PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2011 | 3 |
Tytuł artykułu

Bezpieczeństwo żywnościowe gospodarstw domowych w USA

Autorzy
Warianty tytułu
EN
Food safety of American households
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Celem artykułu jest określenie poziomu bezpieczeństwa żywnościowego gospodarstw domowych w USA i dokonanie ich typologii według poziomu bezpieczeństwa żywnościowego oraz wybranych cech demograficzno-ekonomicznych. W analizie wykorzystano wyniki badań wtórnych przeprowadzonych przez Sekcję Badań Ekonomicznych Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa w grudniu 2009 roku. Wykazano, że 15% amerykańskich gospodarstw domowych było okresowo lub trwale pozbawionych bezpieczeństwa żywnościowego, a częstość występowania problemów z zaspokajaniem podstawowych potrzeb żywnościowych była ściśle związana zarówno z poziomem uzyskiwanych przez nie dochodów, jak i czynnikami pozaekonomicznymi, takimi jak typ gospodarstwa domowego, przynależność rasowa czy etniczna oraz miejsce zamieszkania.
EN
The aim of the article is to determine the level of food safety of households in the United States and to present their typology basing on the level of food safety and selected demographic-economic features. For the purpose of analysis the results of secondary research carried out by the Economic Studies Section of the US Department of Agriculture in December 2009 have been used. The analysis has indicated that 15% of American households was periodically or permanently deprived of food safety and that the frequency of the occurrence of problems with satisfying basic food needs was closely linked to both the level of the households' income and to non-economic factors such as the type of a household, racial or ethnic lineage and the place of residence.
Wydawca
-
Czasopismo
Rocznik
Numer
3
Opis fizyczny
s.67-83,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań
Bibliografia
  • Cohen B., Parry J., Yang K., 2002: Household Food Security in the United States, 1998 and 1999. United States Department of Agriculture, Economic Research Service, Washington D. C.
  • De Haen H., 2005: Promoting agriculture for poverty reduction – building on the New political commitments. ”Quarterly Journal of International Agriculture” 44, 4: 327–334.
  • Dec M., Pawlak K., Poczta W., 2008: Determinanty sytuacji wyżywieniowej ludności świata. „Wieś i Rolnictwo” 2: 9–25.
  • Dowd D., 2009: Inequality and the Global Economic Crisis. Pluto Press, London, New York.
  • FAO Statistical Yearbook 2010, 2010. FAO, Rome.
  • Foster P., Leathers H.D., 1999: The World Food Problem. Tackling the Causes of Undernutrition in the Third World. Lynne Rienner Publishers, Boulder, London.
  • Gospodarka rolniczo-żywnościowa oewiata, 1987. Red. J. Górecki. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
  • Górecki J., 2004: Ocena sytuacji rolno-żywnościowej świata w kontekoecie handlu międzynarodowego i rozszerzenia UE. „Problemy rolnictwa światowego” XI.
  • Gulbicka B., 2003: Bezpieczeñstwo żywnościowe krajów rozwijających się. IERiGŻ, Warszawa.
  • Gulbicka B., 2009: Problemy wyżywienia w krajach rozwijających się. Raport Programu Wieloletniego 2005–2009, nr 124. IERiGŻ-PIB, Warszawa.
  • Gundersen C., Gruber J., 2001: The Dynamic Determinants of Food Insufficiency. In: Second Food Security Measurement and Research Conference, 2: Papers, Ed. M.S. Andrews, M.A.
  • Prell. Food Assistance and Nutrition Research Report. 11-2, United States Department of Agriculture, Economic Research Service, Washington D.C.
  • King A., Schneider B., 1992: Pierwsza rewolucja globalna. Raport dla Klubu Rzymskiego. Polskie Towarzystwo Współpracy z Klubem Rzymskim, Warszawa.
  • Knutson R.D., Penn J.B., Boehm W.T., 1995: Agricultural and Food Policy. Prentice Hall Education, Career & Technology, Englewood Cliffs.
  • Knutson R.D., Penn J.B., Flinchbaugh B.L., 2004: Agricultural and Food Policy. Pearson Prentice Hall, Upper Saddle River.
  • Lappé F.M., Collins J., 1986: World Hunger. Twelve Myths. Grove Weidenfeld, New York.
  • Malthus T.R., 1798: An Essay on the Principle of Population, As It Affects the Future Improvement of Society. Printed for J. Johnson, London.
  • Małysz J., 1991: Bezpieczeñstwo żywnościowe: strategiczna potrzeba ludzkości. PWN, Warszawa.
  • Nord M., 2009: Food Insecurity in Households with Children. Prevalence, Severity, and Household Characteristics. United States Department of Agriculture, Economic Research Service, Washington D.C.
  • Nord M., Brent C.P., 2002: Food Insecurity in Higher Income Households. United States Department of Agriculture, Economic Research Service, Washington D. C.
  • Nord M., Hopwood H., 2007: Recent Advances Provide Improved Tools for Measuring Children's Food Security. ”The Journal of Nutrition” 137, 3: 533–536.
  • Nord M., Kantor L.S., 2006: Seasonal Variation in Food Insecurity is Associated with Heating and Cooling Costs among Low-Income Elderly Americans. ”The Journal of Nutrition” 136, 11: 2939–2944.
  • Nord M., Coleman-Jensen A., Andrews M., Carlson S., 2010: Household Food Security in the United States, 2009. United States Department of Agriculture, Economic Research Service, Washington D.C.
  • Pinstrup-Andersen P., Pandya-Lorch R., Rosegrant M.W., 2001: Global Food Security: A Review of the Challenges. In: The Unfinished Agenda. Perspectives on Overcoming Hunger, Poverty, and Environmental Degradation. Ed. P. Pinstrup-Andersen, R. Pandya-Lorch. International Food Policy Research Institute, Washington D.C.
  • Poczta W., Pawlak K., Dec M., 2008: Globalny problem żywnościowy – typologia krajów według stopnia niedożywienia. „Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny” LXX, 4: 191–204.
  • Runge C.H., Senauer B., Pardey P.G., Rosegrant M.W., 2003: Ending Hunger in Our Lifetime. Food Security and Globalization. The Johns Hopkins University Press, Baltimore, London.
  • Sen A., 1981: Poverty and Famines. An Essay on Entitlement and Deprivation. Oxford University Press, Oxford, New York.
  • Sen A., 1999: Development as Freedom. Oxford University Press, Oxford, New York.
  • Smith K., 1951: The Malthusian Controversy. Routledge & Kegan Paul, London.
  • The State of Food and Agriculture 2006, 2006. FAO, Rome.
  • The State of Food and Agriculture 2010–2011, 2011. FAO, Rome.
  • World Agriculture: Towards 2015/2030. An FAO Perspective, 2003. Ed. J. Bruinsma. FAO, Rome.
  • Zegar J.S., 2007: Globalny problem żywnościowy a polskie rolnictwo. „Wieś i Rolnictwo” 3: 9–28.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.dl-catalog-c74266d1-c9f0-4072-aaf7-999c380a539c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.