PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 08 | 4 |
Tytuł artykułu

The effect of foliar feeding with Plonochron fertilizers [K, Mg, Ca] and differentiated rhizosphere fertilization with nitrogen upon yield and contents of selected components in cucumber leaves and fruit

Warianty tytułu
PL
Wplyw dokarmiania pozakorzeniowego nawozami Plonochron [K, Mg, Ca] oraz zróżnicowanego nawożenia dokorzeniowego azotem na plon i zawartość wybranych składników w liściach i owocach ogórka
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The experiment with cucumber of the variety 'Matilde F1' was conducted in an unheated foil tunnel in the years 2004–2005. The plants were grown in containers of the capacity of 10 dm³ filled with transitional turf, limed to the pH of 6.0. In our studies we assessed the effect of foliar feeding with Plonochron fertilizers (potassium, magnesium, calcium) and of the differentiated rhizosphere nitrogen fertilization. (1.0 and 1.5 g N·dm⁻³) upon the yield, as well as contents of mineral components in cucumber leaves and fruits. The cucumber fruit yield was found to be significantly greater if the plants underwent foliar feeding with Plonochron fertilizers, as compared to control plants. The greater fruit yield (4.30 kg·plant⁻¹) was given by plants fertilized with a higher nitrogen dose (1.5 g·dm⁻³ of substratum). Fruits of cucumber undergoing foliar feeding with Plonochron fertilizers contained significantly more vitamin C, as compared to control plants. The leaves of plants fertilized with a higher nitrogen dose were reported to contain more total nitrogen, potassium and calcium.
PL
Doświadczenie z ogórkiem odmiany 'Matilde F1' przeprowadzono w nieogrzewanym tunelu foliowym w latach 2004–2005. Rośliny uprawiano pojemnikach o objętości 10 dm³ napełnionych torfem przejściowym zwapnowanym do pH 6.0. W badaniach oceniano wpływ dokarmiania pozakorzeniowego nawozami Plonochron (potasowy, magnezowy, wapniowy) oraz zróżnicowanego nawożenia dokorzeniowego azotem (1,0 i 1,5 g N·dm⁻³) na plon oraz zawartość składników mineralnych w liściach i owocach ogórka. Stwierdzono istotnie większy plon owoców ogórka dokarmianego pozakorzeniowo nawozami Plonochron w porównaniu z roślinami kontrolnymi. Większy plon owoców (4,30 kg·roślina⁻¹) wydały rośliny nawożone wyższą dawką azotu (1,5 g·dm⁻³ podłoża). Owoce ogórka dokarmianego pozakorzeniowo nawozami Plonochron zawierały istotnie więcej witaminy C w porównaniu z roślinami kontrolnymi. W liściach roślin nawożonych wyższą dawką azotu odnotowano więcej azotu ogółem, potasu i wapnia.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
08
Numer
4
Opis fizyczny
p.59-67,ref.
Twórcy
autor
  • Department of Soil Cultivation and fertilization of Horticultural Plants, University of Life Sciences in Lublin, Leszczynskiego 58, 20-068 Lublin, Poland
autor
Bibliografia
  • Babik J., Kosson R., Nawrocka B., Ślusarski C., 2005. Metodyka integrowanej produkcji ogórków pod osłonami. Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Główny Inspektorat Warszawa.
  • Batra V.K., Singh B., Singh V., 2002. Response of brinjal to foliar feeding of water soluble fertilizers. International conference of vegetable, Bangalore, 11-14.
  • Bergmann W., 1992. Nutritional disorders of plants-development, visual and analytical diagnosis. Gustav Fisher Verlag, Jena.
  • Biesiada A., Kołota E., Osińska M., Michalak K., 2000. Wpływ nawożenia dolistnego na wybrane wskaźniki wartości odżywczej warzyw. Zesz. Nauk. Akad. Roln. im. H. Kołłątaja w Krakowie, 364, 53-56.
  • Dobrzańska J., 2003. Ogórki pod osłonami. Hortpress sp. z o.o., Warszawa.
  • Dzida K., Jarosz Z., 2005. Wpływ zróżnicowanego nawożenia azotem oraz dokarmiania pozakorzeniowego na plon i zawartość wybranych składników w liściach i owocach pomidora. Annales UMCS, Sectio EEE, LV (2), 51-58.
  • Górecki R., S., Danielski-Busch W., 2009. Effect of silicate fertilizers on yielding on greenhouse cucumber (Cucumis sativus L.) in container cultivation. J. Elementol. 14(1), 71-78.
  • Jaskólski D., 2007. Porównanie wpływu dolistnego stosowania nawozów na efekty produkcyjne oraz ekonomiczne uprawy niektórych roślin polowych. Fragment. Agronom. XXVI, 1(93), 106-112.
  • Kocoń A., 2009. Efektywność dolistnego dokarmiania pszenicy i rzepaku ozimego wybranymi nawozami w warunkach optymalnego nawożenia i wilgotności gleby. Annales UMCS, Sectio E, LXIV (2), 23-28.
  • Kostema E., Zaniewicz-Bajkowska A., Franczuk J., Rosa R., 2009. Effect of foliar feeding on the yield level and quality of six large-fruit melon (Cucumis melo L.) cultivars. Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus, 8 (3), 13-24.
  • Manolov I., Antonow D., Stoilov G., Tsareva I., Baev M., 2005. Jordanian zeolitic tuff as a raw material for the preparation of substrates used for plant growth. J. Cent. Eur. Agric., 6(4), 485-494.
  • Marcinek B., Hetman J., 2008. The effect of foliage feeding on the structure of yield, dry weight content and macroelements in the corms of Sparaxis tricolor Ker-Gawl. Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus, 7 (4), 89-99.
  • Mengel K., 2002. Alternative or Complementary Role of Foliar Supply in Mineral Nutrition. Acta Hort. 594, 33-48.
  • Michałojć Z., Konopińska J., 2009. Wpływ dokarmiania pozakorzeniowego P i K na plonowanie i skład chemiczny sałaty. Annales UMCS, Agricultura, 64(2), 86-93.
  • Michałojć Z., Szewczuk C., 2003. Teoretyczne aspekty dolistnego dokarmiania roślin. Acta Agroph. 85, 9-17.
  • Premshekhar M., Rajashree V., 2009. Performance of hybrid tomato as infuenced by foliar feeding of water soluble fertilizers. Am.-Eurasian J. Sustain. Agric., 3(1), 33-36.
  • Rutkowska U., 1981. Wybrane metody badań składu i wartości odżywczej żywności. PZWL, Warszawa.
  • Smoleń S., Sady W. 2009., The effect of foliar nutrition with urea, molybdenum, sucrose and benzyladenine on quantity and quality of radish yield. Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus, 8(2), 45-55.
  • Szewczuk C., Michałojć. Z., 2003. Praktyczne aspekty dolistnego dokarmiania roślin. Acta Agroph. 85, 19-29.
  • Vibute C. P., 1998. A process for manufacturing complex solid and liquid completely water soluble fertilizer. Fert News, 43(8), 63-65.
  • Wierzbicka B., Kuskowska M., 2002. Wpływ wybranych czynników na zawartość witaminy C w warzywach. Acta Sci. Pol. Hortorum Cultus 1(2), 49-57.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.dl-catalog-c67f4360-adae-45c7-99d7-4b91a22fff6f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.