PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1989 | 15(39) | 3 |

Tytuł artykułu

Physico-chemical properties of monostarch hydrogen phosphates of various origin

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Fizykochemiczne właściwości fosforanów jednoskrobiowych w formie wodorowej różnego pochodzenia

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Monostarch phosphates were obtained from potato wheat and triticale starch. They were converted into monostarch hydrogen phosphates whose, physico-chemical properties were studied. The decrease of viscosity and increase of reducibility of the hydrogen forms of starch phosphates are accounted for by autohydrolysis, the course ofwhich depends on the origin of starch.
PL
Uzyskano z krochmalu ziemniaczanego, pszennego oraz skrobi pszenżytniej fosforany jednoskrobiowe o stopniu podstawienia 0,03. Z fosforanów tych otrzymano formę wodorową przez przemywanie próbek roztworem kwasu solnego. W otrzymanych fosforanach, ich formach wodorowych oraz skrobiowych wyjściowych oznaczono: zawartość fosforu całkowitego i fosforu wolnego, zdolność wiązania wody i rozpuszczalność w wodzie w temp. 60°C, zdolność redukcyjną oraz charakterystykę kleikowania w wiskozymetrze rotacyjnym Rheotest 2. Formy wodorowe fosforanów skrobiowych odznaczały się wyższą zdolnością wiązania wody i rozpuszczalnością w wodzie w temp. 60°C niż wyjściowe fosforany skrobiowe. Ponadto ich formy wodorowe wykazywały bardzo niską lepkość we wszystkich punktach pomiaru charakterystyki kleikowania (tab. 3) w stosunku do wyjściowych fosforanów skrobiowych. Zaobserwowano również wzrost redukcyjności (tab. 2) w przypadku form wodorowych fosforanów skrobiowych. Zarówno spadek lepkości kleików, jak również podwyższona redukcyjność form wodorowych fosforanów skrobiowych, wynikają z ich zdolności do autohydrolizy.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

Numer

3

Opis fizyczny

p.227-233,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of carbohydrates Technology, Agricultural University, Krakow, Poland

Bibliografia

  • 1. Boruch M., Nowakowska K.: Zeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiej 1983, 37, 39.
  • 2. Fortuna T., Gambuś H., Nowotna A., Pałasiński M.: Acta Alimentaria Polonica 1985, 11, 53.
  • 3. Fortuna T.: Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej w Krakowie (in press).
  • 4. Grześkowiak M.: Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu im. A. Mickiewicza w Poznaniu 1978, 28, 77.
  • 5. Heyns K., Mahlmann H.: Deutsche-Lebensmittel-Rundschau 1981, 77, 121.
  • 6. Koch H., Bommer H. D., Koppers J.: Starch/Stärke 1982, 34, 16.
  • 7. Neukom H.: US Patent 2 884 412, 1959.
  • 8. March B. B.: Biochem. Biophys. Acta 1959, 32, 357.
  • 9. Pałasiński M.: Starch/Stärke 1980, 32, 405.
  • 10. Remiszewski M.: Przem. Spoż., 1986. 40, 110.
  • 11. Richter M., Augustat S., Schierbaum. F.: Ausgewahlte Methoden der Stärkchemie. VEB Fachbuchverlag, Leipzig 1968, 53.
  • 12. Świderski F.: Acta Alimentaria Polonica 1977, 27, 115.
  • 13. Winkler S., Luckov L., Donie H.: Starch/Stärke 1971, 23, 235.
  • 14. Wolski T.: Nowe Rolnictwo 1973, 22, 8.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-04cdfd33-d668-4f7f-8970-6197a68f9f9e
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.