Dairy Technology and Food Storage, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland
autor
  • Department of Dairy Technology and Food Storage, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-05e1d60d-fb03-4433-a849-99f5b045584f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.