PL
Jednym z podstawowych warunków zaistnienia przedsiębiorstw na rynku jest poprawa jakości wytwarzanych wyrobów, a decyzja o wdrożeniu systemu zarządzania jakością, staje się warunkiem koniecznym do ich funkcjonowania. Celem artykułu było zaprezentowanie istotności, przyczyn i korzyści wdrażania SZJ w przedsiębiorstwie spożywczym w kontekście wzrostu konkurencyjności produktów firmy. Badania przeprowadzono wśród 68 pracowników ZM „Skiba” w Chojnicach w 2008 roku.
EN
The system of quality management has the influance on the effectiveness of the food industry processing. It allows better fulfillment of the employees, colaborators of distribution channels and clients' needs. It is also worth considering that the quality management system can be loaded in favour of proper or more effective construction of the strategies of competitiveness. It is connected with the necessity for profound analysis of the market priorities. In spite of the fact that the work related to implementing the system of quality management is strenuous and requires complete power mobilization, it is worthwhile. The effect of its implementing is the increased profits and consumer's satisfaction, more reasonable management of resources and market success in the corporation.