PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1980 | 06 | 4 |

Tytuł artykułu

Characteristics of mixed-strain starters of Streptococcus cremoris and Leuconostoc cremoris

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Charakterystyka populacji skojarzonych szczepów maślarskich Streptococcus cremoris i Leuconostoc cremoris

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Growth parameters of Str. cremoris 329 and Leuc. cremoris 1388 in milk medium, and the mutual effect of these strains on growth and metabolic activity in mixed populations have been reported in the paper.
PL
W hodowli w mleku scharakteryzowano monokultury Str. cremoris 329 i Leuc. cremoris 1388 oraz wzajemny wpływ tych szczepów na wzrost i aktywność metaboliczną w populacjach skojarzonych. Stwierdzono, że wprowadzenie do mleka 10-krotnie większej objętości hodowli Leuc. cremoris 1388 niż Str. cremoris. 329 daje w efekcie populację skojarzoną o wyrównanych proporcjach szczepów składowych. W takich hodowlach obserwowano 40% stymulację wzrostu Leuc. cremoris 1388 oraz skrócenie jego okresu generacji. Zwiększenie udziału Str. cremoris 329 powoduje obniżenie produkcji dwuacetylu i acetoiny o 44-50% oraz zwiększenie aktywności kwaszącej o ok. 18%. Wykazano również, że Leuc. cremoris 1388 w populacjach skojarzonych wykorzystywał nagromadzony aldehyd octowy, obniżając jego poziom od 30 do 50%.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

06

Numer

4

Opis fizyczny

p.259-267,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Technology of Fermentation and Microbiology, Technical University, Gdanska 166, 90-924 Lodz, Poland
  • Department of Technology of Fermentation and Microbiology, Technical University, Gdanska 166, 90-924 Lodz, Poland

Bibliografia

  • 1. Badings H. T., Galesloot T. E.: Proc. 16th Inter. Dairy Congr., 1962, B, 199.
  • 2. Brandl E.: Milchwiss. Berichte l966, 10, 289.
  • 3. Cogan T. M.: J. Dairy Res., 1875, 42, 139.
  • 4. Cogan T. M.: 4th Marshall Symposium, London 1975.
  • 5. Collins E. B.: J. Dairy Sci., 1977, 60, 799.
  • 6. Collins E. B., Speckman R. A.: J. Dairy Sci., 1974, 57, 1428.
  • 7. Drinan D. F ., Tobin S., Cogan T.: Appl. Environ. Microbiol., 1976, 31, 481.
  • 8. Galesloot T. H., Hassing F.: Neth. Milk Dairy J., 1961, 15, 242.
  • 9. Habaj B., Stepaniak L., Wołejszo K.: Roczn. Inst. Przem. Mlecz., 1974, 16, 1.
  • 10. Harvey R. J.: J. Dairy Res., 1960, 27, 41.
  • 11. Keenan T. W., Lindsay R. C.: J. Dairy Sci., 1966, 49, 1563. 267
  • 12. Keenan T. W., Lindsay R. C., Morgan M. E., Day E. A.: J. Dairy Sci.; 1966, 49, 10.
  • 13. Lindsay R. C., Day E. A., Sandine W. E.: J. Dairy Sci., 1965, 48, 863.
  • 14. Lindsay R. C., Day E. A., Sather L. W.: J. Dairy Sci., 1967, 50, 25.
  • 15. Lynn S., Lais J. R., Steele A., Staple E.: Anal. Chem., 1956, 28, 132.
  • 16. Matuszewski T., Pijanowski E., Supińska J.: Roczn. Nauk Roln. i Leśn., 1936, 1936, 36, 1.
  • 17. Reedy M. S., Vedamuthu E. R., Washam C. J., Reinhold G. W.: Appl. Microbiol., 1972, 24, 947.
  • 18. Seitz E. T., Sandine W. E., Elliker R., Day E. A.: J. Dairy Sci., 1963, 46, 186.
  • 19. Walker J. R. L., Harvey R. J.: J. Dairy Res., 1959, 26, 265.
  • 20. Walsh B., Cogan T. M.: Appl. Microbiol., 1973, 26, 820.
  • 21. Walsh B., Cogan T. M.: J. Dairy Res., 1974, 41, 31.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-02e6a0ef-babc-47c8-975f-b17c8b416a97
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.