PL
Celem badań było określenie biegłości laboratoriów chemicznych badających żywność pochodzenia zwierzęcego za pomocą międzylaboratoryjnych badań porównawczych w zakresie oznaczania azotanów, azotynów, NaCl, azotu (białko), wody, tłuszczu, fosforu, popiołu, hydroksyprolina, skrobi i pH. Osiągnięte rezultaty oceniono na podstawie obliczonego wskaźnika „z”. Spośród nadesłanych 314 wyników oznaczeń, 278 wyników posiada wskaźnik | z| 2ك co świadczy o uzyskaniu wyników zadawalających. Z kolei dla 36 wyników wskaźnik „z” wynosi powyżej |2|, a więc otrzymane wyniki są wątpliwymi i niezadowalającymi.
EN
The aim of investigations was qualification of technical competency of chemical laboratories analysing the food of the animal origin by interlaboratory test/proficiency testing (PT). Analysis of nitrates, nitrites, NaCl, nitrogen (proteins), water, fat, phosphorus, ash, hydroksyprolina, starch and pH were investigated. It reached results were estimated on z-score. From among received 314 results of analysis, coefficient 278 scores possesses | z | 2ك , satisfactory results. In 36 cases calculated z-score were above |2|, and so this results of this analysis are questionable and unsatisfactory results