PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 66 | 08 |

Tytuł artykułu

Występowanie bakterii z rodziny Enterobacteriaceae w przetworach mlecznych

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Occurrence of Enterobacteriaceae in dairy products

Języki publikacji

PL

Abstrakty

EN
The purpose of this study was to determine the prevalence of Enterobacteriaceae and Escherichia coli in selected dairy products on the Warsaw market. Based on the presence or absence of these bacteria the hygienic quality of products was evaluated, and thus the effectiveness of the implementation of the principles of the HACCP system in force in the dairy industry plants and the regularity of the proceedings of the products on the market. Sixty-eight different dairy products were examined: fluid milk, homogenized cheeses, ripened rennet cheeses, cottage cheese type, quark cheeses, yoghurt, kefir, cream, and others. The number of Enterobacteriaceae and the MPN of E. coli were determined according to the PN-ISO 21528-1 norm. 15% of dairy products samples contained Enterobacteriaceae, and 4% of dairy products samples contained E. coli. The occurrence of Enterobacteriaceae in 33% of the fluid milk samples was observed, a level of more than 1 × 10³ in 1 mL. E. coli was not found in 10 mL samples. The highest percentage of samples containing Enterobacteriaceae and E. coli has been discovered in cheeses (quark cheeses, ripened rennet cheeses, cottage cheese type, homogenized), respectively 18% and 11%. The occurrence of Enterobacteriaceae in 14% of sheep cheeses was observed, but no sheep cheese samples contained E. coli. Of the respondent fermented milk drinks, Enterobacteriaceae occurred in only 2 samples of buttermilk. Yoghurt, kefir, cream, and sour milk does not contain Enterobacteriaceae and E. coli in 10 g. The obtained results prove that the currently stricter microbiological requirements implemented towards dairy products have contributed to the improvement in their hygienic quality.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

66

Numer

08

Opis fizyczny

s.551-554,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Biotechnologii, Mikrobiologii i Oceny Żywności, Wydział Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Nowoursynowska 159c, 02-787 Warszawa
autor

Bibliografia

  • 1. Jakubczyk E.: Czynniki wpływające na trwałość pasteryzowanego mleka spożywczego. Przegl. Mlecz. 2003, 10, 371-377.
  • 2. Kołożyn-Krajewska D.: Higiena produkcji żywności. SGGW, Warszawa 2003, 48-117, 141-164.
  • 3. Kołożyn-Krajewska D., Sikora T.: HACCP. Koncepcja i system zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. SIT Spoż., Warszawa 1999.
  • 4. Kowalik-Witanowska M.: Studia nad oznaczaniem bakterii z grupy coli i Escherichia coli w wybranych produktach mleczarskich. SGGW, Warszawa 2004.
  • 5. Leśniewska B.: Badanie jakości mikrobiologicznej serków twarogowych i cottage cheese. SGGW, Warszawa 2006.
  • 6. Molska I.: Zarys mikrobiologii mleczarskiej. PWRiL, Warszawa 1988, 43-47.
  • 7. Molska I., Pałubińska A.: Jakość mikrobiologiczna i trwałość mleka spożywczego pasteryzowanego rynku warszawskiego. Przegl. Mlecz. 2006, 8, 4-7.
  • 8. PN-93/A-860334/03. Mleko i przetwory mleczarskie. Badania mikrobiologiczne. Przygotowywanie próbek i rozcieńczeń.
  • 9. PN-93/A-86034/09. Mleko i przetwory mleczarskie. Badania mikrobiologiczne. Escherichia coli - wykrywanie obecności i oznaczanie najbardziej prawdopodobnej liczby (NPL).
  • 10. PN-ISO 21528-1:2005. Mikrobiologia żywności i pasz - Horyzontalna metoda wykrywania i oznaczania liczby Enterobacteriaceae. Część 1: Wykrywanie i oznaczanie liczby metodą NPL z przednamnażaniem.
  • 11. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych.
  • 12. Waliszewska D., Maciak T., Kubiński T.: Ocena mikrobiologiczna mleka spożywczego pasteryzowanego oraz sterylizowanego UHT w świetle badań WZHW w Warszawie. Przegl. Mlecz. 1996, 6, 376-378.
  • 13. Ziarno M., Molska I., Gronczyńska M., Sobota A.: Mikroflora mleka spożywczego pasteryzowanego. Cz. I. Przegl. Mlecz. 2006, 10, 10-12.
  • 14. Ziarno M., Molska I., Gronczyńska M., Sobota A.: Mikroflora mleka spożywczego pasteryzowanego. Cz. II. Przegl. Mlecz. 2006, 11, 12-15.

Uwagi

Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-d5c57012-d1aa-4739-a5b7-2831fc4f4a42
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.