PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2011 | 17 | 1[188] |

Tytuł artykułu

Systemy uprawy roli oraz międzyplony jako czynniki kształtujące cechy fizyczne i chemiczne w ziarnie pszenicy jarej odmiany Zebra

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Tillage systems and catch crops as factors creating physical and chemical properties of spring wheat grain cultivar Zebra

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W latach 2006-2008 przeprowadzono badania dotyczące wpływu systemów uprawy roli oraz międzyplonów na właściwości fizyczne ziarna pszenicy jarej określone aparatem SKCS (Single Kernel Characterization System). Jednocześnie oceniono zawartość popiołu, włókna i tłuszczu w ziarnie. W obiektach uprawy płużnej masa i średnica zastępcza ziarniaków oceniane komputerowym systemem charakterystyki pojedynczych ziarniaków (SKCS) były istotnie większe niż w konserwujących wariantach uprawy roli. Indeks twardości był większy w obiektach uprawy konserwującej w porównaniu z płużną. Największą wilgotność oraz zawartość popiołu i włókna w ziarnie pszenicy jarej stwierdzono w obiektach konserwującego wariantu uprawy roli z wiosennym talerzowaniem międzyplonów. Zawartość tłuszczu w ziarnie w obiektach uprawy konserwującej bez mulczu była największa. Masa oraz średnica zastępcza ziarna w obiektach z życicą westerwoldzką była istotnie mniejsza niż w obiektach z międzyplonami ścierniskowymi facelii błękitnej i gorczycy białej. Natomiast wilgotność ziarna na poletkach z życicą westerwoldzką była większa w odniesieniu do pozostałych obiektów z międzyplonami. Największą zawartość popiołu w ziarnie stwierdzono w obiekcie kontrolnym oraz z życicą westerwoldzką. Zawartość włókna w ziarnie pszenicy jarej w obiektach z gorczycą białą była największa, a z koniczyną czerwoną najmniejsza. W obiektach z międzyplonami ścierniskowymi facelii błękitnej i gorczycy białej zawartość tłuszczu w ziarnie pszenicy była największa, natomiast na poletkach z koniczyną czerwoną najmniejsza.
EN
In the period 2006-2008, a study was conducted on the effect of tillage systems and catch crops on the physical properties of spring wheat grain determined using the SKCS instrument. At the same time, the content of ash, fibre and fat in the grain was estimated. In the plough tillage treatments, kernel weight and equivalent diameter estimated using the Single Kernel Characterization System (SKCS) were significantly higher than in the conservation tillage treatments. The hardness index was higher in the conservation tillage treatments compared to plough tillage. The highest moisture, ash and fibre content in the spring wheat grain were found in the conservation tillage treatments with spring disking of the catch crops. On the other hand, the highest grain fat content was found in the conservation tillage treatments without mulch. Kernel weight and equivalent diameter were significantly lower in the treatment with Westerwolds ryegrass than in the treatments with the stubble crops of lacy phacelia and white mustard. Whereas, the grain moisture content was higher in the plots with Westerwolds ryegrass relative to the other catch-cropped treatments. The highest ash content was found in the control treatment and in that with Westerwolds ryegrass. The highest fibre content in the grain was found in the treatments with white mustard, the lowest one in those with red clover. The fat content in the grain from the treatments with lacy phacelia and white mustard was the highest, whereas in the plots with red clover it was the lowest.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

17

Numer

Opis fizyczny

s.117-133,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Ekologii Rolniczej, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul.Akademicka 13, 20-950 Lublin

Bibliografia

  • Borkowska H., Grundas S., Styk B., 2003. Zmiany wybranych cech jakościowych ziarna kilku odmian pszenicy pod wpływem zróżnicowanego nawożenia azotowego. Acta Agrophysica, 2(4), 717-723.
  • Cacak-Pietrzak G., Ceglińska A., Haber T., 1999. Cechy fizyko-chemiczne ziarna wybranych krajowych odmian pszenicy. Pam. Puł., 118, 35-43.
  • Geodecki M., 1999. Uszkodzenia wewnętrzne ziarna pszenicy powstające w okresie przedzbiorowym. Praca doktorska. Instytut Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego PAN w Lublinie.
  • Geodecki M., Grundas S., 2003. Charakterystyka cech geometrycznych pojedynczych ziarniaków pszenicy ozimej i jarej. Acta Agrophysica, 2(3), 531-538.
  • Geodecki M., Grundas S., Sosnowski S., 2003. Uszkodzenia mechaniczne ziarna pszenicy w okresie przedżniwnym jako przyczyna strat plonu. Acta Agrophysica, 2(1), 51-60.
  • Grundas S., 2002a. Monitoring jednorodności ziarna zbóż – propozycje rozwiązań aparaturowych dla celów hodowlanych i przemysłowych. Biuletyn Informacyjny Instytutu Agrofizyki w Lublinie, 7, 2-4.
  • Grundas S., 2002b. Characteristics of single kernel in wheat head by X-ray and SKCS methods. ICC Conference 2002 on Novel Raw Materials, Technologies and Products – New Challenge for the Quality Control. Budapest/Hungary, May 26-29, CD Rom, 220-234.
  • Grundas S., 2002c. Grain structure of wheat and wheat-based products. Encyclopedia of Food Science and Nutrition, Academic Press, 6137-6146.
  • Grundas S., 2002d. Wheat/The Crop. Encyclopedia of Food Science and Nutrition, Academic Press, 6130-6137.
  • Grundas S., 2004. Charakterystyka właściwości fizycznych ziarniaków w kłosach pszenicy zwyczajnej Triticum aestivum L. Acta Agrophysica, Rozprawy i Monografie, 2, 7-64.
  • Miś A., Grundas S., Geodecki M., 2000. Changes in hardness and thickness of wheat grain as result of its moistening. Int. Agrophysics, 14, 203-206.
  • Mościcki L., Wójtowicz A., 2009. Produkty pełnoziarniste. Część 1. Produkty zbożowe i substancje odżywcze. Przegl. Zboż. Młyn., 3-6.
  • Parylak D., 1999. Wpływ wilgotności gleby i obecności międzyplonu na plon i jakość ziarna pszenżyta ozimego w monokulturze. Zesz. Nauk. AR Wrocław, Rolnictwo, 74, 141-147.
  • Radomski Cz. , 1987. Agrometeorologia. PWN, Warszawa.
  • Rocznik Statystyczny Rzeczypospolitej Polskiej, 2010. Główny Urząd Statystyczny, Warszawa.
  • Rothkaehl J. 2007. Ocena podstawowych cech technologicznych ziarna pszenicy ze zbiorów 2006 roku. Przegl. Zboż. Młyn., 1, 4-9.
  • Rothkaehl J. 2008. Ocena podstawowych cech technologicznych ziarna pszenicy ze zbiorów 2007 roku. Przegl. Zboż. Młyn., 1, 2-7.
  • Rothkaehl J., 2009. Ocena podstawowych cech technologicznych ziarna pszenicy ze zbiorów 2008 roku. Przegl. Zboż. Młyn., 1, 2-5.
  • Tendziagolska E., Parylak D., 2004. Zabiegi regeneracyjne w monokulturze pszenżyta ozimego a jakość ziarna. Pam. Puł., 135, 317-324.
  • Wesołowski M., Boniek Z., Buła M., Juszczak D., 2005. Wpływ gęstości wysiewu i poziomu agrotechniki na plon i jakość ziarna pszenicy jarej. Pam Puł., 139, 311-318.
  • Woźniak A., 2009. Jakość ziarna pszenicy jarej odmiany Koksa w różnych systemach uprawy roli. Acta Agrophysica, 14(1), 233-241.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-01ca48eb-9613-4bc6-ba4f-83fb40e33738
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.