PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

1990 | 43 | 1-2 |

Tytuł artykułu

Rozwój chwastów w łanach buraka cukrowego (Beta vulgaris L.) w zależności od sposobu odchwaszczania łanu

Autorzy

Warianty tytułu

EN
The development of weeds sugar beet (Beta vulgaris L.) fields depending on the weeding method used

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy przedstawiono rozwój chwastów w łanie buraka cukrowego (Beta vulgaris L.) odchwaszczanego mechanicznie i chemicznie (Pyramin 5 kg/ha tuż po siewie rośliny uprawnej). Eksperyment prowadzono na glebie płowej wytworzonej z lessu w roku 1977. Obserwacje rozwoju chwastów wykonywano co 7 dni, od wschodów do zbioru rośliny uprawnej. Wyróżniono 7 faz rozwojowych roślinności zachwaszczającej.Na każdym obiekcie odchwaszczania wystąpiło po 11 gatunków chwastów, typowych dla gleb i rośliny uprawnej. Rezultaty badań informują o swoistych rytmach rozwojowych poszczególnych gatunków chwastów. Wskazują one na odmienne zachowanie chwastów w zależności od sposobu odchwaszczania łanu buraka cukrowego. Na poletkach z herbicydem, w porównaniu do odchwaszczanych mechanicznie, wschody większości gatunków chwastów opóźniały się o około 3-10 tygodni i powtarzały się rzadziej; na ogół opóźniało się wejście chwastów w generatywne stadium rozwoju, a przed zbiorem buraka cukrowego (14.IX) wiele chwastów wykazywało zdecydowanie niższy udział fazy kończącej cykl rozwojowy; w czasie wegetacji niektóre gatunki ginęły. Na każdym obiekcie przed zbiorem rośliny uprawnej około 90% badanych gatunków chwastów osiągnęło fazę dojrzałych i opadających diaspor. Najwcześniej cykl rozwojowy kończyły rośliny Lamium amplexicaule.
EN
The process of weed development in a sugar beet field was followed under the climatic conditions of mideastern Poland in 1977. The sugar beet was cultivated on loess soil and weeded using two methods: mechanical and chemical (Pyramin 5 kg/ha just after sowing). The results of the study revealed a specific developmental rythm of the particular weed species on each of dte weeded objects. The use of the herbicide delayed the germination of weeds and limited their repeatability, eliminated some species from the weed community as well as delaying the start of generative development of some weeds. It also decreased the participation of the fruit and seed shedding phase of the weeds before harvest of the cultivated crop.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

43

Numer

1-2

Opis fizyczny

s.173-182,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Ogólnej Uprawy Roli i Roślin, Akademia Rolnicza, ul.Akademicka 13, 20-934 Lublin

Bibliografia

  • Duer I., 1973. Czynniki wpływające na kiełkowanie nasion Stellaria media Vili. w warunkach laboratoryjnych. Pam. pu. 57: 153-166.
  • Hoffman-Kąkol I., 1985. Wpływ deszczowania na fenologię chwastów w roślinach okopowych. Cz. II. Fenologiczne zmiany chwastów w burakach cukrowych. Zesz Nauk. AR w Szczecinie. Ser. Agr. XXXVI (115): 85-93.
  • Kuźniewski E.. 1984. Dynamika sezonowa chwastów w zbiorowiskach segetalnych Wrocławia. Opol. Tow. Przyj. Nauk, Zesz. Przyr.1-39.
  • Leguizamon E. S., Roberts H. A., 1982. Seed production by an arable weed community. Weed Res 22: 35-39.
  • Li Sun-Zun. 1962. Badania ekologiczne nad chwastnicą jednostronną. Echinochloa crus-galli (L.) var longisetum Doll. Roczn. Nauk Roln. 86. Ser. A: 1 27.
  • Pawłowski F., Deryło S., Wesołowski M., 1975. Betanal skuteczny herbicyd w burakach cukrowych. Informator Rolniczy. Wyd. Rej. Zakł. Dośw. w Końskowoli: 45-47.
  • Sokołowska J., 1980. Pojawy fenologiczne świata roślinnego w Polsce. IMGW. Wyd. Kom. i Łączn. 1-92.
  • Szafer W., Kulczyński S., Pawłowski B., 1967. Rośliny polskie. PWN, Warszawa, pp. 1, 1020. Trumble J. T., Kok L., 1982. Integrated pest management techniques in thistle suppresion in pastures of North America. Weed Res. 22: 345-359.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-022be92a-c17f-4086-ab4e-28767a332861
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.