PL
W zaleceniach żywieniowych różnych państw w ramach ochrony zdrowia publicznego zwraca się szczególną uwagę na zmniejszenie spożycia produktów o wysokiej gęstości energetycznej. Nie pozostaje to bez wpływu na branżę owocowo- warzywną, szczególnie wtedy, gdy w zaleceniach nie uwzględnia się całościowej diety, a raczej poszczególne pokarmy, czy składniki. Istnieją znaczące rozbieżności w zaleceniach różnych krajów, jeśli chodzi o soki. Traktowane są one jako produkty pochodzenia roślinnego (np. w Niemczech i Szwajcarii) albo jako napoje, szczególnie po rozcieńczeniu wodą. W niektórych państwach narzuca się ograniczenia w konsumpcji soków ze względu na zawartość cukrów naturalnego pochodzenia i zerową lub małą zawartość błonnika, ale np. w USA w żywieniu dzieci i młodzieży mogą one stanowić ilościowo do 50% spożywanych warzyw i owoców. Porcja soku (200 ml) jako jedna z pięciu porcji w ramach kampanii 5 x dziennie dostarcza zaledwie 80–100 kcal, a przecież zalecenia dopuszczają, aby cukry (chodzi o cukry dodane) stanowiły do 10% spożywanej energii w codziennej diecie. Biorąc pod uwagę narzucane ograniczenia (w tym legislacyjne) być może w przyszłości należy rozszerzyć produkcję soków przecierowych i ograniczyć konsumpcję o małej wartości żywieniowej słodyczy i napojów.
EN
In the dietary recommendations in various countries in the framework of public health protection, special attention has been paid to reduction of the consumption of foods with high energy density. It has an impact on the fruit and vegetable processing industry, especially when the recommendations do not take into account the overall diet, but rather individual foods or ingredients. There are significant discrepancies in the recommendations of different countries as regards to juices. They are treated as products of plant origin (eg. in Germany and Switzerland), or as a drink, especially after dilution with water. In some countries imposed are restrictions on the consumption of juices because of the sugar content of natural origin and zero or low fiber content. However, for example in the USA in the diets of children and adolescents juices may represent quantitatively up to a 50% of consumed fruits and vegetables. A portion of juice (200 ml) as one of the five portions of the campaign “5 times a day” provides only 80–100 kcal, whereas according to the recommendations up to 10% of the energy consumed in our daily diet may be derived from added sugars. Taking into account the imposed constraints (including legislation) perhaps in the future it is necessary to extend the production of smoothie’s type juices, at the same time reducing consumption of low nutritional value confectionery and beverages.