PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 60 | 2 |

Tytuł artykułu

Badania pozostałości pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego w Polsce w latach 2004 – 2007

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
The survey of pesticide residues in food of plant origin in Poland, 2004-2007

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Państwa Członkowskie Wspólnoty Europejskiej mają obowiązek prowadzenia kontroli żywności w celu udokumentowania i zagwarantowania jej bezpieczeństwa. W przypadku pestycydów zadania te realizowane są poprzez badania ich pozostałości w żywności znajdującej się w obrocie w ramach urzędowej kontroli i monitoringu. W Polsce jak i w pozostałych Państwach Członkowskich monitoring i urzędową kontrolę pozostałości pestycydów w żywności prowadzi się na zgodność z najwyższymi dopuszczalnymi poziomami pozostałości (NDP). W latach 2004-2007 w Polsce zbadano 5340 próbek żywności, w tym 1419 próbki owoców, 2383 próbki warzyw, 561 próbek zbóż, 371 próbek żywności przetworzonej i 509 próbek artykułów spożywczych przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci. W ciągu ostatnich czterech lat odnotowano przekroczenia NDP badanych pestycydów w 116 próbkach, z czego 90% stanowiły próbki żywności pochodzenia krajowego.
EN
The Member States of the European Union are obliged to provide the official food control. For the pesticides, each country develops the monitoring and official control of pesticide residues in food on the market. In Poland, as in the other Member States, the monitoring of pesticide residues in food and official control are performed in order to check compliance with the Maximum Residue Levels (MRLs). In 2004-2007 the total number of samples analyzed in monitoring and official control of pesticide residues in foodstuffs of plant origin in Poland was 5340. Those were 1419 samples of fruit, 2383 samples of vegetables, 561 samples of cereal crops, 371 samples of processed products, and 509 samples of baby food. During those four years residues above the MRLs were detected in 116 samples. The number of exceedances of MRLs was higher in domestic food products, which equaled 90% of analyzed samples.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

60

Numer

2

Opis fizyczny

s.113-119,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zakład Toksykologii Środowiskowej, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny, ul.Chocimska 24, 00-791 Warszawa
autor
autor
autor

Bibliografia

  • 1. Czaja K., Góralczyk K., Struciński P., Hernik A., Korcz W., Snopczyński T., Ludwicki J.K.: Pozostałości pestycydów: definicje, zasady ustanawiania. Roczn. PZH (w druku).
  • 2. Dyrektywa Rady 86/362/EWG z 24.07.1986 r. w sprawie ustalania maksymalnych poziomów pozostałości pestycydów na i w zbożach. Dz. Urz. UE z 7.08.1986 r., L 221/37.
  • 3. Dyrektywa Rady 86/363/EWG z 24.07.1986 r. dotycząca ustalania najwyższych dopuszczalnych pozostałości pestycydów w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i na ich powierzchni. Dz. Urz. UE z 7.08.1986 r, L 221/43.
  • 4. Dyrektywa Rady 90/642/EWG z 27.11.1990 r. dotycząca ustalania najwyższych pozostałości pestycydów na i w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, włączając owoce i warzywa. Dz. Urz. UE z 14.12.1990 r., L 350/71.
  • 5. Góralczyk K., Ludwicki J.K, Czaja K., Struciński P.: Monitoring pozostałości pestycydów w żywności w Polsce. Roczn. PZH 1998, 49, 331-339.
  • 6. Góralczyk K., Ludwicki J.K., Struciński P., Czaja K.: Poziomy insektycydów chloroorganicznych w skórkach i miąższu owoców cytrusowych w Polsce w latach 1996- 1997. Roczn. PZH 1999, 50, 25-31.
  • 7. Góralczyk K., Wawrzyńczak D., Ludwicki J.K.: Pozostałości pestycydów chloroorganicznych w herbacie. Roczn. PZH 2000, 51, 129-134.
  • 8. Góralczyk K., Struciński P., Hernik A., Czaja K., Korcz W., Ludwicki J.K.: Monitoring i urzędowa kontrola żywności w Polsce w 2004 roku. Roczn. PZH 2005, 56, 307-316.
  • 9. Guidance for Reporting the Results of the 2007 National and Community Monitoring Programmes to the European Commission. April 2008.
  • 10. Ludwicki J.K., Kostka G.: Przekroczenia dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności zgłaszane do oceny ryzyka zgodnie z procedurami RASFF w Polsce. Roczn. PZH 2007, 58, 377-388.
  • 11. Plan monitoringu i urzędowej kontroli pozostałości pestycydów w żywności w Polsce na rok 2007, Warszawa 2006.
  • 12. Report 2004 – Monitoring of Pesticide Residues in Products of Plant Origin in the European Union, Norway, Iceland and Lichtenstein, European Commission, October 2006.
  • 13. Report 2005 – Monitoring of Pesticide Residues in Products of Plant Origin in the European Union, Norway, Iceland and Lichtenstein, European Commission, October 2007.
  • 14. Report 2006 – Monitoring of Pesticide Residues in Products of Plant Origin in the European Union, Norway, Iceland and Lichtenstein, European Commission, October 2008.
  • 15. Rozporządzenie (WE) Nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29.04.2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt. Dz. Urz. UE z 30.04.2004 r., L 191/1.
  • 16. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 16.04.2004 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni. Dz. U. z 2004 r., Nr 85, poz. 801.
  • 17. Rozporządzenie (WE) Nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23.02.2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG. Dz. Urz. UE z 16.03.2005 r., L 70/1.
  • 18. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 16.10.2006 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni. Dz. U. z 2006 r., Nr 192, poz. 1442.
  • 19. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 24.02.2005 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni. Dz. U. z 2005 r., Nr 48, poz. 460.
  • 20. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 14.06.2005 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni. Dz. U. z 2005 r., Nr 108, poz. 907.
  • 21. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29.11.2005 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni. Dz. U. z 2005 r., Nr 2428, poz. 2047.
  • 22. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 1.06.2006 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni. Dz. U. z 2006 r., Nr 106, poz. 718.
  • 23. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 16.05.2007 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni. Dz. U. z 2007 r., Nr 119, poz. 817.
  • 24. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17.10.2007 r. w sprawie pobierania próbek żywności w celu oznaczenia poziomów pozostałości pestycydów. Dz. U. z 2007 r., Nr 207, poz. 1502.
  • 25. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 31.12.2007 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni. Dz. U. z 2008 r, Nr 89, poz. 51.
  • 26. Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 149/2008 z 29.01.2008 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady poprzez ustanowienie załączników II, III i IV ustalających najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości dla produktów wymienionych w załączniku I do wymienionego rozporządzenia. Dz. Urz. UE z 10.03.2008 r, L 58/1.
  • 27. Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 839/2008 z 31.07.2008 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do załączników II, III i IV dotyczących najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w określonych produktach oraz na ich powierzchni. Dz. Urz. UE z 30.08.2008 r, L 234/1.
  • 28. Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1213/2008 z 5.12.2008 r. dotyczące wieloletniego skoordynowanego wspólnotowego programu kontroli na lata 2009, 2010 i 2011, mającego na celu zapewnienie zgodności z najwyższymi dopuszczalnymi poziomami pozostałości pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na jej powierzchni oraz ocenę narażenia na nie konsumenta. Dz. Urz. UE z 6.12.2008 r, L 328/9.
  • 29. Struciński P., Góralczyk K., Czaja K., Hernik A., Korcz W., Ludwicki J.K.: Ocena ryzyka związana z narażeniem na pozostałości pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego na etapie rejestracji środka ochrony roślin. Roczn. PZH 2006, 57, 303-315.
  • 30. Struciński P., Góralczyk K., Czaja K., Hernik A., Korcz W.,. Ludwicki J.K.: Ocena ryzyka dla konsumentów przy przekroczeniach najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów (NDP) w żywności. Roczn. PZH 2007, 58, 377-388.
  • 31. Walidacja metod i procedury jakości stosowane w analizie żywności i pasz pod kątem pozostałości pestycydów. Dokument SANCO/2007/31/31. 32. www.pzh.gov.pl
  • 33. Zalecenie Komisji Nr 2008/403/WE z dnia 4.02.2008 r. dotyczące skoordynowanego wspólnotowego programu monitoringu na rok 2008 w celu zapewnienia zgodności z najwyższymi dopuszczalnymi poziomami pozostałości pestycydów w zbożach i na ich powierzchni oraz niektórych innych produktach pochodzenia roślinnego oraz krajowych programów monitoringu na rok 2009. Dz. Urz. UE z 9.02.2008 r. L 36/7.

Uwagi

Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-e581f598-9cb7-4354-a47e-df9e77c0e7ad
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.