PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | 18 | 3 |

Tytuł artykułu

Uprawa roślin zielarskich w Polsce

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
The cultivation of herbal plants in Poland

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy jest ocena wybranych aspektów związanych z uprawą roślin zielarskich w Polsce. Szczególny nacisk położono na wymagania związane z uprawą i postępowaniem po zbiorze surowca, charakterystykę upraw zielarskich w Polsce oraz jej aspekty ekonomiczne. Rośliny zielarskie są surowcem bardzo pożądanym na rynku farmaceutycznym, spożywczym i kosmetycznym. Ich uprawa w Polsce jest możliwa przy zachowaniu odpowiednich zasad. Prowadzenie uprawy roślin zielarskich może stać się potencjalną szansą rozwoju gospodarstwa.
EN
The aim of the study is to evaluate selected aspects related to the cultivation of herbal plants in Poland. Particular emphasis was placed on the demands of the cultivation and post-harvest conduct of the raw materials, the characteristics of herbs cultivation in Poland and its economic aspects. Herbal plants are very desirable products in the pharmaceutical, food and cosmetic industries. Their cultivation in Poland is possible complied with relevant rules. The cultivation of herbal plants may become a potential opportunity for development of the farm.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

18

Numer

3

Opis fizyczny

s.268-274,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Towaroznawstwa i Zarządzania Jakością, Akademia Morska w Gdyni, ul.Morska 83, 81-225 Gdynia

Bibliografia

  • Farmakopea Polska VIII. 2008. Warszawa: Wydawnictwo Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego.
  • GUS. 2011. Uprawy rolne i wybrane elementy metod produkcji roślinnej. Powszechny spis rolny 2010. Warszawa: Wydawnictwo GUS.
  • GUS. 2013. Wyniki produkcji roślinnej w 2012 roku. Warszawa: Wydawnictwo GUS.
  • Hołubowicz-Kliza Grażyna. 2012. Polowa uprawa ziół. Puławy: Wydawnictwo IUNG-PIB.
  • Jabłońska Liliana, Olewnicki Dawid. 2011. „Zmiany w powierzchni upraw ogrodniczych pod osłonami w Polsce w pierwszej dekadzie XXI”. Zeszyty Naukowe SGGW. Problemy Rolnictwa Światowego 11 (4): 89-97.
  • Jambor Jerzy. 2007. „Uprawa ziół i przetwórstwo zielarskie w Polsce – stan obecny i perspektywy rozwoju”. Herba Polonica 53 (2): 22-26.
  • Kołoszko-Chomentowska Zofia. 2008. „Kwestia czynnika ludzkiego w rolnictwie”. Oeconomia 7 (4): 87-95.
  • Kucharski Wojciech. 2012. Problemy ochrony plantacji roślin zielarskich. Poznań: Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu, https://www.ior.poznan.pl/plik,594,1146,22-wojciech-kucharski-pdf.pdf?adm.
  • Newerli-Guz Joanna. 2010. Czynniki kształtujące jakość ziół i przypraw z upraw ekologicznych i konwencjonalnych. [W] Jakość i bezpieczeństwo produktu oraz ochrona środowiska w sektorze rolno-spożywczym. Prace i Materiały Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego 2 (1): 451-459.
  • Olewnicki Dawid, Lilianna Jabłońska, Paweł Orliński, Łukasz Gontar. 2015. „Zmiany w krajowej produkcji zielarskiej i wybranych rodzajach przetwórstwa roślin zielarskich w kontekście globalnego wzrostu popytu na te produkty”. Zeszyty Naukowe SGGW. Problemy Rolnictwa Światowego 15 (1): 68-76.
  • Ożarowski Aleksander, Wacław Jaroniewski. 1987. Rośliny lecznicze o ich praktyczne zastosowanie. Warszawa: Wydawnictwo Instytutu Wydawniczego Związków Zawodowych.
  • Rumińska Antonina. 1983. Rośliny lecznicze. Podstawy biologii i agrotechniki. Warszawa: PWN.
  • Sadowski Adam. 2013. Uprawa ziół i możliwości ich wykorzystania. Białystok: Wydawnictwo Uniwersytetu w Białymstoku.
  • Senderski Mateusz. 2004. Prawie wszystko o ziołach. Podkowa Leśna: Wydawnictwo M.E. Senderski.
  • Świętokrzyska Izba Rolnicza. 2015. Kalkulacja opłacalności produkcji rolniczej. http://www.sir-kielce.pl/index.php/639-601
  • Williams Peter. 2006. “Health benefits of herbs and spices”. Publ Health Medical Journal of Australia 185 (4): 17-18.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-04b2796b-63d7-4f65-9fea-74d2e01940ff
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.