PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 542 | 1 |

Tytuł artykułu

Ocena wpływu warunków siedliskowych Lubelszczyzny na zawartość alfa-kwasów w szyszkach chmielu odmiany Lubelski

Warianty tytułu

EN
Evaluation of the influence of the Lublin region habitat conditions on the content of alpha-acids in hops of cv. Lubelski

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Tematem niniejszej pracy jest ocena wpływu warunków siedliskowych Lubelszczyzny (głównie glebowych i klimatycznych) na zawartość alfa-kwasów w szyszkach chmielu odmiany Lubelski, pochodzących z 292 plantacji produkcyjnych Lubelszczyzny. Próbki szyszek pobierano corocznie (1996-2002) podczas wykupu surowca od plantatorów. Plantacje zlokalizowane były w 4 podrejonach uprawy chmielu Lubelszczyzny i trzech jednostkach glebowych: madach średnich, brunatnych glebach lessowych i glebach bielicowych wytworzonych z piasków gliniastych. Uzyskane wyniki wskazują, że przeciętnie w 7-leciu istotnie wyższą zawartość alfa-kwasów notowano w szyszkach pochodzących z podrejonu nadwiślańskiego i środkowego, niż z północnego, gdzie była najniższa. Ekstremalny przebieg pogody w okresie kształtowania i dojrzewania szyszek, a zwłaszcza wysokie temperatury i usłonecznienie, negatywnie oddziaływały na zawartość alfa-kwasów w szyszkach. Ocena wpływu warunków glebowych na zawartość alfa-kwasów przemawia za lokalizacją nowych nasadzeń odmiany Lubelski na madach w podrejonie nadwiślańskim. Uzasadnione jest też zakładanie nowych plantacji na brunatnych glebach lessowych w podrejonie środkowym.
EN
The study aimed at evaluating the influence of habitat conditions of the Lublin region (mainly soils and climate) on the alpha-acid content in hops of cv. Lubelski, originating from 292 production plantations of the Lublin region. The hop cone samples were collected annually (1996-2002) during the material purchase from farmers. Plantations were localized within 4 areas of hop production in the Lublin region and on 3 soil types: moderate mucks, brown loess soils, and podzolic soils developed from loamy sands. The achieved results indicated that a significantly higher alpha-acid content was recorded in hop cones from the Vistula and middle regions, rather than from northern part of the Lublin region, where the lowest amounts of studied compounds were determined. Extreme weather conditions during shaping and ripening of hops, namely high air temperatures and insulation, had negative effects on the alpha-acid content in hops. The evaluation of the soil conditions on alpha-acid concentration indicates to localize new plantations of cv. Lubelski on muck soils within the Vistula area. New settings can also be made on brown loess soils in the middle areas of the Lublin region.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

542

Numer

1

Opis fizyczny

s.525-532,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Roślin Przemysłowych i Leczniczych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul.Akademicka 15, 20-950 Lublin
autor
autor

Bibliografia

  • Dwornikiewicz J. 1994. Zależność plonowania chmielu w warunkach produkcyjnych od czynników agrotechnicznych i siedliskowych. Masz. pr. dokt. - IUNG Puławy: 77 ss.
  • Kišgeci J. 2002. Hmelj. Belgrad: 368 ss.
  • Kořen J., Kopecký J. 2003. Vlivy na tvorbu alfa hořké kyseliny. Seminař závlaha a hnojeni chmele. Žatec: 43-47.
  • Migdal J., Socha Z. 1996. Wpływ czynników genetycznych i środowiskowych na jakość chmielu. Przem. Ferm. i Owoc.-Warz. 8: 5-7.
  • Nieróbca J. 1992. Agroklimatyczna bonitacja uprawy chmielu w Polsce. Masz. pr. dokt. - IUNG Puławy: 39 ss.
  • Szewczuk C. 1986. Wpływ terminu zbioru szyszek chmielu na zawartość alfa-kwasów. Przem. Ferm. i Owoc.-Warz. 10: 4-5.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-e83ef285-a0d1-4f4a-a803-3ef2f43c7efd
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.