PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 07 | 1 |
Tytuł artykułu

Wpływ dawki i sposobu nawożenia azotem na plon i wartość technologiczną ziarna odmian pszenicy ozimej

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Effect of nitrogen fertilization doses and way of its application on yield and technological quality of winter wheat cultivars grain
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W doświadczeniu polowym prowadzonym w Zakładzie Doświadczalnym IUNG Puławy w latach 2004-2006 badano plonowanie oraz wartość technologiczną ziarna dwu odmian pszenicy ozimej: Sukces i Tonacja w zależności od dawki i sposobu nawożenia azotem. Dawki azotu: 0, 120, 180 kg N·ha⁻¹ aplikowano dwu- lub trzykrotnie w okresie wegetacji. Korzystniejsze dla wielkości plonu było zastosowanie 120 kg N·ha⁻¹ w dwóch dawkach i 180 kg N·ha⁻¹ – niezależnie od podziału. Zastosowanie 120 kg N·ha⁻¹ w trzech dawkach w okresie wegetacji powodowało wzrost zawartości białka i glutenu w porównaniu z dwukrotną aplikacją azotu. Podział dawki 180 kg N·ha⁻¹ nie miał wpływu na kształtowanie się cech jakościowych ziarna pszenicy odmiany Sukces i Tonacja.
EN
The grain yield and technological quality of two winter wheat cultivars Sukces and Tonacja depending on nitrogen fertilization doses and way of N application were determined and described in the field experiment conducted in Puławy Experimental Station in 2004-2006. Three nitrogen fertilization doses 0, 120, 180 kg N·ha⁻¹ and two ways of nitrogen application (two times and tree times) were applied in this experiment. The biggest grain yield was obtained with nitrogen fertilization at a dose of 180 kg N·ha⁻¹ and 120 kg N·ha⁻¹ applied in two doses during growing period. Nitrogen fertilization applied at a dose of 120 kg N·ha⁻¹ three times during the growing period of winter wheat caused an increase in protein and gluten content and sedimentation value compared with two times. The way of nitrogen fertilization applied at a dose of 180 kg N·ha⁻¹ had no significant influence on grain quality.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
07
Numer
1
Opis fizyczny
s.57-65,tab.,wykr.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach, Puławy1
Bibliografia
  • Cacak-Pietrzak G., Ceglińska A., Haber T., 1999. Wartość technologiczna wybranych odmian pszenicy ozimej w zależności od zróżnicowanego nawożenia azotem. Pam. Puł. 118, 45-56.
  • Daniel C., Tribol E., Le Blevenec L., Ollier J., 1998a. Effects of temperature and nitrogen nutrition on protein composition of winter wheat: effects of gliadin composition. Short Communications Fifth Congress ESA 1, 247-248.
  • Daniel C., Tribol E., Le Blevenec L., Ollier J., 1998b. Effects of temperature and nitrogen nutrition on protein composition of winter wheat: effects of glutenin composition. Short Communications Fifth Congress ESA 1, 249-250.
  • Goodling M.J., Smith G.P., 1998. The potential to use climate, variety and nitrogen relationships to optimise wheat quality. Short Communications Fifth Congress ESA 1, 229-230.
  • Jia Y.Q., Masbou V., Aussenac T., Fabre J.L., Debreke P., 1996. Effects of nitrogen fertilization and maturation conditions on protein agregates and on the breadmaking quality of Soissons, a common wheat cultivar. Cereal Chemistry 73, 123-130.
  • Knapowski T., Ralcewicz M., 2004. Ocena wskaźników jakościowych ziarna i mąki pszenicy ozimej w zależności od zróżnicowanego nawożenia azotem. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, Sect. E, Agricultura 59(2), 959-968.
  • Mazurek J., Jaśkiewicz B., Klupczyński Z., 1999. Plonowanie i jakość ziarna pszenicy ozimej w zależności od techniki nawożenia azotem. Pam. Puł. 118, 263-270.
  • Piech M., 1984. Nawożenie azotem i ilość wysiewu jako czynniki zwiększające plon ziarna pszenicy ozimej. Biul. IHAR 155, 91-100.
  • Piech M., Stankowski S., 1988. Wpływ dawek i terminów nawożenia azotem oraz ilości wysiewu na plonowanie i jakość ziarna odmian pszenicy ozimej. Cz. 2. Jakość ziarna. Biul. IHAR 166, 17-26.
  • Podolska G., Krasowicz St., Sułek A., 2005. Ocena ekonomiczna i jakościowa technologii uprawy pszenicy ozimej przy różnym poziomie nawożenia azotem. Pam. Puł. 139, 175-188.
  • Podolska G., Mazurek J., 1999. Budowa rośliny i łanu pszenicy ozimej w warunkach zróżnicowanego terminu siewu i sposobu nawożenia azotem. Cz. II. Plonowanie, struktura plonu i budowa łanu. Pam. Puł. 118, 491-505.
  • Podolska G., Stankowski S., Dworakowski T., 2007. Wpływ dawki nawożenia azotem na wielkość plonu i wartość technologiczną ziarna wybranych odmian pszenicy ozimej. Fragm. Agron. 2(94), 274-282.
  • Podolska G., Sułek A., 2002. Główne elementy technologii produkcji decydujące o wysokiej jakości ziarna pszenicy. Pam. Puł. 130/II, 587-596.
  • Praca pod red. T. Jakubczyk, T. Haber, 1983. Analiza zbóż i przetworów zbożowych. Skrypt SGGW-AR Warszawa.
  • Stankowski S., Podolska G., Pecewicz K., 2004. Wpływ nawożenia azotem na plonowanie i jakość ziarna odmian pszenicy ozimej. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, Sect. E, Agricultura 59(3), 1363-1369.
  • Stankowski S., Rutkowska A., 2006. Kształtowanie się cech jakościowych ziarna i maki pszenicy ozimej w zależności od dawki i terminu nawożenia azotem. Acta. Sci. Pol., Agricultura 5(1), 53-61.
  • Wróbel E., Szempliński W., 1999 Plonowanie i wartość technologiczna ziarna pszenicy ozimej nawożonej zróżnicowanymi dawkami azotu Pam. Puł. 118, 463-470.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.dl-catalog-d0b1286c-9696-460d-af52-77de8537af08
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.