1.BIENIEK J., 1997 - Wpływ czynników genetycznych i środowiskowych na użytkowość mięsną królików w warunkach chowu tradycyjnego. Praca habilitacyjna. Rozprawy, nr 233, AR Kraków.
2.BLASCO A., PILES M., 1990 - Muscular pH of the rabbit. Annales de Zootechnie 39, 133-136.
3.BOBOWIEC R., 2005 - Fizjologia królików z elementami patofizjologii. W: Choroby królików. PWRiL Warszawa, 28-48.
4.DANIEWSKI W., 2003 - Efektywność dwukierunkowej selekcji królików na aktywność ruchową w teście „otwartego pola" oraz jej wpływ na cechy skorelowane. Rozprawa doktorska. Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN w Jastrzębcu.
5.HULOT F., OUHAYOUN J., 1999 - Muscular pH and related traits in rabbits: a review. World Rabbit Science 7, 15-36.
6.KAVALIERS M., CHOLERIS E., 2001 - Antipredator responses and defensive behavior: ecological and ethological approaches for the neurosciences. Neuroscience <6 Biobehavioral Reviews 25, 577-586.
7.MAJ D., BIENIEK J., LAPA P., 2008 - Jakość mięsa królików rasy białej nowozelandzkiej i kalifornijskiej oraz ich mieszańców. Medycyna Weterynaryjna 64 (3), 351-353.
8.TROCINO A., XICCATO G., QUEAQUE P.I., SARTORI A., 2003 - Effect of transport duration and gender on rabbit carcass and meat quality. World Rabbit Science 11, 23-32.
9. VERGA M., LUZI F., CAREZI С., 2007 - Effects of husbandry and management systems on physiology and behaviour of farmer and laboratory rabbits. Hormones and Behavior 52, 122-129.
10. WINNICKA A., 1997 - Wartości referencyjne podstawowych badań laboratoryjnych w weterynarii. Wyd. SGGW Warszawa.