PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2009 | 14 | 1[170] |

Tytuł artykułu

Zawartość wybranych aminokwasów egzogennych w białku nasion łubinu wąskolistnego w zależności od typu odmiany i terminu siewu

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Amino-acid composition of proteins in narrow-leaf lupine in relation to variety type and sowing date

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem podjętych badań było określenie wpływu odmiany oraz różnych terminów siewu na ilość i jakość białka nasion łubinu wąskolistnego. W badaniach użyto nasiona pochodzące z doświadczeń polowych z roku 2005. Doświadczenie założono metodą równoważnych podbloków. Czynnikiem pierwszego rzędu były odmiany łubinu wąskolistnego termoneutralne oraz nietermoneutralne, a czynnikiem drugiego rzędu terminy siewu: I – bardzo wczesny, II – dwa tygodnie po pierwszym terminie i III - cztery tygodnie po pierwszym terminie. Za pomocą spektrometru bliskiej podczerwieni oznaczono zawartość białka ogólnego i skład aminokwasowy nasion łubinów. Wyniki opracowano statystycznie z wykorzystaniem analizy wariancji w układzie dwuczynnikowym (odmiana x termin siewu). Stwierdzono istotne różnice (P≤0,01 lub P≤0,05) pomiędzy odmianami w zawartości białka ogólnego oraz składu aminokwasowego (g·100g-1 białka), jak również istotny (P≤0,05) wpływ terminu siewu na ilość białka ogólnego w suchej masie nasion.
EN
The aim of the presented studies was to evaluate the effect of cultivar and various sowing dates on the quantity and quality of protein in the seeds of narrow-leaf lupine. We used seeds obtained from plot experiments carried out during 2005. The experiment was carried out in a split-plot / split-block design. The primary treatment was represented by cultivars of thermo-neutral and non-thermoneutral lupine, while sowing dates (I – very early; II – two weeks following the first date; III – four weeks following the first date) were the secondary treatments. Using a near-infrared spectrometer, we measured the content of total protein and its amino-acid composition in lupine seed. The results were processed statistically by means of two-factorial ANOVA (cultivar x sowing date). Significant (P ≤ 0.01 or P ≤ 0.05) differences were found between the cultivars in total protein content and protein amino-acid composition (in g·100 g-1 of protein). Moreover, a significant (P ≤ 0.05) effect of sowing date on total protein content in dry matter of the seeds was found.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

14

Numer

Opis fizyczny

s.115-123,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Żywienia Zwierząt i Żywności, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny, ul.Doktora Judyma 2, 71-466 Szczecin
autor
autor

Bibliografia

  • Batterham E.S., 1979. Lupinus albus cv. Ultra and Lupinus angustifolius cv. unictrop as protein concentrates for growing. Pigs. Aust. J. Agr. Res., 30, 369-75.
  • Bhardwaj H.L., Hamama A.A., Merrick L.C., 1998. Genotypic and environment effect on lupin seed composition. Plant Food. Hum. Nutr., 53, 1-13.
  • Fernández J.A., Batterham E.S., 1995. The nutritive value of lupin-seed and dehulled lupin-seed meals as protein sources for growing pigs as evaluated by different techniques. Anim. Feed Sci. Tech., 53, 279-296.
  • Gdala J., Jansman A.J.M., Buraczewska L., Huisman J., van Leeuwen P., 1997. The influence of α-galactosidase supplementation on the ileal digestibility of lupin seed carbohydrates and dietary protein in young pigs. Anim. Feed Sci. Tech., 67, 115-125.
  • Glencross B., Hawkins W., 2004. A comparison of the digestibility of lupin (Lupinus sp.) kernel meals as dietary protein resources when fed to either, rainbow trout, Oncorhynchus mykiss or red seabream, Pagrus auratus. Aquacult. Nutr., 10, 65-73.
  • Lubowicki R., Kotlarz A., 1995. Porównanie składu chemicznego i wartości pokarmowej nasion żółtych łubinów pastewnych odmian konwencjonalnych, termoneutralnych i epigonalnych. Zesz. Nauk. AR w Szczecinie, 168, Zootechnika, 32, 129-133.
  • Lubowicki R., Petkov K., Kotlarz A., Jaskowska I., 2000. Skład chemiczny i wartość odżywcza białka nasion łubinów. Folia Univ. Agric. Stetin. 210, Zootechnica, (39), 99-104.
  • Palander S., Laurinen P., Perttilä S., Valaja J., Partanen K., 2006. Protein and amino acid digestibility and metabolizable energy value of pea (Pisum sativum), faba bean (Vicia faba) and lupin (Lupinus angustifolius) seeds for turkeys of different age. Anim. Feed Sci. Tech., 127, 89-100.
  • Podleśny J., Strobel W., 2006. Wpływ terminu siewu na kształtowanie wielkości plonu nasion i białka zróżnicowanych genotypów łubinu wąskolistnego. Acta Agrophysica, 8 (4), 923-933.
  • Podleśny J., Strobel W., Kotlarz A., 2008. Effect of sowing date on the yield and chemical composition of seeds of various genotypes of yellow lupine. Pol. J. Environ. Stud., 17 (1B), 263-270.
  • Smulikowska S., Wasilewko J., Mieczkowska A., 1995. A note on the chemical composition of the cotyledons and seed coat of three species of sweet lupin. J. Anim. Feed Sci., 4, 69-76.
  • Sujak A., Kotlarz A., Strobel W., 2006. Compositional and nutritional evaluation of several lupin seeds. Food Chem., 98, 711-719.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-dbe076e8-9720-4eb3-9b9f-67c5e879d0ff
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.