PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 62 |

Tytuł artykułu

Wpływ probiotyku, prebiotyku i synbiotyku na wskaźniki produkcyjne i jakość mięsa kurcząt brojlerów żywionych dietami na bazie dwóch zbóż (kukurydza/pszenica, pszenica/pszenżyto)

Warianty tytułu

EN
Effect of probiotic, prebiotic and synbiotic on performances and meat quality of broiler chicken fed diets based on two kind of cereals (maize/whet, wheat/tritcale)

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
EN

Wydawca

-

Rocznik

Tom

62

Opis fizyczny

s.243-253,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach, Siedlce
autor
autor
autor
autor

Bibliografia

  • An B.K., Cho B.L., You S.J., Paik H.D., Chang H.I., Kim S.W., Yun C.W., Kang C.W., 2008. Growth performance and antibody response of broiler chicks fed yeast derived [beta]-glucan and single-strain probiotics Asian - Austr. J. Anim. Sci., 21(7): 1027-1032.
  • Awad W.A., Ghareeb K., Abdel-Raheem S., Böhm J., 2009. Effects of dietary inclusion of pro- biotic and synbiotic on growth performance, organ weights, and intestinal histomorphology of broiler chickens. Poult. Sci., 88: 49-55.
  • Baryłko-Piekielna N., 1975. Zarys analizy sensorycznej żywności. PWN, Warszawa.
  • Bozkurt M., K^ükyilmaz K., ęatli A.U., ęinar M., 2009. The effect of single or combined dietary supplementation of prebiotics, organic acid and probiotics on performance and slaughter characteristics of broilers. South Afr. J. Anim. Sci., 39, (3): 197-205.
  • Brzóska F., 2007. Efektywność kwasów organicznych i synbiotyku w żywieniu kurcząt rzeźnych. Med. Wet., 63: 831-835.
  • Brzóska F., Buluchewskij S., Śliwiński B., Stecka K., 2007. Effect of lactic acid bacteria and man- nan oligosaccharide, with or without fumaric acid, on chicken performance, mortality and car¬cass yield. J. Anim. Feed Sci., 16: 241-251.
  • Brzóska F., Pieszka M., Stecka K., Migdał W., Węsierska E., Walczycka M., Krzysztoforski K., Michalik-Rutkowska O., 2010. Effect of Pediococcus spp. in feed instead of antibiotic on broiler chicken body weight, mortality, slaughter traits and meat quality. Ann. Anim. Sci., 10: 167-177.
  • Cavazzoni V., Adami A., Castrovilli C., 1998. Performance of broiler chickens supplemented with Bacillus coagulans as probiotics. Brit. Poult. Sci., 39: 526-529.
  • Caramori J.G. Jr., De Oliveira Roęa, R., Fraga L.A, De Medeiros V., 2008. Effect of symbiotics in the initial feed of broilers on the performance, carcass and meat quality. Acta Sci. Anim. Sci. Maringa, 30: 17-23.
  • Chae B.J., Lohakare J.D., Moon W.K., Lee S.L., Park Y.H., Hahn T.W., 2006. Effects of supple-mentation [beta]-glucan on the growth performance and immunity in broilers. Res. Vet. Sci., 80: 291-298.
  • Jin L.Z., Ho Y.W., Abdullah N., Jalaludin S., 1998. Growth performance, intestinal microbial popu-lation, and serum cholesterol of broilers fed diets containing Lactobacillus cultures. Poult. Sci., 77: 1259-1265.
  • Józefiak D., Kaczmarek M., Rutkowski A., 2008. A note on the effects of selected prebiotics on the performance and ileal microbiota of broiler chickens. J Anim. Feed Sci., 17: 392-397.
  • Kabir S.M.L., Rahman M.M., Rahman M.B., Rahman M.M., Ahmed S.U., 2004. The dyna¬mics of probiotics on growth performance and immune response in broilers. Int. J. Poult. Sci., 3: 361-364.
  • Mikołajczak J., Rojszczak M., Grabowicz M., Piłat J., 2001. Wpływ probiotyku L-5 na efekty produkcyjne, wydajność rzeźną i jakość produktów poubojowych kurcząt brojlerów. Annals of Warsaw Agricultural University, Anim. Sci., Special number: 509-513.
  • Mountzouris K.C., Tsirtsikos P., Kalamara E., Nitsch S., Schatzmayr G., 2007. Evaluation of the efficacy of probiotic containing Lactobacillus, Bifidobacterium, Enterococcus, and Pediococ- cus strains in promoting broiler performance and modulating cecal microflora composition and metabolic activities. Poult. Sci., 86: 309-317.
  • NŻD, 2005. Normy Żywienia Drobiu. Zalecenia żywieniowe i wartość pokarmowa pasz, Smu¬likowska S., Rutkowski A., red. Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt im. J. Kielanowskiego, PAN, Jabłonna. Wyd. III.
  • Owings W.J., Reynoldas D.L., Hasiak R.J., Ferket P.R., 1990. Influence of dietary supplementation with Streptococcus faecium M - 74 on broiler body weight, feed conversion, carcass charac¬teristics, and intestinal microbial colonization. Poult. Sci., 69: 1257-1264.
  • Patterson J.A., Burkholder K.M., 2003. Application of prebiotics and probiotics in poultry produc¬tion. Poult. Sci., 82: 627-631.
  • Pelicano E.R.L., De Souza P.A., De Souza H.B.A., Leonel F.R., Zeola N.M.B.L., Boiago M.M., 2004. Productive traits of broiler chickens fed diets containing different growth promoters. Rev. Bras. Cienc. Avic., 6: 177-182.
  • Pisarski R., Szkucie K., Pijarska I., Malec H., 2006. Cechy rzeźne tuszek, skład chemiczny tkan¬ki mięśniowej i ocena sensoryczna mięsa kurcząt brojlerów żywionych jęczmieniem nago- ziarnistym. Med. Wet., 62: 74-76.
  • Quadros A.R.B., Kiefer C., Ribeiro N.L.C., Zink L.A., 2001. Características qualitativas da carne de suínos alimentados com raçoes contendo ou nâo probióticos. In:XXXVIII Reuniâo Anual da SBZ, Piracicaba. Anais: 794-795.
  • Samli H.E, Senkoylu N., Koc F., Kanter M., Agma A., 2007. Effects of Enterococcus faecium and dried whey on broiler performance, gut histomorphology and intestinal microbiota. Arch. Anim. Nutr., 61: 42-49.
  • Spring P., Wenk C., Dawson K.A., Newman K.E., 2000. The effects of dietary mannonoligosaccha- rides on cacal parameters and the concentrations of enteric bacteria in the ceca of Salmonella- challenged broiler chicks. Poult. Sci., 79: 205-211.
  • Vargas Jr J.G., Toledo R.S., Albino L.F.T., Rostango H.S., Oliveira J.E., Carvalho D.C.O., 2002. Características de carcaça de frango de corte, submetidos a raçoes contendo probióticos, pre- bióticos e antibióticos. In:XXXIX Reuniâo Anual da SBZ, 2002, Recife. Anais...Recife, CD ROM.
  • Ziołecki J., Doruchowski W., 1989. Metody oceny wartości rzeźnej drobiu. COBR Poznań: 29.
  • Zulkifli I., Abdullah N., Azrin N.M., Ho Y.W., 2000. Growth performance and immune response of two commercial broiler strains fed diets containing Lactobacillus cultures and oxytetracycline under heat stress conditions. Brit. Poult. Sci., 41: 593-597.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-024f4210-f9f0-4dc2-95ca-200e1d5673cf
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.