PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 60 | 3 |

Tytuł artykułu

Okres dializoterapii a sposób żywienia pacjentów ze schyłkową niewydolnością nerek

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
The period of dialysis and nutritional habits of patients with the end stage renal disease

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem przeprowadzonego badania była analiza wpływu okresu hemodializoterapii na wartość energetyczną i zawartość wybranych składników pokarmowych 38 pacjentów ze schyłkową niewydolnością nerek. Wykazano, że dłuższy czas leczenia dializami korzystnie wpływał na wartość energetyczną diety oraz zawartość białka w żywieniu badanej grupy pacjentów. Ponadto wykazano m.in.: zbyt niską zawartość białka, energii, żelaza i wapnia oraz zbyt wysoką - nasyconych kwasów tłuszczowych. Ze względu na potrzebę zmian sposobu żywienia pacjentów hemodializowanych powinni oni być objęci edukacją żywieniową prowadzoną przez wykwalifikowanego dietetyka.
EN
The influence of dialysis’s period on energy and selected nutrients intake was examined on 38 patients with end stage renal disease. The longer period of dialysis caused higher energy and protein content in daily food rations. Furthermore lower intake of energy, protein, iron and calcium were observed as well as too high level of saturated fatty acids comparing to recommendations. Our data strongly suggest that constant dietician care might be essential to correct nutrients intake and prevent possible deficiencies among patients with the end stage renal disease.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

60

Numer

3

Opis fizyczny

s.289-292,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra i Zakład Dietetyki, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, ul. Nowourynowska 159c, Warszawa
autor
autor

Bibliografia

  • 1. Eschleman M.: Introductory nutrition and nutrition therapy. Lippincott. Philadelphia, New York 1996.
  • 2. Heleniak G.: Ocena niedoborów składników odżywczych w dietach pacjentów dializowanych. Kwartalny Biuletyn Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Warszawa-Kraków, 1999, 15.
  • 3. Kunachowicz H., Nadolna J., Iwanow K., Przygoda B.: Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych. IŻŻ. Warszawa 1998.
  • 4. Lorenzo V., Martín M., Rufino M., Jiménez A., Malo A.M., Sanchez E., Hernández D., Rodríguez M., Torres A.: Protein intake, control of serum phosphorus and relatively low levels of parathyroid hormone in elderly hemodialysis patients. American Journal of Kidney Diseases 2001, 37(6), 1260 -1266.
  • 5. Miłkowski A.: Stan odżywienia chorych otrzymujących adekwatna dawkę biozgodnej hemodializy i poddanych intensywnemu nadzorowi dietetycznemu. Nefrologia i Dializoterapia Polska 2000, 4, 1, 3-5.
  • 6. Moeller S., Gioberge S., Brown G.: ESRD patients in 2001: global overview of patients, treatment modalities and development trend. Nephrology Dialysis Transplantation 2002, 17, 2071-2076.
  • 7. Puka J., Rutkowski B., Lichodziejska-Niemierko M., Grenda R., Czekalski S., Lao M., Rowiński W., Bautembach S: Report on the renal replacement therapy in Poland 2003. MAKmedia, Gdańsk 2004.
  • 8. Rufin, M., de Bonis E., Martin M., Reboll, S., Marti, B., Miquel R., Cobo M.,Hernande, D., Torre, A., Lorenz, V.: Is it possible to control hyperphosphatemia with diet, without inducing protein malnutrition? Nephrology Dialysis Transplantation 1998, 13, supl 3, 65-67.
  • 9. Rutkowska D., Hruby Z., Weyde W., Czyż W.: Leczenie niedoborów białkowo-kalorycznych u chorych przewlekle dializowanych. Nefrologia i Dializoterapia Polska 2000, 4, 3, 182-186.
  • 10. Rutkowski B., Rutkowski P.: Epidemiologia schyłkowej niewydolności nerek; w: Rutkowski B.: Dializoterapia w praktyce lekarskiej. Makmedia, Gdańsk 2004.
  • 11. Toigo G., Aparicio M., Attman P-O., Cano N., Cianciaruso B., Engel B., Fouque D., Heidland A., Teplan V., Wanner C.: Expert working group report on nutrition in adult patients with renal insufficiency (Part 2 of 2). Clinical Nutrition 2000, 19(4), 281-291.
  • 12. Ziemlański S., Bułhak-Jachymczyk B., Budzyńska-Topolowska J., Panczenko-Kresowska B., Wartanowicz M.: Normy żywienia dla ludności w Polsce (energia, białko, tłuszcze, witaminy i składniki mineralne). Nowa Medycyna 1995, 5, 1-27.

Uwagi

Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-fe84786c-d4fa-4ab3-9768-7ea0142fedde
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.