PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 58 | 03 |

Tytuł artykułu

Chłodnicze przetwórstwo owoców i warzyw

Warianty tytułu

EN
The cooling processing of fruits and vegetables

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Owoce i warzywa, w stanie świeżym, odznaczają się krótką trwałością przechowalniczą i nie nadają się do spożycia w długim okresie po zbiorze. W celu zachowania ich wysokiej jakości, zabezpieczenia przed utratą składników odżywczych oraz zmianami wyglądu, smaku i zapachu, poddaje się je utrwaleniu. W artykule zaprezentowano przegląd zagadnień technicznych dotyczących chłodniczego przetwórstwa owoców i warzyw. Na tym tle przedstawiono wybrane zagadnienia związane z technologiami stosowanymi przy zamrażaniu płodów rolnych.
EN
Fresh fruits and vegetables have a low durability of the storage and they are not suitable for consumption over a long period of harvest. In order to maintain their high quality, protection against loss of nutrients, changes in appearance, taste and smell subjected to fixation. This article presents an overview of the technical issues relating to cooling processing of fruits and vegetables. Against this background, presents some issues related to the new technologies used in freezing agricultural products.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

58

Numer

03

Opis fizyczny

s.6-8,fot.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie, Oddział Chłodnictwa i Jakości Żywności w Łodzi, Łódź
autor
  • Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie, Oddział Chłodnictwa i Jakości Żywności w Łodzi, Łódź

Bibliografia

  • 1] AninoS. V., Salvatori D. M„ Alzamora S. M.: 2006. Changes in calcium level and mechanical properties of apple tissue due to impregnation with calcium salts. Food Research International 39,154-164.
  • 2] Bari M. L., Ukuku D. 0., Kawasaki T„ Inatsu Y„ Isshiki K„ Kawamoto S.: 2005. Combined efficacy of nisin and pediocin with sodium lactate, citric acid, phytic acid, and potassium sorbate and EDTA in reducing the Listeria monocytogenes population of inoculated fresh-cut produce. Journal of Food Protection 68,1381-1387.
  • 3] Białas W., Modzelewska A., Grajek W., Jankowski T.: 2004. Wpływ powłoki maltodekstryno- wej na ubytki masy i jędmość rozmrożonych truskawek (Fragaria ananassa). ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 4 (41), 41-51.
  • 4] Błoński Z., Jędrzejczak A. Wąsowicz L.: 1986. Ubytki naturalne zamrożonych owoców i warzyw powstające podczas ich przechowywania Czynniki wpływające na wielkość ususzki zamro­żonych owocowi warzyw, Cz. I. Chłodnictwo 21,19-22.
  • 5] Btoriski Z., Polak E.: 2009. Chłodnicze przetwórstwo owoców wiśni. Chłodnictwo 7,46-47
  • 6] Gajewski M.: 2000. Przygotowanie warzyw nietrwałych do przechowywania. Hasto Ogrodnicze 11,28-30.
  • 7] Galus S.: 2012. Powłoki jadalne do minimalnie przetworzonych owoców i warzyw Przem. Ferm. I Owoc.-Warz., 4, 28-29.
  • 8] Gruda Z., Postolski J.: 1999. Zamrażanie żywność/'. Wyd. Naukowo-Techniczne, Warszawa.
  • 9] HUX0LL C. C.: 1982. Reducing of refrigeration load by partial concentration of food prior for freezing. Food Technology 36 (5), 98-102.
  • 10] Kamińska A., Lewicki R R: 2006. Metoda Dehydrofreezing (D-F) - znaczenie i przyszłość. Chłodnictwo 10,38-42.
  • 11] KimC., HungY C„ BrackettR. E.: 2000. Roles of oxidatione reduction potential in electroiyzed oxidizing and chemically modified water lor the inactivation of food-related pathogens. Journal of Food Protection 63,19-24.
  • 12] Luna-Guzman I., Cantwell M., Barrett D. M.: 1999. Fresh-cut cantaloupe: effects of CaCI2 dips and heat treatments on firmness and metabolic activity. Postharvest Biology and Technology 17,201-213.
  • 13] Lund B. M.: 1992. Ecosystem in vegetable foods. J. Appl. Bacteriol Symp. Suppl., 73, 1155-1265.
  • 14] Martin-Diana A. B., Rico D., Barry-Ryan C., Frias J. M., Mulcahy J., Henehan G. T. M.: 2005. Comparison of calcium lactate with quality and nutritional parameters. Journal of the Science of Food and Agriculture 85, 2260-2268.
  • 15] Nguyen C., Carlin I.: 1994. The microbial of minimally processed fresh fruits and vegeta­bles. Crit. Rev.Food Sci. Nutr., 34, 371-401.
  • 16] Nowacka M., Fijałkowska A., Witrowa-Rajchert D.: 2013. Wpływ oddziaływania ultradźwięków na przebieg procesu zamrażania tkanki jabłka. Przem. Ferm. I Owoc.-Warz., 12,6-7,10.
  • 17] Parish M. E„ Beuchat L. R„ Suslow T. V., Harris L. J., Garret E. H„ Farber J. N„ Busta F. F.: 2003. Methods to reduce/eliminate pathogens from fresh and fresh-cut produce. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety 2,161-173.
  • 18] Postolski J.: 2009. Prawie wszystko o... technologii ch³odniczej ¿ywnoœci. Technika ch³odnicza i klimatyzacyjna 2, 66-70.
  • 19] Skog L. J., Chu C. L.: 2001. Effect of ozone on qualities of fruits and vegetables in cold storage. Canadian Journal of Plant Science 81(4), 773-778.
  • 20] Strategia krajowa dla zrównoważonych programów operacyjnych organizacji producentów owoców i warzyw w Polsce na lata 2010-2016. 2013. Dz. Urz. Ministra RIRW. Załącznik do informacji Ministra RIRW z 8 listopada 2013 r„ poz. 39.
  • 21] Szparaga A., Dymkowska-Malesa M.: 2013. Wpływ czasu zamraża/niczego przechowy­wania i metod rozmrażania na wielkość ubytku masy śliwek utrwalonych metodą dehy­drofreezing. Chłodnictwo 10, 32-36.
  • 22] Tournas V.H.: 2005. Spoilage of vegetable crops by bacteria and fungi and related health hazard. Crit.Rev. Microbiol., 31, 33-44.
  • 23] Uyttendaele M., Neyts K., Vanderswalmen H., Notebaert E., Debevere J.: 2004. Control of Aeromonas on minimally processed vegetables by decontamination with lactic acid, chlorinated water, or thyme essential oil solution. International Journal of Food Microbiology 90, 263-271.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-0579b08f-e5be-450e-a653-fd6932a4654e
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.