PL
Porównano wydajność i skład mleka oraz relacje między zawartością tłuszczu i białka w mleku w trzech laktacjach krów holsztyńsko-fryzyjskich wyhodowanych w Polsce i importowanych z Holandii, Niemiec i Francji. Zwierzęta utrzymywano w latach 2006-2011 w jednym stadzie, w województwie lubelskim. Na podstawie przeprowadzonych analiz stwierdzono, że krowy rasy holsztyńsko-fryzyjskiej odmiany czarno-białej importowane z Francji i Holandii, i utrzymywane w jednym stadzie w tych samych warunkach utrzymania i żywienia, przewyższały zdecydowanie zwierzęta krajowe tej rasy pod względem wydajności mleka (o 25-30%) oraz cechowały się mniejszą różnicą między zawartością tłuszczu i białka w mleku (RTB) i korzystniejszym stosunkiem białka do tłuszczu (SBT) w trzech kolejnych laktacjach.
EN
Yield and composition of milk and relations between fat and protein content in milk during three lactations of HF cows from Poland and those ones imported from the Netherlands, Germany and France were compared. The animals were kept in one herd in the period of 2006-2011 in the Lubelskie voivodeship. On the grounds of the conducted analyses it was found that Holstein-Friesian cows of Black-and-White variety as being imported from France and the Netherlands and managed in one herd under the same conditions of management and nutrition, were superior as compared to the domestic cows of the same breed in respect of milk yield (by 25-30%) and were characterized by lower difference between fat and protein content in milk (RTB) and more favourable protein to fat ratio (SBT) during three successive lactations.