PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2016 | 62 | 1 |

Tytuł artykułu

Rola blogerów w kreowaniu produktów i usług wspierających zrównoważoną konsumpcję

Autorzy

Warianty tytułu

EN
The role of bloggers in creating products and services supporting sustainable consumption
RU
Rol' blogerov v sozdanii produktov i uslug, podderzhivajushchikh ustojjchivoe potreblenie

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Blogosfera odgrywa coraz większą rolę w kształtowaniu postaw konsumenckich. Blogerzy radzą ludziom m.in. jak jeść, ubierać się, uprawiać sport, co czytać, jakiej muzyki słuchać i jakie kolory powinny mieć ściany domu, aby poprawiać samopoczucie mieszkańców. Konsekwencjami wzrostu popularności blogów jest coraz większa rozpoznawalność autorów blogów oraz zainteresowanie samymi autorami blogów. Celem rozważań jest zbadanie istniejących w Internecie, polskojęzycznych blogów poświęconych odżywianiu, pod kątem problematyki zrównoważonej konsumpcji. Analizie poddano treść blogów, dostępność informacji związanych ze zrównoważoną konsumpcją oraz sposób eksponowania tychże informacji. Ocenie poddano również sposób komunikowania zamieszczanych informacji. Studia literaturowe oraz przeprowadzona analiza pozwolą na zidentyfikowanie luk związanych z odpowiednim przekazywaniem treści w Internecie związanych ze zrównoważoną konsumpcją.
EN
The blogosphere plays the ever growing role in shaping consumer attitudes. Bloggers advise people, inter alia, how to eat, dress, practise sport, what to read, what music listen to and what colours the house walls should have in order to improve dwellers’ wellbeing. A consequence of the growth of popularity of blogs is the greater and greater recognisability of blogs authors as well as the interest in the very authors of blogs. An aim of considerations is to examine the existing on the Internet, Polish-language blogs devoted to nutrition, from the point of view of problems of sustainable consumption. The author analysed the contents of blogs, accessibility of the information related to sustainable consumption as well as the way of that information exposition. He also assessed the way of communicating the posted information. Studies of the literature and the carried out analysis will allow for identification of the gaps related to a proper handling of the contents on the Internet connected with sustainable consumption.
RU
Блогосфера играет всё бόльшую роль в формировании потребительского отношения. Блогеры советуют людям, в частности, как питаться, одеваться, заниматься спортом, что читать, какую музыку слушать и какие цвета должны иметь стены дома, чтобы улучшать самочувствие его обитателей. Последствиями роста популярности блогов является всё бόльшая распознаваемость авторов блогов и интерес к самим авторам блогов. Цель рассуждений – изучить существующие в интернете польскоязычные блоги, посвящённые питанию, с точки зрения проблематики устойчивого потребления. Анализ охватил содержание блогов, доступность информации, связанной с устойчивым потреблением, а также способ экспонирования той же информации. Изучение литературы и проведённый анализ позволят выявить бреши, связанные с соответствующей передачей содержания в интернете, относящегося к устойчивому потреблению.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

62

Numer

1

Opis fizyczny

s.84-93,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Strategii Marketingowych, Wydział Zarządzania, Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, ul.Powstańców Wielkopolskich 16, 61-895 Poznań

Bibliografia

  • Blood R. (2002), The weblog handbook: practical advice on creating and maintaining your blog, Perseus Publishing, Nowy Jork.
  • Chang Y-Sh., Yang Ch. (2013), Why do we blog? From the perspectives of technology acceptance and media choice factors, “Behaviour & Information Technology”, No. 32(4).
  • Haenlein M., Kaplan A.M. (2010), Users of the world, unite! The challenges and opportunities of Social Media, “Business Horizons”, No. 53(1).
  • Herring C., Scheidt L.A., Wright E., Bonus S. (2005), Weblogs as a Bridging Genre, “Information Technology & People”, No.18(2).
  • Kanwar P., Taprial V. (2012), Understanding Social Media, BookBoon [e-book].
  • Kietzmann H.J., Hermkens K., McCarthy I. P., Silvestre B. S. (2011), Social media? Get serious! Understanding the functional building blocks of social media, “Business Horizons”, No. 54.
  • Leśniewska A. (2006), Reklama internetowa, Helion, Gliwice.
  • O’Reilly T. (2005), Web 2.0: Compact Definition, http://radar.oreilly.com/2005/10/web-20-compact-definition.html [dostęp: 10.12.2014].
  • Reisch L.A. (2013), A Definition of “Sustainable Food Consumption”, Corpus The SCP Knowledge Hub, http://www.scp-knowledge.eu/sites/default/files/knowledge/attachments/KU_Definition_Sustainable_Food.pdf [dostęp: 10.12.2014].
  • WPvirtuoso (2013), http://www.wpvirtuoso.com/how-many-blogs-are-on-the-internet [dostęp: 10.12.2014]
  • http://qchenne-inspiracje.blogspot.com [dostęp: 10.12.2014].
  • http://dietetykawpraktyce.blogspot.com [dostęp: 10.12.2014].
  • http://www.ilovehowitfeels.pl [dostęp: 10.12.2014].
  • http://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com [dostęp: 10.12.2014].
  • http://www.fitblogerka.pl [dostęp: 10.12.2014].
  • http://zyjemzdrowo.blogspot.com [dostęp: 10.12.2014].

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-01924358-180e-4872-a9e6-cd9c4563852f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.