Przejdź do menu głównego
Przejdź do treści
PL
|
EN
Szukaj
Przeglądaj
Pomoc
O nas
test
Preferencje
Polski
English
Język
Widoczny
[Schowaj]
Abstrakt
10
20
50
100
Liczba wyników
Numer - szczegóły
Adres strony
Kopiuj
Wydawca
-
Czasopismo
Żywienie Człowieka i Metabolizm. Suplement
Rocznik
2004
Tom
31
Numer
1 cz.1
Identyfikatory
Okładka
Zawartość wolumenu
1 cz.1
artykuł:
Nowe dodatki do żywności wpływające na ekspresję genów
(
Burzynski S. R.
)
artykuł:
Genetyka a żywienie i zdrowie gdzie jesteśmy, dokąd zmierzamy
(
Nowicka G.
)
artykuł:
Współczesne żywienie dojelitowe
(
Szczygiel B.
)
artykuł:
Występowanie wybranych chorób wśród pacjentów hospitalizowanych w Polsce a ich stan odżywienia
(
Jarosz M.
,
Dzieniszewski J.
,
Respondek W.
,
Rychlik E.
,
Lachowicz A.
)
artykuł:
Program komputerowy Dieta 2.0 – nowe narzędzie w badaniach epidemiologicznych sposobu żywienia
(
Rogalska-Niedzwiedz M.
,
Charzewska J.
)
artykuł:
Podnoszenie we współpracy z UE efektywności Państwowej Inspekcji Sanitarnej w zakresie bezpieczeństwa żywności
(
Matuska J.
,
Szponar L.
)
artykuł:
Trwałe zanieczyszczenia organiczne (TZO) w produktach rolno-spożywczych w Polsce – przegląd wyników badań monitoringowych
(
Obiedzinski M. W.
,
Szteke B.
)
artykuł:
Suplementy diety zawierające składniki roślinne
(
Nalewczynska M.
,
Szponar L.
,
Stos K.
,
Orlowska K.
,
Mojska H.
)
artykuł:
Stan odżywienia magnezem dzieci w wieku 5-18 lat chorych na celiakię
(
Rujner J.
,
Socha J.
,
Wojtasik A.
,
Kunachowicz H.
,
Stolarczyk A.
,
Syczewska M.
)
artykuł:
Leczenie żywieniowe w warunkach domowych w Polsce
(
Pertkiewicz M.
,
Majewska K.
,
Lyszkowska M.
,
Urbanowicz K.
,
Kunecki M.
)
artykuł:
Poziom i struktura spożycia tłuszczów i witamin antyoksydacyjnych wśród pacjentów ze zdiagnozowaną niedokrwienną chorobą serca
(
Czlapka-Matyasiak M.
,
Kostrzewa-Tarnowska A.
,
Jeszka J.
,
Pelowska J.
)
artykuł:
Bezpieczeństwo żywności – problemy oceny ryzyka
(
Ludwicki J. K.
,
Goralczyk K.
,
Strucinski P.
,
Czaja K.
)
artykuł:
Edukacja żywieniowa w terapii pacjentów dializowanych
(
Gajewska D.
,
Narojek L.
)
artykuł:
Niedożywienie szpitalne w populacji europejskiej. Europejskie wytyczne dotyczące żywienia w szpitalach
(
Szczygiel B.
)
artykuł:
Próba określenia markerów genetycznych skorelowanych z cechą wysokiej zawartości saponin u roślin należących do gatunku Platycodon grandiflorum
(
Zandecka-Dziubak J.
,
Tomaszewska M.
,
Mrozikieiwcz P. M.
,
Krajewska-Patan A.
,
Buchwald W.
)
artykuł:
Wstąpienie do UE: Wpływ na legislację żywnościową – wyzwania i szanse
(
Savigny J.
)
artykuł:
Wykorzystanie testu cytotoksyczności MTT do oceny stopnia skażenia żywności
(
Wozniak A.
,
Twaruzek M.
,
Grajewski J.
)
artykuł:
Mikrobiologia predyktywna jako narzędzie w ochronie zdrowia konsumenta
(
Bruzewicz S.
,
Pawlas K.
)
artykuł:
Nadwaga i otyłość a występowanie chorób współistniejących – badanie Pol – Monica Bis Warszawa
(
Polakowska M.
)
artykuł:
Zmiany zwyczajów żywieniowych młodzieży w wieku pokwitania z Warszawy na przestrzeni ostatnich 30-tu lat obserwacji
(
Wajszczyk B.
,
Charzewska J.
,
Chabros E.
,
Chwojnowska Z.
,
Rogalska-Niedzwiedz M.
)
artykuł:
Wykorzystywanie promieniowania jonizującego do utrwalania artykułów rolno-spożywczych
(
Migdal W.
,
Tomasinski P.
)
artykuł:
Utrwalanie żywności metodą zimnej pasteryzacji wysokociśnieniowej
(
Windyga B.
,
Fonberg-Broczek M.
,
Sciezynska H.
,
Gorecka K.
,
Grochowska A.
,
Kostrzewa E.
,
Skapska S.
,
Mroczek J.
,
Pietrzak D.
,
Karlowski K.
,
Porowski S.
)
artykuł:
Uwarunkowania poziomu zaspokojenia potrzeb żywnościowych w polskich gospodarstwach domowych
(
Ozimek I.
,
Gutkowska K.
,
Zakowska-Biemans S.
)
artykuł:
Regulacje prawa żywnościowego i bezpieczeństwo żywności. Stanowisko Stowarzyszenia „Polska Federacja Producentów Żywności”
(
Nitecka E.
,
Lenart B.
)
artykuł:
Skażenie promieniotwórcze żywności w Polsce w latach 1985-2002
(
Grabowski D.
,
Kurowski W.
,
Muszynski W.
,
Rubel B.
,
Swietochowska J.
)
artykuł:
Wzorce spożycia żywności w krajach śródziemnomorskich a model diety śródziemnomorskiej
(
Rejman K.
)
artykuł:
Długookresowe zmiany w spożyciu żywności w Polsce: przyczyny i skutki
(
Sekula W.
,
Figurska K.
,
Jutrowska I.
,
Barysz A.
)
artykuł:
Porównanie wartości odżywczej białka wybranych diet, ocenionej według bazy danych FOOD 3 i ALIMENTA 3
(
Klys W.
,
Kunachowicz H.
)
artykuł:
Regulacje prawne wspierające system urzędowej kontroli jakości wód do spożycia w Polsce
(
Szponar L.
,
Kalinska E.
,
Oltarzewski M.
)
artykuł:
Dokonania i możliwości dalszego rozwoju profilaktyki żywieniowozależnych chorób niezakaźnych
(
Szostak W. B.
)
artykuł:
Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego – aspekty zdrowotne i legislacyjne
(
Stos K.
,
Szponar L.
,
Nalewczynska M.
)
artykuł:
Żywność zmodyfikowana genetycznie – ocean ryzyka w świetle nowych regulacji prawnych UE
(
Traczyk I.
,
Szponar L.
,
Walkiewicz A.
)
artykuł:
Ograniczenia ekonomiczne a struktura spożycia produktów przez osoby w wieku podeszłym. Badania pilotowe. Projekt senior Food-QOL
(
Danowska-Oziewicz M.
,
Slowinska M. A.
,
Cichon R.
,
Szymelfejnik E.
,
Walus A.
,
Wadolowska L.
,
Raats M.
,
Lumbers M.
)
artykuł:
Założenia ochrony zdrowia publicznego w projekcie traktatu ustanawiającego Konstytucję dla Europy
(
Szponar L.
,
Jarosz M.
)
artykuł:
Leczenie żywieniowe w ostrym zapaleniu trzustki
(
Wojcik Z.
)
artykuł:
Homocysteina, czynniki ryzyka chorób układu krążenia i spożycie żywności w populacjach objętych programem Pol-Monica Bis 2001
(
Sygnowska E.
,
Waskiewicz A.
,
Rywik S.
,
Pajak A.
)
artykuł:
Kontrola produktów żywnościowych przeznaczonych na eksport
(
Grabowski D.
,
Kurowski W.
,
Muszynski W.
,
Rubel B.
,
Smagala G.
,
Swietochowska J.
)
artykuł:
Krajowy program urzędowej kontroli środków żywienia zwierząt w zakresie nadzoru inspekcji weterynaryjnej w Polsce
(
Kwiatek K.
)
artykuł:
Leczenie żywieniowe jako ważny element wspomagający farmakoterapię
(
Dzieniszewski J.
)
artykuł:
Interakcje leków ziołowych i syntetycznych w aspekcie przekwalifikowywania produktów zielarskich z grupy leków do grupy środków żywnościowych – uwagi na marginesie działania międzynarodowej sieci naukowej KBN
(
Ozarowski M.
,
Krajewska-Patan A.
,
Mrozikiewicz P. M.
)
artykuł:
Postrzegana jakość produktów żywnościowych w świetle badań konsumenckich
(
Gorska-Warsewicz H.
)
artykuł:
Ustawodawstwo żywnościowe w Polsce dotyczące naturalnych miodów pszczelich
(
Borawska M. H.
,
Piekut J.
)
artykuł:
Zastosowanie system SAVEC do oceny przechodzenia promieniotwórczego cezu 137 Cs z gleby do produktów żywnościowych w Polsce
(
Krajewski P.
)
artykuł:
Co nowego w znakowaniu żywności?
(
Wierzejska R.
,
Szponar L.
)
artykuł:
Standardy w leczeniu żywieniowym dzieci z cholestazą
(
Pawlowska J.
,
Socha J.
)
artykuł:
Ochrona roślin i produkcja żywności w strefach oddziaływania przemysłu
(
Rosada J.
)
artykuł:
Umiejętności przygotowywania posiłków a stan odżywienia osób w wieku podeszłym. Badania pilotowe. Projekt Senior Food-QOL
(
Slowinska M. A.
,
Danowska-Oziewicz M.
,
Cichon R.
,
Szymelfejnik E.
,
Walus A.
,
Wadolowska L.
,
Lumbers M.
,
Raats M.
)
artykuł:
Terroryzm żywnościowy – realne zagrożenie społeczeństwa i gospodarki kraju
(
Bertrandt J.
)
artykuł:
Dietetyka w alergiach pokarmowych
(
Traczyk I.
,
Rychlik E.
,
Respondek W.
,
Wolnicka K.
)
artykuł:
Ocena bezpieczeństwa żywnościowego polskich gospodarstw domowych
(
Sekula W.
,
Figurska K.
,
Oltarzewski M.
)
artykuł:
Porównanie zawartości witamin w wybranych dietach ocenionej według bazy danych FOOD 3 i ALIMENTA 3
(
Kunachowicz H.
,
Troszczynska A.
)
artykuł:
Motywy zakupu i zainteresowanie nabywaniem żywności ekologicznej wśród mieszkańców województwa śląskiego
(
Zakowska-Biemans S.
,
Gutowska K.
,
Ozimek I.
)
artykuł:
Rola i miejsce gospodarstw kierowanych przez kobiety w produkcji żywności
(
Wrzochalska A.
)
artykuł:
Kierunki
artykuł:
Aktualna ocena stopnia zaawansowania polskich zakładów żywnościowo-żywieniowych we wdrażaniu systemu HACCP
(
Turlejska H.
,
Pelzner U.
,
Konecka-Matyjek E.
)
artykuł:
Stan odżywienia a wyniki leczenia niektórych chorób w warunkach szpitalnych
(
Szczygiel B.
)
artykuł:
Rola laboratoriów referencyjnych w systemie bezpieczeństwa żywności
(
Szponar L.
,
Mojska H.
)
artykuł:
Analiza ryzyka interakcji pomiędzy żywnością a lekami
(
Wolnicka K.
,
Jarosz M.
)
artykuł:
Rozwój polityki wyżywienia w krajach skandynawskich
(
Halicka E.
)
artykuł:
Problem czystości mikrobiologicznej surowców i leków roślinnych
(
Kedzia B.
,
Holderna-Kedzia E.
)
artykuł:
Skuteczność postępowania dietetycznego u dzieci w wieku 7-9 lat z otyłością prostą
(
Weker H.
)
artykuł:
Standaryzacja zielarskich przetworów spożywczych
(
Segiet-Kujawa E.
,
Iberhan L.
,
Mielcarek S.
)
artykuł:
Zmiana sposobu żywienia mężczyzn w regionie północno-wschodniej Polski w okresie transformacji systemowej w badaniu prospektywnym oceniana metodą analizy skupień
(
Jamiolkowski J.
,
Szpak A.
)
artykuł:
Zmiany gęstości mineralnej kości młodych mężczyzn jako wynik żywienia indywidualnego i zbiorowego
(
Bertrandt J.
,
Kozicki T.
,
Klos A.
,
Rozmysl E.
,
Kobos Z.
,
Sawicki K.
)
artykuł:
Jakość produktów żywnościowych postrzegana przez klientów hipermarketów
(
Kosicka M.
)
artykuł:
Substancje o aktywności farmakologicznej pochodzenia ziołowego w żywności funkcjonalnej
(
Klusek T.
,
Mscisz A.
,
Mrozikiewicz P. M.
)
artykuł:
Świadomość bezpieczeństwa spożywanej żywności
(
Jeznach M.
)
artykuł:
Probiotyki jako żywność funkcjonalna
(
Libudzisz Z.
)
artykuł:
Bezpieczeństwo jako kryterium wyboru żywności
(
Jeznach M.
)
artykuł:
Monitoring pozostałości środków ochrony roślin na etapie produkcji pierwotnej i jego znaczenie dla bezpieczeństwa żywności
(
Gnusowski B.
,
Nowacka A.
)
artykuł:
Oznaczanie składu izotopów stabilnych w kontroli autentyczności żywności
(
Wierzchnicki R.
)
artykuł:
Analiza specjacyjna chromu w wodach mineralnych
(
Chwastowska J.
,
Skwara W.
,
Sterlinska E.
,
Dudek J.
,
Pszonicki L.
)
artykuł:
Przekształcenia polskiego sektora warzyw i owoców niezbędne do wykorzystania instrumentów WPR
(
Halicka E.
,
Rejman K.
,
Kowrygo B.
)
artykuł:
Leczenie żywieniowe jako ważny element zmniejszający koszty hospitalizacji
(
Ryzko-Skiba M.
)
artykuł:
Żywieniowe uwarunkowania stężenia hemoglobin i żelaza w surowicy krwi u mężczyzn, w regionie północno-wschodniej Polski w badaniu prospektywnym obejmującym lata 1987-1998
(
Pietrewicz M. M.
)
artykuł:
Porównanie indeksu glikemicznego i indeksu insulinowego sześciu produktów pochodzenia zbożowego
(
Ciok J.
,
Dzieniszewski J.
)
artykuł:
Urzędowa kontrola żywności w zakresie realizacji zasada GHP/GMP i systemu HACCP
(
Turlejska H.
)
artykuł:
Ustalanie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) w procesie rejestracji pestycydów
(
Strucinski P.
,
Czaja K.
,
Goralczyk K.
,
Ludwicki J. K.
)
artykuł:
Działalność IChTJ w zakresie zapewnienia jakości w analizie i jej związek z kontrolą żywności
(
Dybczynski R.
,
Polkowska-Motrenko H.
)
artykuł:
Szanse i zagrożenia dla polskiego przemysłu żywnościowego w związku z integracją z Unią Europejską
(
Urban R.
)
artykuł:
Zachowania młodych konsumentów na rynku produktów typu “light”
(
Gutkowska K.
,
Swiderska K.
,
Kaminska M.
)
artykuł:
Poradnictwo dietetyczne w cukrzycy
(
Pachocka L.
)
artykuł:
Modelowe diety i diety specjalne w warunkach szpitalnych
(
Cichocka A.
,
Szostak W. B.
)
artykuł:
Charakter zmian zachowań żywieniowych pod wpływem choroby przewlekłej na przykładzie wybranych chorób cywilizacyjnych
(
Heropolitanska-Janik J.
,
Duda A.
)
artykuł:
Indywidualne cele terapeutyczne otyłości
(
Bialkowska M.
)
artykuł:
Żywność typu “fast food”, gęstość energetyczna a otyłość: możliwe mechanizmy
(
Bawa S.
)
artykuł:
Codzienne produkty biotechnologii – szansa przemysłu spożywczego
(
Twardowski T.
)
artykuł:
Identyfikacja napromieniowania żywności w Polsce
(
Stachowicz W.
,
Malec-Czechowska K.
,
Lehner K.
)
artykuł:
Monitoring pestycydów w żywności jako element strategii bezpieczeństwa żywności
(
Goralczyk K.
,
Strucinski P.
,
Czaja K.
,
Ludwicki J. K.
)
artykuł:
Weterynaryjne prawo żywnościowe w Polsce
(
Wojton B.
)
artykuł:
Perspektywy zastosowania mikromacierzy DNA w mikrobiologii
(
Popowski J.
)
artykuł:
Ocena porównawcza zawartości energii i wybranych składników odżywczych w dietach oraz stanu odżywienia dzieci i młodzieży badanych w latach 1988/94 i 2000 roku
(
Szponar L.
,
Oltarzewski M.
)
artykuł:
Ocena dawek otrzymanych w wyniku wchłonięć izotopów promieniotwórczych z żywnością
(
Grabowski D.
,
Kurowski W.
,
Muszynski W.
,
Rubel B.
,
Smagala G.
,
Swietochowska J.
)
artykuł:
Ocena stosowania zasad profilaktyki choroby niedokrwiennej serca przez lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej
(
Ciok J.
,
Kowalczyk I.
,
Dlugosz B.
)
artykuł:
Suplementy diety – możliwości ich wykorzystania w prewencji wybranych niedoborów żywieniowych
(
Szponar L.
,
Stos K.
,
Oltarzewski M.
)
artykuł:
Żywność, żywienie, a zdrowie pomiędzy kongresami 1994-2004 w Polsce
(
Szponar L.
)
artykuł:
Charakterystyka socjodemograficzna i żywieniowa osób o zróżnicowanej samoocenie stanu zdrowia
(
Sygnowska E.
,
Waskiewicz A.
)
artykuł:
Jakościowa charakterystyka sposobu żywienia mężczyzn z NCHS z uwzględnieniem wieku i pory roku
(
Harton A.
,
Narojek L.
,
Solik-Tomassi A.
)
artykuł:
Ocena spożycia wybranych biopierwiastków w racjach pokarmowych kobiet z nowotworem piersi
(
Kostrzewa-Tarnowska A.
,
Czlapka-Matyasik M.
)
artykuł:
Dieta w celiakii
(
Klincewicz P.
,
Grzymislawski M.
)
artykuł:
Kontrola zawartości 137 Cs, 226 Ra i 40 K w mięsie ryb z Południowego Bałtyku, prowadzona w ramach prac komisji helsińskiej
(
Suplinska M.
,
Krajewski P.
,
Adamczyk A.
)
artykuł:
Dlaczego koordynatorem merytorycznym systemu bezpieczeństwa żywności i liderem prozdrowotnej polityki wyżywienia w Polsce zintegrowanej z UE jest minister zdrowia?
(
Szponar L.
)
artykuł:
Kontrola skażeń promieniotwórczych żywności
(
Grabowski D.
,
Kurowski W.
,
Muszynski W.
,
Rubel B.
,
Swietochowska J.
)
artykuł:
Enterokrwotoczne szczepy E. coli – nowo pojawiający się patogen w żywności
(
Lekowska-Kochaniak A.
)
artykuł:
Ocena przesiewowa stanu odżywienia dzieci hospitalizowanych w oddziałach pediatrycznych
(
Ryzko J.
,
Socha J.
,
Romanczuk W.
,
Swierczek U.
,
Lachowicz A.
)
artykuł:
Suplementy ziołowe w preparatach wspomagających w sporcie
(
Furtak M.
,
Mscisz A.
,
Mrozikiewicz P. M.
)
artykuł:
Ocena występowania nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży w oparciu o różne kryteria
(
Rychlik E.
)
artykuł:
Zróżnicowanie wydatków na żywność w gospodarstwach domowych z dziećmi na utrzymaniu
(
Piekut M.
)
artykuł:
Kierunki wdrażania w Polsce strategii WHO „Global strategy on diet, physical activity and health”
(
Jarosz M.
)
artykuł:
Motywacje konsumentów do spożycia świeżych warzyw: porównanie Polski z Belgią
(
Pieniak Z.
,
Verbeke W.
)
artykuł:
Badania migracji globalnej z opakowań żywności. Ocena zgodności z przepisami
(
Cwiek-Ludwicka K.
,
Stelmach A.
,
Jurkiewicz M.
,
Mazanska M.
,
Poltorak H.
)
artykuł:
Występowanie i charakterystyka Salmonella spp. i Campylobacter spp. u owiec rzeźnych
(
Zychowska M. A.
,
Zweifel C.
,
Stephan R.
)
artykuł:
Ocena sposobu żywienia kobiet a lipidowe czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych
(
Przybylowicz K.
,
Majewicz B.
,
Cichon R.
,
Wadolowska L.
)
artykuł:
Ocena sposobu żywienia mieszkańców prawobrzeżnej Warszawy w aspekcie ryzyka chorób układu krążenia w okresie 8-lat (1993-2001)
(
Waskiewicz A.
,
Sygnowska E.
,
Szczesniewska D.
)
artykuł:
Związki chemiczne powstające w wyniku procesów obróbki termicznej żywności i ich potencjalny wpływ na zdrowie człowieka
(
Mojska H.
,
Szponar L.
)
artykuł:
Wybrane aspekty sposobu żywienia pacjentów ze schyłkową niewydolnością nerek leczonych dializą otrzewnową
(
Gajewska D.
,
Narojek L.
,
Ostrowska M.
)
artykuł:
Naturalne izotopy promieniotwórcze w pożywieniu ludności w Polsce
(
Pietrzak-Flis Z.
)
artykuł:
Wpływ herbicydów na wybrane parametry jakościowe ziaren zbóż
(
Urban M.
)
artykuł:
Rola czynnika żywieniowego w schorzeniach nowotworowych
(
Grzymislawski M.
,
Linke K.
)
artykuł:
Technologia produkcji i ochrona roślin, a bezpieczeństwo żywności
(
Pruszynski S.
,
Wolny S.
)
artykuł:
Wysokociśnieniowe przetwarzanie żywności
(
Giel-Pietraszuk M.
,
Barciszewski J.
)
artykuł:
Nowoczesne metody pomiarowe w analityce żywności
(
Bulska E.
)
artykuł:
Test VIT, jako szybka metoda identyfikacji bakterii Listeria monocytogenes i innych Listeria spp
(
Zychowska M. A.
,
Schumacher S.
,
Stephan R.
)
artykuł:
Interakcje między lekami a żywnością
(
Jarosz M.
)
artykuł:
Sposób żywienia niemowląt w placówkach służby zdrowia w Polsce – potrzeba bieżącego nadzoru sanitarnego
(
Weker H.
,
Wiech M.
)
artykuł:
Ziołowa żywność funkcjonalna – próba zdefiniowania
(
Gorski M.
,
Mscisz A.
,
Mrozikiewicz P. M.
)
artykuł:
Długoterminowy wpływ diety niskoenergetycznej na skład ciała i podstawową przemianę materii u otyłych kobiet
(
Lange E.
,
Jedynak E.
)
artykuł:
Zasady interpretacji wyników badań przy ustalaniu Najwyższych Dopuszczalnych Poziomów Pozostałości (NDP)
(
Czaja K.
,
Goralczyk K.
,
Strucinski P.
,
Ludwicki J. K.
)
artykuł:
Częstość występowania swoistych IgE w populacji dzieci z regionu zachodniopomorskiego
(
Kucharska E.
,
Gonerko P.
,
Sprawka M.
,
Ungeheuer E.
)
artykuł:
Występowanie i epidemiologia bakterii z rodzaju Campylobacter
(
Korsak D.
)
artykuł:
Zmiany beztłuszczowej masy ciała u kobiet z BMI>25 w wyniku zastosowania niskoenergetycznej diety
(
Pachocka L.
)
artykuł:
Fruktooligosacharydy jako najbardziej pożądane składniki żywności funkcjonalnej
(
Krol B.
)
artykuł:
Porównanie zawartości składników mineralnych w wybranych dietach, ocenionej według bazy danych FOOD 3 i ALIMENTA 3
(
Wojtasiak A.
,
Kunachowicz H.
)
artykuł:
Rola produktów biobójczych w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności
(
Jaworska-Luczak B.
)
artykuł:
Czynniki ryzyka choroby niedokrwiennej serca u młodych osób dorosłych urodzonych w Warszawie
(
Szostak-Wegierek D.
,
Szamotulska K.
,
Cichocka A.
)
artykuł:
Czy Lepidium meyenii (maca) wykazuje działanie przeciwdepresyjne? – wyniki badań przeprowadzonych na szczurach poddanych owariektomii
(
Lowicka A.
,
Okulicz-Kozaryn I.
,
Mikolajczak P.
,
Bobkiewicz-Kozlowska T.
,
Mscisz A.
,
Mrozikiewicz P. M.
)
artykuł:
Nowe przepisy Unii Europejskiej dotyczące substancji dodatkowych
(
Gajda J.
,
Karlowski K.
,
Switka A.
,
Jarecka J.
,
Kuzma K.
)
artykuł:
Trendy w żywieniu i stanie odżywienia młodzieży w ostatnich 20 latach
(
Charzewska J.
,
Chabros E.
,
Rogalska-Niedzwiedz M.
,
Wajszczyk B.
,
Chwojnowska Z.
)
artykuł:
Stan odżywienia pacjentów przyjmowanych i wypisywanych ze szpitali w Polsce
(
Dzieniszewski J.
,
Jarosz M.
)
artykuł:
Żywność funkcjonalna – zarys ogólny
(
Kolanowski W.
)
artykuł:
Rola i zadania organizacji przedsiębiorstw na przykładzie Polskiej Federacji Producentów Żywności
(
Blikle A.
)
artykuł:
Żywieniowe uwarunkowania lipidów surowicy krwi u mężczyzn w regionie północno-wschodniej Polski w badaniu prospektywnym obejmującym lata 1987-1998
(
Szpak A.
,
Nowak R.
)
artykuł:
Unido – Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. rozwoju przemysłowego. Standard BRC i IFS
(
Berdowski J. B.
)
artykuł:
Ograniczenia dochodowe w zakresie zaspokojenia potrzeb żywnościowych w polskich gospodarstwach domowych
(
Gutkowska K.
,
Ozimek I.
,
Zakowska-Biemans S.
)
artykuł:
Znaczenie system HACCP w żywieniu w szpitalach
(
Turlejska H.
,
Rychlik E.
)
artykuł:
Zmiana sposobu żywienia mężczyzn w regionie północno-wschodniej Polski w badaniu prospektywnym obejmującym lata 1987-1998 oceniana metodą gęstości żywienia
(
Szpak A.
,
Witana K.
)
artykuł:
Problemy oznaczania pozostałości środków ochrony roślin w olejkowych surowcach zielarskich
(
Tritt K.
,
Lowicki Z.
)
artykuł:
Funkcjonowanie rynku wewnętrznego produktów żywnościowych w orzecznictwie Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości
(
Korzycka-Iwanow M.
)
rozwiń roczniki
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.