PL
Doświadczenie zostało przeprowadzone w latach 2005-2006 na polu Ogrodu Doświadczalnego Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Badaniami objęto cykorię liściową odmiany A Grumolo Bionda. Cykorię uprawiano w dwóch terminach - wiosennym i letnio-jesiennym oraz dwoma sposobami - z rozsady przygotowanej uprzednio w szklarni oraz z siewu bezpośrednio na pole. Lepszym dla uprawy cykorii był termin wiosenny, kiedy to w stosunku do okresu wiosenno-jesiennego, uzyskano większy o prawie 19% plon handlowy. Zdecydowanie korzystniejszą metodą okazała się uprawa z rozsady. Uzyskano w ten sposób w stosunku do uprawy z siewu ponad 3,5-krotnie większy plon handlowy cykorii. Zawartość suchej masy, witaminy C, cukrów prostych i ogółem w liściach była większa w wiosennym terminie uprawy. Rośliny uprawiane z rozsady zgromadziły więcej suchej masy i witaminy C, natomiast uprawiane z siewu bezpośredniego więcej cukrów prostych i ogółem.
EN
The experiment, conducted on the years 2005-2006 in the Experimental Garden of the University of Warmia and Mazury in Olsztyn, involved salad chicory cv. A Grumolo Bionda grown in spring or in summer/fall, using greenhouse-produced seedlings or seeds sown directly in the field. The marketable yield of salad chicory grown in spring was nearly 19% higher, as compared to that attained in summer/fall. The marketable yield of plants obtained from seedlings was over 3.5-fold higher, in comparison to direct sowing. The leaves of salad chicory grown in spring contained more dry matter, vitamin C, simple sugars and total sugars. Plants obtained from seedlings accumulated more dry matter and vitamin C, whereas those grown from directly sown seeds contained more simple sugars and total sugars.