PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 09 | 3 |

Tytuł artykułu

Rozwój struktur podmiotowych w przemyśle spożywczym

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Development of formal structures in food industry

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule przedstawiono rozwój struktur podmiotowych w przemyśle spożywczym, zarówno w ostatnim okresie przekształceń systemowych, jak iw pierwszym okresie naszego członkostwa w Unii Europejskiej. Ukazano duży wzrost znaczenia firm średniej wielkości w ostatnim etapie transformacji (w latach 1999-2003) oraz zwrócono uwagę na rozwój procesów koncentracji produkcji, które mają miejsce w przemyśle spożywczym począwszy od 2004 roku.
EN
System transformation in the food processing sector had changed its formal structure. In the last stage of transformation (in the years 1999-2003) a rapid development of medium size enterprises (employing from SO to 249 persons) had place. Since 2004 transformations of formal (enterprise) structures indicate that in food industry processes of the production’s concentration have shown up.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

09

Numer

3

Opis fizyczny

s.205-209,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

  • Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, ul.Świętokrzyska 20, 00-002 Warszawa

Bibliografia

  • Rocznik Statystyczny Przemysłu. 2002-2006: GUS, Warszawa.
  • Szczepaniak I. 2005: Czynniki i uwarunkowania rozwoju średnich przedsiębiorstw przemysłu spożywczego (na przykładzie przemysłu owocowo-warzywnego i mięsnego). Rozprawa doktorska, IERiGŻ-PlB, Warszawa, 87-100, 132-139.
  • Urban R. (red.). 2004: Przemiany przemysłu spożywczego w latach 1988-2003. Studia i Monografie. IERiGŻ, Warszawa, 126-138.
  • Ustawa z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej. 2004: Dziennik Ustaw Nr 173, poz. 1807.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-c6e69b78-6756-4b24-a4de-4254c776d807
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.