1. Boitelle A., Nicolas M.: AFFSA, CRL Milk and Milk Products Workshop of NRLs for Milk and Milk Products, 2009.
2. Boitelle A., Nicolas M.: Comparative Study Novalum/Fluorophos for the determination of ALP activity in milk. AFFSA, CRL Milk and Milk Products Workshop of NRLs for Milk and Milk Products, 2007.
3. Boitelle A., Nicolas M.: Report on Inter-laboratory Proficiency Testing on Alkaline Phosphatase Activity. AFFSA, CRL Milk and Milk Products, 2007.
4. Desbourdes C., Nicolas M., Boitelle A.C.: Phosphatase Activity in Cheese. AFFSA, CRL Milk and Milk Products Workshop of NRLs for Milk and Milk Products, 2008.
5. Fox P.F., Kelly A.L.: Indigenous enzymes in milk: Overview and historical aspects - Part 2. Int. Dairy J., 2006, 16: 517-532.
9. Rosenthal I., Bernstein S., Rosen B.: Alkaline Phosphatase Activity in Penicillium roqueforti and in Blue-Veined Cheeses. J. Dairy Sci., 1996, 76: 16-19.
10.Salter R.S., Fitchen J.: Evaluation Of Chemiluminescence Method For Measuring Alkaline Phosphatase Activity In Whole Milk Of Multiple Species And Bovine Dairy Drinks: Interlaboratory Study. J. AOAC Internation., 2006, 89(4): 1061-1070.
12. Vamvakaki A.N., Zoidou E., Moatsou G., Bokari M., Anifantakis E.: Residual Alkaline Phosphatase Activity After Heat Treatment of Ovine and Caprine Milk. Small Ruminant Res., 2006, 65: 237-241.
13. Yoshitomi K.: Alkaline Phosphatase Activity in Cheeses Measured by Fluorometry. Internation. J. Food Sci. Technol., 2004, 39: 349-353.
14. Norma EN-ISO 16140. Interlaboratory study on the quantitative methods.
15. Norma EN-ISO 22160:2004. Milk and milk-based drinks - Determination of alkaline phosphatase activity - Enzymatic photo-actived system (EPAS) method.
16. Polska Norma PN-EN ISO 11816-1:2007 Mleko i przetwory mleczne Oznaczanie aktywności fosfatazy alkalicznej Część 1: Metoda fluorymetryczna dla mleka i napojów na bazie mleka; PN-EN ISO 11816-2:2005 Mleko i przetwory mleczne Oznaczanie aktywności fosfatazy alkalicznej. Część 2: Metoda fluorymetryczna dla serów.
17. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1664/2006 z dnia 6 listopada 2006 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2074/2005 w odniesieniu do środków wykonawczych, dotyczące niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi i uchylające niektóre środki wykonawcze.
18. Rozporządzenie Komisji (WE) NR 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych.