PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 557 |
Tytuł artykułu

Wartość konsumpcyjna bulw ziemniaka nawożonego międzyplonami w środkowo-wschodniej Polsce

Autorzy
Warianty tytułu
EN
Consumption value of potato tubers fertilized with intercrops in Central-East Poland
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W pracy przedstawiono wyniki badań z lat 2004-2006, których celem było określenie wpływu biomasy wsiewek międzyplonowych przyoranych jesienią, międzyplonów ścierniskowych przyoranych jesienią i pozostawionych do wiosny w formie mulczu na kształtowanie cech konsumpcyjnych bulw ziemniaka w zmiennych warunkach pogodowych. W doświadczeniu badano następujące kombinacje nawożenia międzyplonem: obiekt kontrolny (bez nawożenia międzyplonem), obornik, wsiewka międzyplonowa (koniczyna czerwona, koniczyna czerwona + życica wielokwiatowa, życica wielokwiatowa), międzyplon ścierniskowy (facelia, facelia-mulcz). Otrzymane wyniki badań pozwalają stwierdzić, iż warunki sezonu wegetacyjnego istotnie różnicowały ciemnienie miąższu surowego i ugotowanego oraz smakowitość bulw. Jakość konsumpcyjna bulw ziemniaka nawożonego międzyplonami dorównywała, a nawet przewyższała jakość konsumpcyjną bulw ziemniaka nawożonego obornikiem. Najlepszymi cechami konsumpcyjnymi, a zwłaszcza smakowitością wyróżniały się ziemniaki nawożone koniczyną czerwoną oraz mulczem z facelii.
EN
The paper presents the results of research carried out over 2004-2006, the aim of which was to determine the influence of intercrop biomass which was plowed down in autumn and stubble crop plowed down and left in the form of mulch on the consumption value of potato tubers in variable weather conditions. The following combinations of intercrop fertilization were take into account: the control object (without intercrop fertilization), farmyard manure, undersown crop (red clover, red clover + Italian ryegrass, Italian ryegrass), stubble crop (phacelia, phacelia-mulch). The results pointed out that the conditions of vegetation period, caused a significant darkening of raw and cooked tuber flesh and affected the tastiness of potato tubers. The consumption value of potato tubers which were fertilized with intercrops was formed on the approximated level, as the potato which was fertilized with farmyard manure. The best consumption features, especially tastiness were noted in potatoes which were fertilized with red clover and mulch from phacelia.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
557
Opis fizyczny
s.193-199,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach, ul.Prusa 14, 08-110 Siedlce
Bibliografia
  • Ceglarek F., Płaza A. 2000. Wartość konsumpcyjna ziemniaka w zależności od rodzaju nawożenia organicznego. Biul. IHAR 213: 117-123.
  • Leszczyński W. 2000. Kryteria oceny jakości ziemniaka konsumpcyjnego i skrobiowego. Mat. konf. nauk. „Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie”. AR Wrocław/Polanica Zdrój, 8-11 maja 2000: 41-49.
  • Leszczyński W. 2002. Zależność jakości ziemniaka od stosowania w uprawie nawozów i pestycydów. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 489: 47-64.
  • Lisińska G. 2006. Wartość technologiczna i jakość konsumpcyjna polskich odmian ziemniaka. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 511: 81-94.
  • Nowacki W., Głuska A., Gruczek T., Lis B., Lutomirska B., Roztropowicz S., Zarzyńska K. 2000. Uprawa ziemniaków a wartość konsumpcyjna i technologiczna bulw. Mat. konf. nauk. „Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie” AR Wrocław/Polanica Zdrój, 8-11 maja 2000: 23-32.
  • Man J.D., Lambert C.D. 1989. A fast test for after-cooking darkening in potato. New Zeland of Crop and Hort. Sci. 2: 207-209.
  • Różyło K. 2002. Wstępna ocena walorów konsumpcyjnych odmiany Irga różnie nawożone na glebie lekkiej i ciężkiej. Mat. konf. nauk. „Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie. Perspektywy ekologicznej produkcji ziemniaka w Polsce”. AR Wrocław/Szklarska Poręba, 9-12 maja 2002: 97-98.
  • Sawicka B. 1991. Próba ustalenia niektórych czynników środowiska i zabiegów agrotechnicznych na ciemnienie miąższu bulw ziemniaka. Biul. IHAR 179: 67-74.
  • Silva G.H., Chase R.W., Hammerschmidt R., Cash J.N. 1991. After-cooking of Spartan Pearl potatoes as influenced by location phenolits acids, and citric acid. J. Agric. Food Chem. 39: 871-873.
  • Zgórska K., Frydecka-Mazurczyk A. 1985. Warunki agrotechniczne i pizechowalnicze a cechy użytkowe bulw ziemniaka. Biul. Inst. Ziemn. 33: 109-120.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.dl-catalog-be6525b4-d8a6-4bf8-828d-7ad3b9d08980
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.