PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2000 | 02 | 7 |

Tytuł artykułu

Global factors and trends impacting the world's dairy sector

Autorzy

Warianty tytułu

PL
Czynniki globalne i trendy wpływające na światowy sektor mleczarski

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The article describes global changes and their impact on the dairy sector. First of all author discusses growth of the scale of milk production decreases in the number of dairy farmers and companies, internalisation, regional specialisation and new dairy products as an examples of globalisation in the world's dairy sector. Finally the author presents forthcoming global model of the dairy industry.
PL
W pracy przedstawiono ogólnoświatowe przemiany oraz ich wpływ na sektor mleczarski. Autor podkreśla, że zwiększenie skali produkcji mleka powoduje zmniejszenie liczby gospodarstw mlecznych oraz firm przetwarzających mleko, internacjonalizacją, specjalizację regionalną i pojawianie się nowych produktów mlecznych jako przykładów globalizacji światowego sektora mleczarskiego. Przewidywane przyszłe trendy dotyczące tego sektora związane są z postępującą globalizacją, a więc będzie to dalsza koncentracja produkcji i przetwórstwa mleka oraz zmniejszenie liczby firm przetwarzających mleko.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

02

Numer

7

Opis fizyczny

p.8-15,ref.

Twórcy

autor
  • Agricultural University Poznan, Poznan, Poland

Bibliografia

  • Doyon M. (2000): Structural change in the Canadian dairy industry and implications for the cooperatives. New method to finance, restructure and internationalise. Draft case study as part of IDF project on structural change.
  • Gardner B. (1999): Future policy challenges for the dairy industry. European and international dairy industry. Dairy'99. Agra Europe London.
  • Krijger A. (2000): Structural change in the Dutch dairy industry. Draft case study as part of IDF project on structural change.
  • Massot S. (1999): Forecasts for Development of Dairy industry dynamics and structure. 12,h Annual Conference for European and international dairy industry. Dairy'99. Agra Europe London.
  • Pitts E. (1999): Structural change in the Irish industry: Growth in Scale. New methods of financing and internatio-nalisation. Draft case study as part of IDF project on structural change.
  • Pitts E., Krijger A. (2000): Synthesis of eight Case Studies of structural change in the Dairy sector, draft as part of IDF project on structural change.
  • Richarts E. (1999): The future of European dairy trade market in the global market place. 12lh Annual Conference for European and international dairy industry. Dairy'99. Agra Europe London.
  • Senauer В., Asp E., Kinsey J. (1991): Food Trends and the Changing Consumer. Eagen press. St.Paul, Minesota. Sznajder M. (1999) Ekonomia Mleczarstwa (Dairy economy) - Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu.
  • Sznajder M. (2000): Mleczarstwo Argentyny (Dairy industry in Argentina). Paper to be published.
  • Sznajder M. (2000): Mleczarstwo Urugwaju (Dairy industry in Uruguay). Paper to be published.
  • Sznajder M. (2000): Układ sił w światowym rolnictwie, a milenijna runda WTO (Distribution of the forces in the world's agriculture and the Millennium round of WTO). To be published in Economista.
  • Sznajder M., Przepiorą A. (2000): Economic and structural changes in the Polish dairy industry since collapse of centrally planned economy.
  • Tozanli S. (2000): Structural changes in the French dairy processing industry during the last two decades. Draft case study as part of IDF project on structural change.
  • Weindlmaier H. (2000): Structural change and intemationalisation in the German Dairy industry. Draft case study as part of IDF project on structural change.

Uwagi

PL
Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-0441c1f4-8ddf-48f7-b732-0c39756c66c0
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.