1.COMMISION INTERNATIONALE DE L'ECLAIRAGE, 1976 - Commision Internationale de 1'Eclairage, 18th Session, 1975. CIE Publication, 36.
2.EDWARDS D.B., BATES R.O., OSBURN W.N., 2003 - Evaluation of Duroc vs. Pietrain-si-red pigs for carcass and meat quality measures. Jornal of Animal Science 81, 1895-1899.
3.FLOROWSKI T„ PISULA A., SŁOWIŃSKI M„ ORZECHOWSKA B., 2006 - Processing suitability of pork from different breeds reared in Poland. Acta Scientiarum Polonorum, Technologia Alimentaria 5 (2), 55-64.
4.GAJEWCZYK P., 2004 - Wartość rzeźna i właściwości fizykochemiczne mięśnia longissimus lumborum tuczników mieszańców z fermy przemysłowej. Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej we Wrocławiu, Zootechnika LI, nr 501, 69-76.
5.GAJEWCZYK P., KANIAK-POLOK M„ 2002 - Histological structure and some physico--chemical traits of musculus longissimus dorsi of crossbred fatteners. Annals of Animal Science, Supplement, No. 2, 283-287.
6.GAJEWCZYK P., MADEJEK-ŚWIĄTEK E., KOWALSKA K„ 2005 - Wartość tuczna i rzeźna świń pochodzących z różnych wariantów krzyżowania towarowego. Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej we Wrocławiu, Zootechnika LIII, nr 529, 7-12.
7.GRAU R., HAMM R., 1952 - Eine einfache Methode zur Bestimmung der Wasserbindung im Fleisch. Fleischwirtschaft 4, 295-297.
8.HONIKEL K.O., 1987 - The water binding of meat. Fleischwirtschaft 67 (9), 1098-1102.
9.JANKOWIAK H., KAPELAŃSKI W., KWIATKOWSKA B.E., BIEGNIEWSKA M., CEBULSKA A., 2009 - Carcass and meat quality of Złotnicka Spotted pigs in comparison to Polish Large White x Polish Landrace crossbred pigs. Research in Pig Breeding 3 (2), 4-6.
10.NUNEZ F„ LÓPEZ-BOTE C., VENTANAS J., 1991 - Effect of the use of Duroc cross breeding on carcass and fat characteristic in pigs. Archivos de Zootecnia 40, 371-378.
11.POHJA M.S., NIINIVAARA F.P., 1957 - Die bestimmung der Wasserbindung des Fleisches mittels der Konstantdruckemethode. Fleischwirtschaft 9, 193-196.
12.RÓŻYCZKA J., KORTZ J., GRAJEWSKA-KOLACZYK S., 1968 - A simplified method of the objective measurement of colour in fresh pork meat. Roczniki Nauk Rolniczych 90-B-3, 345-353.
13.RYBARCZYK A., KORTZ J„ PIETRUSZKA A., CZARNECKI R„ KARAMUCKI T„ JAKUBOWSKA M., NATALCZYK-SZYMKOWSKA W., 2002 - Meat quality characteristics of hybrid fatteners obtained from three- and four-way crossing with contribution of Pietrain boars or crosses of Pietrain with Duroc and Line 990. Electronic Journal of Polish Agricultural Universities, Animal Husbandry, Volume 5, Issue 1.
14.SIECZKOWSKA H., KOĆWIN-PODSIADŁA M., KRZĘCIO E„ ANTOSIK K„ ZYBERT A., WŁOSZEK E., 2009 - Mięsność i jakość mięsa mieszańców (landrace x yorkshire) x duroc oraz (landrace x yorkshire) x hampshire. Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, t. 5, nr 4, 209-218.
15.SIECZKOWSKA H., KOĆWIN-PODSIADŁA M„ KRZĘCIO E„ ANTOSIK K., ZYBERT A., WŁOSZEK R., 2009 - Wartość rzeźna i jakość mięsa loszek linii ojcowskiej rasy duroc pochodzenia duńskiego. Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, t. 5, nr 4,219-226.
17.SZALATA M„ POSPIECH E., ŁYCZYNSKI A., URBANIAK M„ FRANKIEWICZ A., MIKOŁAJCZAK B„ MEDYŃSKI A., RZOSIŃSKA E„ BARTKOWIAK Z., DANYLUK B„ 1999 - Kruchość mięsa świń o zróżnicowanej mięsności. Roczniki Instytutu Przemyślu Mięsnego i Tłuszczowego, T. XXXVI, 61-76.
18.WALSTRA P., MERKUS G.S.M., 1996 - Procedure for assessment of the lean meat percentage as a consequence of the new EU reference dissection method in pig carcass classification. Report. ID-DLO 96.014.
19.WINARSKI R., WAJDA S„ 2009 - Fat thickness and the longest back muscle measurement of carcasses of fatteners slaughtered at different weight. Polish Journal of Natural Sciences, Vol. 24 (2), 113-121.