PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 528 |
Tytuł artykułu

Zużycie wody w sadzie jabłoniowym nawadnianym kroplowo

Autorzy
Warianty tytułu
EN
The influence of drip irrigation on water consumption in the apple orchard
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W pracy przedstawiono trzyletnie wyniki badań polowego zużycia wody w sadzie jabłoniowym w warunkach naturalnej gospodarki wodnej oraz przy nawadnianiu kroplowym. Zastosowano dwa poziomy nawodnienia: W1 zwilżanie przy wskazaniu tensjometru -0,01 MPa potencjału wodnego, W2 zwilżanie przy wskazaniu tensjometru -0,03 MPa potencjału wodnego. Badania wykazały, że intensyfikacja produkcji poprzez nawadnianie kroplowe zmniejszała znacząco zużycie wody na wyprodukowanie jednostki plonu, a wariant W2 dawał najlepsze efekty.
EN
The research on drip irrigation have been conducted since 2004 in an experimental orchard, located near Wroclaw. In the experiment three irrigation variants are applied: variant W0 control plot - without irrigation, variant W1 application of the irrigation dose when soil water pressure drops below -0,01 MPa, variant W2 application of the irrigation dose when soil water pressure drops below -0,03 MPa. The work is aimed at: - the recognition of space variability of soil moisture depending on irrigation dose and the method of water supply (with application TDR method), - the analysis of the yield and growth of apple trees cv. Gloster on rootstock M26 in connection with water efficiency, - the evaluation of the influence of drip irrigation on roots distribution. The article presents the trial of evaluation of the field water consumption by mature apple tree irrigated by tricklers. According to the investigation results the highest yield and the best water efficiency were achieved in variant W2.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
528
Opis fizyczny
s.87-95,ta.,wykr.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Instytut Kształtowania i Ochrony Środowiska, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Plac Grunwaldzki 24, 50-363 Wrocław
autor
  • Instytut Kształtowania i Ochrony Środowiska, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Plac Grunwaldzki 24, 50-363 Wrocław
Bibliografia
  • DRUPKA S. 1972. Deszczowanie i deszczownie. PWRiL, Warszawa: 513.
  • HEWELKE P. 1984. Zmiany uwilgotnienia gleby pod wpływem zwilżania kroplowego. Mat. konf. pt. „Projektowanie i eksploatacja systemów nawodnień kroplowych”. SGGW, Warszawa: 31-49.
  • JEZNACH J. 2005. Przyrodnicze problemy nawodnień. Postępy Nauk Rolniczych 3: 125-134.
  • MARCILONEK S. 1968. Oznaczenie polowego zużycia wody przez rośliny uprawne. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 88: 77-86.
  • NYC K. 1974. Polowe zużycie wody przez kapustę późną i ziemniaki wczesne na glebie średniozwięzłej w warunkach deszczowania. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 161: 143-153.
  • NYC K. 1996. Ekonomiczne systemy nawadniające. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 438: 125-132.
  • PACHOLAK E. 1984. Eksploatacja systemów nawodnień kroplowych i deszczownianych a
  • efekty produkcyjne w sadzie jabłoniowym. Mat. konf. pt. „Projektowanie i eksploatacja systemów nawodnień kroplowych”. SGGW, Warszawa: 31-49.
  • PACHOLAK E. 1986. Wpływ nawożenia i nawadniania na wzrost i plonowanie jabłoni odmiany James Grieve. Roczniki AR w Poznaniu, Rozprawy Naukowe 160: 79 ss.
  • PIERZGALSKI E. 1984. Gospodarka wodna w glebie przy nawodnieniach kroplowych na tle fizjologicznych potrzeb roślin. Mat. konf. pt. „Projektowanie i eksploatacja systemów nawodnień kroplowych”. SGGW, Warszawa: 31-49.
  • RZEKANOWSKI C. 1989. Wpływ nawadniania kroplowego na plonowanie najważniejszych
  • gatunków drzew owocowych w warunkach sadu produkcyjnego. Rozprawy 35, Bydgoszcz: 79 ss.
  • SOKALSKA D., NYC K. 2005. Określenie przestrzennej zmienności uwilgotnienia gleby w warunkach nawodnień kroplowych. Zesz. Nauk. AR w Krakowie 26: 149-156.
  • VODYANITSKII V.I. 2002. Drip irrigation regimes for apple orchards. Sadovodstvo i Vinogradarstvo 6: 4-6.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.dl-catalog-cb60e9a4-a1c6-4dee-a4ab-749b03150b21
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.