PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 42 | 1 |

Tytuł artykułu

Kontrowersje wokół jaj - czy ograniczanie ich spożycia jest uzasadnione?

Warianty tytułu

EN
Controversy over eggs - is limitation of their consumption justified?

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Konieczność ograniczania spożycia jaj od lat budzi wiele kontrowersji. Wprawdzie efekt hipercholesterolemiczny jaj jest słaby, jednak zwraca uwagę ich niekorzystny wpływ na lipemię poposiłkową, a ponadto także na poziom tlenku trimetyloaminy, związku wykazującego toksyczne działanie na tętnice. Wyniki przeprowadzonych do tej pory badań kohortowych i klinicznych nie dostarczyły dowodów na to, że duże spożycie jaj nasila ryzyko sercowo-naczyniowe u osób ogólnie zdrowych. Jednak szereg badań sugeruje nasilenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i zgonu z tego powodu u chorych na cukrzycę typu 2, spożywających duże ilości jaj. Wydaje się ponadto, że duże spożycie jaj przez osoby zdrowe może przyczynić się do ujawnienia się cukrzycy typu 2.
EN
The necessity of reduction of eggs consumption is controversial since many years. Hypercholesterolemic effect of eggs is weak, however their high consumtion may increase postprandial lipemia and also the level of trimethylamine-N-oxide, the compound causing vascular toxicity. Results of cohort and clinical studies did not provide evidence that high eggs consumption enhances cardiovascular risk in healthy population. However, the number of investigations suggest increase in cardiovascular risk and death in type 2 diabetes subjects with high eggs consumption. Besides, it seems that high eggs consumption may contribute to type 2 diabetes development in healthy subjects.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

42

Numer

1

Opis fizyczny

s.41-49,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Zakład Żywienia Człowieka, Wydział Nauki o Zdrowiu, Warszawski Uniwersytet Medyczny, ul.Erazma Ciołka 27, 01-445 Warszawa
autor
  • Zakład Żywienia Człowieka, Warszawski Uniwersytet Medyczny, Warszawa

Bibliografia

  • 1. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs310/en/ 12.02.2015.
  • 2. Wojtyniak В., Stokwiszewski J., Goryński P., Poznańska A.: Długość życia i umieralność ludności Polski. W: Sytuacja Zdrowotna Ludności Polski. Red. B. Wojtyniak, P. Goryński, B. Moskalewicz, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny, Warszawa 2012, 38-127.
  • 3. Piąta Wspólna Grupa Robocza Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego i Innych Towarzystw Naukowych ds. Zapobiegania Chorobom Serca i Naczyń w Praktyce Klinicznej (Fifth Joint Task Force of the European Society of Cardiology and Other Societies on Cardiovascular Disease Prevention in Clinical Practice) utworzona przez przedstawicieli dziewięciu towarzystw oraz zaproszonych ekspertów. Europejskie wytyczne dotyczące zapobiegania chorobom serca i naczyń w praktyce klinicznej na 2012 rok. Kardiol. Pol., 2012, 70, Supl. I, S1-S100.
  • 4. Szostak W.B., Szostak-Węgierek D., Cybulska B., Kłosiewicz-Latoszek L.: Cholesterol. W: Normy żywienia dla populacji polskiej - nowelizacja. Red. M. Jarosz, Warszawa, Instytut Żywności i Żywienia 2012, 59-62.
  • 5. Dietary Guidelines for Americans 2010. U.S. Department of Agriculture, U.S. Department of Health and Human Services, http://www.health.gov/dietaryguidelines/dga2010/DietaryGuidelines2010.pdf 12.02.2015.
  • 6. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda В., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. PZWL, Warszawa 2005.
  • 7. Fernandez M.L. Rethinking dietary cholesterol. Curr. Opin. Clin. Nutr. Metab. Care 2012,15,117-121.
  • 8. Kijowski J., Leśnierowski G., Cegielska-Radziejewska R: Jaja cennym źródłem składników bioaktywnych. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2013, 5, 29-41.
  • 9. Spence D. J., Jenkins D. J.A., Davignon J.: Dietary cholesterol and egg yolks: Not for patients at risk of vascular disease. Can. J. Cardiol, 2010,26, e336-9.
  • 10. Mattson F.H., Erickson B.A., Kligman A.M.: Effect of dietary cholesterol on serum cholesterol in man. Am. J. Clin. Nutr., 1972, 25, 589-94.
  • 11. Sacks F.M., Salazar J., Miller L., et al.: Ingestion of egg raises plasma low density lipoproteins in free-living subjects. Lancet 1984, 1, 647-9.
  • 12. Sakurai M., Stamler J., Miura K., et al.: Relationship of dietary cholesterol to blood pressure: the INTERMAP study. J. Hypertens., 2011, 29, 222-228.
  • 13. Wang Z., Klipfell E., Bennett B.J., et al.: Gutflora metabolism of phosphatidylcholine promotes cardiovascular disease. Nature 2011, 472, 57-63.
  • 14. Tang W.H., Wang Z., Levison B.S., et al.: Intestinal microbial metabolism of phosphatidylcholine and cardiovascular risk. N. Engl. J. Med., 2013, 368, 1575-84.
  • 15. Spence J.D.: Effects of the Intestinal Microbiome on Constituents of Red Meat and Egg Yolks: A New Window Opens on Nutrition and Cardiovascular Disease. Can. J. Cardiol., 2014, 30,150-151.
  • 16. Hu F.B., Stampfer M.J., Rimm E.B., et al.: A prospective study of egg consumption and risk of cardiovascular disease in men and women. JAMA 1999,281,1387-94.
  • 17. Zazpe I., Beunza J. J., Bes-Rastrollo M., et al.: SUN Project Investigators. Egg consumption and risk of cardiovascular disease in the SUN project. Eur. J. Clin. Nutr., 2011, 65, 676e82.
  • 18. Scrafford C.G., Tran N.L., Barraj L.M., et al.: Egg consumption and CHD and stroke mortality: a prospective study of US adults. Public Health Nutr., 2010, 14, 261e70.
  • 19. Spence J.D., Jenkins D. J.A., Davignon J.: Egg yolk consumption and carotid plaque. Atherosclerosis 2012, 224, 469-73.
  • 20. Njike V., Faridi Z., Dutta S., et al.: Daily egg consumption in hyperlipidemic adults - effects on endothelial function and cardiovascular risk. Nutr. J., 2010, 9, 28.
  • 21. Robbins J.M., Petrone A.B., Ellison R.C., et al.: Association of egg consumption and calcified atherosclerotic plaque in the coronary arteries: the NHLBI Family Heart Study. ESPEN J., 2014, 9,e131-e135.
  • 22. Chagas P., Caramori R, Galdino T.P., et al.: Egg consumption and coronary atherosclerotic burden. Atherosclerosis 2013, 229, 381-384.
  • 23. Trichopoulou A., Psaltopoulou T., Orfanos P., et al.: Diet and physical activity in relation to overall mortality amongst adult diabetics in a general population cohort. J. Intern. Med., 2006, 259,583-91.
  • 24. Houston D.K., Ding J., Lee J.S., et al.: Health ABC Study. Dietary fat and cholesterol and risk of cardiovascular disease in older adults: the health ABC study. Nutr. Metab. Cardiovasc. Dis., 2011, 21, 430e7.
  • 25. Djousse L., Gaziano M. J., Buring J.E.: Egg consumption and risk of type 2 diabetes in men and women. Diab. Care 2009,32, 295-300.
  • 26. Djousse L., Kamineni A., Nelson T.L., et al.: Egg consumption and risk of type 2 diabetes in older adults. Am. J. Clin. Nutr., 2010,92,422-427.
  • 27. Tran N.T., Barraj L.M., Heilman J.M., et al.: Egg consumption and cardiovascular disease among diabetic individuals: a systematic review of the literature. Diabetes Meta. Syndr. Obes., 2014, 7, 121-137.
  • 28. Rong Y., Chen L., Zhu T., et al.: Egg consumption and risk of coronary heart disease and stroke: dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. BMJ, 2013,346, e8539.
  • 29. Grupa Robocza do spraw postępowania w dyslipidemiach Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC) i Europejskie Towarzystwo Miażdżycowe (EAS). Wytyczne ESC/EAS dotyczące postępowania w dyslipidemiach. Kardiol. Pol., 2011, 69, Supl. IV, 143-200.
  • 30. Scientific Report of the 2015 Dietary Guidelines Advisory Committee. http://health.gov/dietaryguidelines/2015-scientific-report/PDFs/Scientific- -Report-of-the-2015-Dietary-Guidelines-Advisory- Committee.pdf/3.03.2015.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-02d905eb-39cf-4b66-98a1-232553d264bb
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.