PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 539 | 1 |

Tytuł artykułu

Wartość biologiczna owoców truskawki uzyskanych w różnych systemach uprawy

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Biological value of strawberry fruits from different cultivation systems

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Owoce odmiany ‘Elsanta’ z uprawy w substracie torfowym, w tunelu ogrzewanym i nieogrzewanym oraz w gruncie (kontrola) poddano analizom chemicznym. Badania wykonano w dwóch latach owocowania, w trzech cyklach uprawowych. W obu owocowaniach owoce z kontroli zawierały najwięcej ekstraktu (odpowiednio 9,34 i 9,26 Brix). W pierwszym owocowaniu kwasowość była najwyższa dla owoców z kontroli (1,07 g∙100 g-1 św.m.), a najniższa dla owoców z tunelu nieogrzewanego (0,80 g∙100 g-1 św.m.). W drugim roku plonowania nie było różnic w kwasowości owoców z tunelu nieogrzewanego i kontroli (odpowiednio 0,80 g∙100 g-1 św.m. i 0,81 g∙100 g-1 św.m.), a owoce z tunelu ogrzewanego miały wyższą kwasowość (0,88 g∙100 g-1 św.m.). Zawartość kwasu askorbinowego w obu latach owocowania była niższa dla owoców z kontroli (odpowiednio 68,90 i 60,10 mg∙100 g-1 św.m.). W pierwszym owocowaniu najwięcej kwasu askorbinowego zawierały owoce z tunelu ogrzewanego (78,08 mg∙100 g-1), a w drugim owocowaniu owoce z tunelu nieogrzewanego (76,93 mg∙100 g-1). Zawartość antocyjanów w pierwszym plonowaniu była największa dla owoców z tunelu nieogrzewanego (21,14 mg∙100 g-1), a w drugim owocowaniu dla owoców z tunelu ogrzewanego (18,62 mg∙100 g-1). Zawartość kwasu elagowego w pierwszym jak i drugim owocowaniu była najwyższa dla roślin z tunelu nieogrzewanego (odpowiednio 8,59 i 10,44 mg∙100 g-1).
EN
Strawberry fruits of ‘Elsanta’ cv. from cultivation on the peat substrate, in heated and unheated tunnels and in the soil (control), were tested for chemical composition. Investigations were conducted over two years of fruiting, in three series of cultivation. In both years the fruits cultivated in soil (control) contained the highest extract level (9.34 and 9.26 Brix, respectively). In the first year the fruits from soil cultivation showed the highest acidity (1.07 g∙100 g-1 FM) while the lowest - the fruits from unheated tunnel (0.80 g∙100 g-1 FM). No differences in acidity were found in second year for fruits from unheated tunnel and soil cultivation 0.80 g∙100 g-1 FM and 0.81 g∙100 g-1 FM, respectively), whereas the acidity of fruits from heated tunnel was higher (0.88 g∙100 g-1 FM). Ascorbic acid content in both fruiting years was lower for fruits from soil (respectively 68.90 and 60.10 mg∙100 g-1 FM). In the first year the highest level of ascorbic acid was found in fruits from heated tunnel (78.08 mg∙100 g-1) while in the second year for fruits from unheated tunnel (76.93 mg∙100 g-1). The highest anthocyanin content in first year was in unheated tunnel fruits (21.14 mg∙100 g-1) and in the second year for heated tunnel fruits (18.62 mg∙100 g-1). Elagic acid content in first and second years was the highest for unheated tunnel fruits (respectively 8.59 and 10.44 mg∙100 g-1 FM).

Wydawca

-

Rocznik

Tom

539

Numer

1

Opis fizyczny

s.381-387,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Sadowniczy Zakład Doświadczalny, Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa Brzezna Sp. z o.o., Brzezna 1, 33-386 Podegrodzie
autor

Bibliografia

  • Burger J., Edwards G.E. 1996. Photosynthetic efficiency, and photodamage by UV and visible radiation, in red versus green leaf coleus varieties. Plant Cell Physiol. 37: 395-399.
  • Dixon R.A., Pavia N.L. 1995. Stress introduced phenylopropanoid matabolism. Plant Cell 7: 1085-1097.
  • Giusti M., Worlstad R.E. 2000. Current protocols in food analitycal chemistry. Characterization and measurement of anthocyanins by UV - visible spectroscopy. From Unit F1.2: <http://waw.does.org/masterli/facsample.htm>.
  • Häkkinen S., Heinonen M., Kärenlampi S., Mykkänen H., Ruuskanen J., Törrönen R. 1999. Screening of selected flavonoids and phenolic acids in 19 berries. Food Research International 32: 345-353.
  • Kopytowski J. 1998. Wpływ warunków przyrodniczych oraz agrotechnicznych na plonowanie ośmiu odmian truskawki w pierwszym roku uprawy. XXXVII Ogólnopolska Naukowa Konferencja Sadownicza. Skierniewice, 25-27 sierpnia 1998: 579-582.
  • Maas J.L., Wang S.Y., Galletta G.J. 1991. Evaluation of strawberry cultivars for ellagic acid content. Hort Science 26: 13-15.
  • Masny A., Markowski J., Żurawicz E. 2002. Możliwość poprawienia jakości truskawek ptzez hodowlę nowych odmian. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 488: 495-501.
  • Skupień K. 2003. Wartość biologiczna owoców różnych odmian truskawek. Folia Hort. 1: 221-223.
  • Smirnoff N. 1996. The function and metabolism of ascorbic acid in plants. Ann. Bot. 78: 661-669.
  • Świderski A., Muras P.., Kołoczek H. 2004. Flavonoid composition in frost-resistant Rhododendron cultivars grown in Poland. Sci. Hort. 100: 139-151.
  • Wang S.Y., Galetta G.J., Camp M.J. 1998. Mulch types affect fruit quality and composition of two strawberry genotypes. Hort Sci. 33: 636-640.
  • Worlstad R.E., Pulman T.P., Varseveld G. W. 1970. Color quality of frouzen strawberries: effect of anthocyanin, pH, total acidity and ascorbic acid variability. J. Fruit Sci. 35: 448-452.
  • Woźniak W., Radajewska B., Ciszewski M. 1997. Influence of different cultivation factors under protection on physico-chemical features of strawberry fruits of ʻElsanta’ and ʻKent’. Acta Hort. 439: 549-552.
  • Żmuda-Dawtian E. 1998. Wpływ przerzedzania kwiatów na wzrost i plonowanie roślin truskawki odmiany Malling Pandora. Zeszyty Naukowe AR im. H. Kołłątaja w Krakowie nr 333. Sesja Naukowa z. 57: 665-668.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-f14c2f2f-174f-4121-b29e-6c26143d3745
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.