PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 535 |

Tytuł artykułu

Możliwości rolniczego wykorzystywania zużytych podłoży po produkcji pieczarek

Warianty tytułu

EN
Possibility of agricultural utilization of spent mushroom substrates

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy na podstawie badań literaturowych oraz własnych dokonano charakterystyki składu chemicznego oraz możliwości przyrodniczego wykorzystania podłoży popieczarkowych. Stwierdzono, że podłoża mimo dużego zróżnicowania składu chemicznego charakteryzują się wysoką wartością nawozową. Ponadto wartość tą podnosi fakt niskiej zawartości metali ciężkich, która nie ogranicza ich możliwości wykorzystania w rolnictwie. Najbardziej powszechnymi sposobami zagospodarowania odpadów popieczarkowych jest ich wykorzystanie do celów nawozowych w rolnictwie i ogrodnictwie oraz kompostowanie z dodatkiem innych odpadowych materiałów organicznych.
EN
Chemical composition of spent mushroom substrate composts as well as the possibility of natural utilization of this kind wasted composts, were evaluated on the basis of literature review and own research results. The results showed that even though the chemical composition of examined composts was differentiated, all of them were characterized by high fertilization value. Furthermore, low heavy metal contents in spent mushroom substrate composts enables their utilization in agriculture. Most common way of utilizing such compost is their use in agriculture and horticulture for fertilization purposes. The spent mushroom substrate may be also composted with addition of other organic waste materials.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

535

Opis fizyczny

s.349-356,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
autor
autor
autor

Bibliografia

  • Drzał E., Kozak E., Kucharski B., Podgórski L., Streb M., Suchy M., Synoś A. 1995. Fizyko-chemiczne i mikrobiologiczne zagrożenia środowiska przez odpady. Biblioteka Monitoringu Środowiska, Warszawa: 138-143.
  • Gapiński M. 1996. Kompost popieczarkowy. Biuletyn Producenta Pieczarek. Pieczarki 3: 22-25.
  • Jankowski K., Ciepiela G., Jodełka J., Kolczarek R. 2004. Możliwości wykorzystania kompostu popieczarkowego do nawożenia użytków zielonych. Annales UMCS, Sec. E, 59(4): 1763-1770.
  • Jordan S.N., Mullen G.J., Murphy M.C. 2008. Composition variability of spent mushroom compost in Ireland. Bioresource Technology 99: 411-418.
  • Kalembasa D., Majchrowska-Safaryan A. 2006. Wpływ uprawy pieczarki na skład chemiczny podłoża. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 512: 247-254.
  • Kalembasa D., Wiśniewska D. 2004. Wykorzystanie podłoża popieczarkowego do rekultywacji gleb. Rocz. Glebozn. 55: 209-217.
  • Kalembasa D., Wiśniewska B. 2006. Zmiany składu chemicznego i życicy wielokwiatowej pod wpływem stosowania podłoża popieczarkowego. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 512: 265-275.
  • Kryńska W., Martyniak-Przybyszewska B., Wierzbicka B. 1983. Próba oceny podłoża popieczarkowego jako komponentu do uprawy pomidorów i ogórków szklarniowych. Mat. Symp. ART w Olsztynie: 119-125.
  • Maher M.J., Smyth S., Dodd V.A., McCabe T., Magette W.L., Duggan J., Hennerty M.J. 2000. Managing spent mushroom compost. Teagasc., Dublin: 111-121.
  • Martyniak-Przybyszewska B., Wierzbicka B. 1996. Ocena wpływu kilku podłoży na plonowanie ogórka szklarniowego. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 429: 237-240.
  • Niżewski P., Dach J., Jędruś A. 2006. Management of mushrooms subgrade waste by composting process. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering 51: 24-27.
  • Portal Hodowcy Grzybów, http://grzyby.grzybnia.pl/content/view/130/1/.
  • Rak J., Koc G., Jankowski K. 2001. Zastosowanie kompostu popieczarkowego w regeneracji runi łąkowej zniszczonej pożarem. Pam. Puł. 125: 401-408.
  • Rao J.R., Watabe M., Stewart T.A., Millar B.C., Moore J.E. 2007. Pelleted organo- mineral fertilizers from composted pig slurry solids, animal wastes and spent mushroom compost for amenity grasslands. Waste Management 27: 1117-1128.
  • Rozporządzenie 2001. Rozporządzenie Ministra Środowiska z 27 września 2001 r. w sprawie katalogu odpadów. Dz.U. Nr 112, poz. 1206.
  • Stewart D.P.C., Cameron K.C., Cornforth I.S. 1998. Inorganic-N release from spent mushroom compost under laboratory and field conditions. Soil Biology and Biochemistry 30/13: 1689-1699.
  • Szudyga K. 1987. Pieczarka. PWRiL, Warszawa: 68 ss.
  • Szudyga K. 1998. Stare i nowe metody sporządzania podłoży do uprawy pieczarki. Hasło Ogrodnicze 9: 96-97.
  • Szudyga K., Maszkiewicz J. 1987. Uprawa grzybów. PWRiL, Warszawa: 123 ss.
  • Travis J.W., Halbrendt N., Hed B., Rytter J., Bates T., Butler S., Levengood J., Roth P. 2003. A practical guide to the application of compost in vineyards. www.fpath.cas.psu.edu.
  • Uliński Z. 1999. Mikrobiologiczne aspekty przygotowania podłoża. Biuletyn Producenta Pieczarek: Pieczarki 3: 17-19.
  • Uzun I. 2004. Use of spent mushroom compost In sustainable fruit production. Journal of fruit and Ornamental Plant Research 12: 151-165.
  • www.advancedprocess.com.

Uwagi

Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-05b9b84d-8e18-47a5-b20d-3a03026b87b2
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.