PL
W pracy zbadano wpływ temperatury płyt grzejnych na przebieg zmian wybranych właściwości fizycznych czosnku podczas trwania procesu sublimacyjnego suszenia. Zakres pracy obejmował badania zmian: gęstości, siły cięcia oraz współrzędnych barwy suszonego sublimacyjnie materiału, w godzinnych odstępach czasu, aż do uzyskania suszu o zawartości wody wynoszącej 5%. Właściwości fizyczne zostały zbadane dla sześciu poziomów temperatury płyt grzejnych (20, 30, 40, 50, 60 i 70°C), przy stałej wartości ciśnienia w komorze suszarki sublimacyjnej - 63 Pa. Głównym czynnikiem determinującym zmiany gęstości, wartości współrzędnych barwy, siły cięcia w czasie trwania sublimacyjnego suszenia była temperatura płyt grzejnych.
EN
The study tested the influence of heating plate temperature on the course of selected garlic physical properties during freeze drying. The research was focused on the processes of changing in density of material, cutting force and the coordinates of the colour of freeze dried material at regular one hour intervals, until the final moisture content of 5% was obtained by dried material. The physical properties of garlic were tested for six temperature levels of heating plates (20, 30, 40, 50, 60 and 70°C) keeping the constant pressure in freeze drying chamber - 63 Pa. It appeared that the main factor affecting changes in material density, the cutting force as well as in the colour of material was the temperature of heating plates.