EN
The paper aimed to present the economic effects of applying beneficial microorganisms in viticultural production under climate change conditions. It was found that increasing climate change effects calls for a broad range of adaptation and mitigation strategies in agriculture, especially in viticultural production. One of them might be the innovative use of microorganisms that have the ability to interact with plants, and thus contribute to the prevention of stresses as well as respond to them, both abiotic – like drought and biotic – like pests. Based on the direct survey carried out in 2018 among experienced winegrowers from Germany, Italy and Poland, it was observed that there was a direct economic effect of the inoculation of beneficial microorganisms to the cultivation of resistant grape varieties. The majority of farmers think that such innovation in vineyards could reduce both the costs of protection and cultivation as well as increase direct benefits. Empirical evidence from the case study performed in 2018 in the Italian sustainable farm showed that such innovation, despite increasing the costs of irrigation and organic fertilization, also led to a significant reduction of artificial fertilizer and pesticide use, the costs of which predominated.
PL
Celem artykułu jest przedstawienie efektów ekonomicznych zastosowania pożytecznych mikroorganizmów w uprawie winorośli w warunkach zmiany klimatu. Stwierdzono, że coraz intensywniejsze zmiany klimatu wymagają szerokiego zakresu dostosowań i strategii łagodzących ich skutki w rolnictwie, w szczególności w uprawie winorośli. Jednym z nich może być wykorzystanie pożytecznych mikroorganizmów, które dzięki zdolnościom do współdziałania z roślinami przyczyniają się do przeciwdziałania i zwalczania ich stresów, zarówno abiotycznych – takich jak susza, i biotycznych – takich jak szkodniki. Na podstawie badań ankietowych przeprowadzonych w 2018 roku wśród doświadczonych rolników z Polski, Niemiec i Włoch stwierdzono, że można zaobserwować bezpośredni efekt ekonomiczny wykorzystania pożytecznych mikroorganizmów w uprawie odpornych odmian winorośli. Większość rolników uważa, że takie innowacje w winnicy mogą zmniejszyć zarówno koszty ochrony, jak i koszty uprawy, a także zwiększyć bezpośrednie korzyści. Jednocześnie dowody empiryczne uzyskane ze studium przypadku przeprowadzonego w 2018 roku we włoskiej zrównoważonej winnicy wykazały, że takie innowacje, chociaż zwiększyły koszty nawadniania i nawożenia organicznego, doprowadziły również do znacznej redukcji użycia nawozów sztucznych i pestycydów, których koszty przeważały.