PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 11 | 1 |

Tytuł artykułu

A comparison of ABTS and DPPH methods for assessing the total antioxidant capacity of human milk

Warianty tytułu

PL
Porównanie metody ABTS oraz DPPH służących do określenia całkowitej zdolności przeciwutleniającej mleka ludzkiego

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Introduction. The Total Antioxidant Capacity (TAC) of human milk reflects the concentration and the activity of many components which prevent oxidative degradation of fats and proteins. This study compares the effectiveness of ABTS and DPPH tests with regard to the recovery, precision and sensitivity (detection and quantification limit) of (TAC) values in human milk. Material and methods. TAC values were determined in twenty five samples of human milk obtained from healthy mothers, residents of Gdańsk, on the 14,h day postpartum. Results. The average TAC of human milk determined by ABTS assay was 19.61 ±3.311 mg TE (Trolox Equivalents)/100 cm3, the average values obtained by the DPPH assay reached 9.95 ±4.36 mg TE/100 cm3. For each milk sample the TAC determined by the ABTS test was significantly higher than the values produced by the DPPH test. The above findings can be attributed to the presence of substances whose spectra overlap with DPPH’ spectra. ABTS test was characterised by a higher sensitivity and repeatability of the determination of TAC in human milk compared to the DPPH test. Conclusions. Comparing the calculated values for the validation parameters of both methods and taking into account the solubility of DPPH only in polar matrices, slower reaction of selected antioxidants with DPPH radical, and the presence in human milk constituents absorbing electromagnetic radiation in the absorption of DPPH be assumed that the ABTS test is more appropriate method of determining of TAC in breast milk.
PL
Wstęp. Całkowitą zdolność przeciwutleniająca (TAC) mleka ludzkiego odzwierciedla zawartość i aktywność w mleku składników, które zapobiegają degradacji tłuszczów i białek na drodze utlenienia. Celem badania było porównuje testu ABTS i DPPH w odniesieniu do odzysku, precyzji i czułości (granica wykrywalności i oznaczalności) obu metod służących do oznaczania wartości TAC mleka ludzkiego. Materiał i metody. Wartości TAC zostały określone dla dwudziestu pięciu próbek mleka uzyskanych od zdrowych matek, mieszkanek Gdańska, w 14 dobie po porodzie. Wyniki. Średnia wartość TAC mleka ludzkiego oznaczona testem ABTS wynosiła 19,61 ±3,311 mg TE (równoważniki Trolox)/100 cm3, średnia wartość uzyskana testem DPPH wynosiła 9,95 ±4,36 mg TE/100 cm3. Dla każdej badanej próbki mleka kobiecego poziom TAC określony metodą ABTS był wyższy niż wartości oznaczone testem DPPH co ma prawdopodobnie związek z obecnością w mleku ludzkim substancji, których widma pokrywają się z widmem rodnika DPPH. Test ABTS charakteryzował się większa czułością i powtarzalnością oznaczania TAC mleka ludzkiego w porównaniu do testu DPPH. Wnioski. Porównując obliczone wartości parametrów walidacji obu metod oraz biorąc pod uwagę rozpuszczalność rodnika DPPH tylko w rozpuszczalnikach polarnych, wolniejszy przebieg reakcje przeciwutleniaczy z rodnikiem DPPH oraz obecność w mleku ludzkim składników absorbujących promieniowanie elektromagnetyczne w zakresie absorpcji DPPH należy przyjąć, że test ABTS jest metodą właściwszą oznaczania TAC mleka ludzkiego.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

11

Numer

1

Opis fizyczny

p.83-89,fig.,ref.

Twórcy

  • Department of Food Chemistry and Biotechnology, Gdansk University of Technology, G.Narutowicza 11/12, 80-233 Gdansk, Poland
autor

Bibliografia

  • Alberti-Fidanza A., Burini G., Perriello G., 2002. Total antioxidant capacity of colostrum, and transitional and mature human milk. J. Matem. Fetal Neonat. Med. 11 (4), 275-279.
  • Aycicek A., Erel O., Kocyigit A., Selęk S., Demirkol M.R., 2006. Breast milk provides better antioxidant power than does formula. Nutrition 22 (6), 616-619.
  • Brand-Williams W., Cuvelier M.E., Berset C., 1995. Use of a free radical method to evaluate antioxidant activity. Lebensm. Wiss. u.- Technol 28 (1), 25-30.
  • Cano A., Acosta M., Amaro M.B., 2000. A method to measure antioxidant activity in organie media: application to lipophilic vitamins. Redox Rep. 5 (6), 365-370.
  • Compagnoni G., Giuffre B., Lista G., Mosca F., Marini A., 2004. CoQ10 plasmatic levels in breast-fed infants compared to formula-fed infants. Biol. Neonate 86,165-169.
  • Cubero J., Sanchez C.L., Bravo R., Sanchez J., Rodriguez A.B., Rivero M., Barriga C., 2009. Analysis of the antioxidant activity in human milk, day vs. night. Celi Membr. Free Rad. Res. 1 (3), 100-101.
  • Gossage C.R, Deyhim M., Yamini S., Douglass L.W., Moser-Veillon RB., 2002. Carotenoid composition of human milk during the first month postpartum and the response to β-carotene supplementation. Am. J. Clin. Nutr. 76 (1), 193-197.
  • Konieczka P., Namieśnik J., Zygmunt B., 2004. Quality assessment and quality control of analytical results. CDAiMŚ Press, Gdańsk, Poland, 128-151.
  • Li W., Hosseinian F.S., Tsopmo A., Friel J.K., Beta T., 2009. Evaluation of antioxidant capacity and aroma quality of breast milk. Nutrition 25 (1), 105-114.
  • Lindmark-Mansson H., Akesson B., 2000. Antioxidative factors in milk. Brit. J. Nutr. Suppl. 1, 103-110.
  • Lӧnnerdal B., 2000. Breast milk: a truly functional food. Nutrition 16 (7-8), 509-511.
  • Matos C., Moutinho C., Balcão V., Almeida C., Ribeiro M., Marques A.F., Guerra A., 2009. Total antioxidant activity and trace elements in human milk: the first 4 months of breast-feeding. Eur. Food Res. Technol. 230 (2), 201-208.
  • Picciano M.F., 2001. Nutrient composition of human milk. Pediatr. Clin. North Am. 48 (1), 53-67.
  • Prior R.L., Wu X., Schaich K., 2005. Standardized methods for determination of antioxidant capacity and phenolics in foods and dietary supplements. J. Agric. Food Chem. 53, 4290-4302.
  • Sáenz A.T., Elisia I., Innis S.M., James K.. Friel J.K., Kitts D.D., 2009. Use of ORAC to assess antioxidant capacity of human milk. J. Food Comp. Anal. 22 (7-8), 694-698.
  • Thaipong K., Boonprakob U., Crosby K., Cisneros-Zevallos L., Byme H.D., 2006. Comparison of ABTS, DPPH, FRAP and ORAĆ assays for estimating antioxidant activity from guava fruit extracts. J. Food Comp. Anal. 19, 669-675.
  • Turoli D., Testolin G., Zanini R., Bellú R., 2004. Determination of oxidative status in breast and formula milk. Acta Pediatr. 93, 1569-1574.
  • VanderJagta D.J., Okolob S.N., Costanza A., Blackwellc W., Glewa R.H., 2001. Antioxidant content of the milk of Nigerian women and the sera of their exclusively breastfed infants. Nutr. Res. 21 (1), 121-128.
  • Zarban A., Taheri F, Chahkandi T., Sharifzadeh G., Khorashadizadeh M., 2009. Antioxidant and radical scavenging activity of human colostrum, transitional and mature milk. J. Clin. Biochem. Nutr. 45 (2), 150-154.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-042cb6ca-6342-4d47-b08d-24df2d6d9f1e
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.