PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 60 | 1 |
Tytuł artykułu

Ocena sposobu żywienia i aktywności fizycznej uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Evaluation of nutrition and physical activity of students in Gastronomic School in Białystok
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Celem pracy była ocena sposobu żywienia i aktywności fizycznej uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku. Kwestionariusz ankiety przeprowadzono w kwietniu w 2008 roku wśród 74 uczniów. Obliczono wartość energetyczną i zawartość głównych składników odżywczych diety i porównano je z normami. Diety uczniów zawierały prawidłową wartość energetyczną i zawartość białka, tłuszczów oraz węglowodanów. Umiarkowaną aktywnością fizyczną charakteryzowało się jedynie 58% dziewcząt i 61% chłopców. Badani uczniowie powinni skorygować sposób odżywiania i zwiększyć aktywność fizyczną.
EN
The aim of this study was to estimate nutrition and physical activity of students in Gastronomic School in Białystok. Questionnaire about nutrition and physical activity took on April 2008 in 74 students. The content of energy and main nutrition values were calculated and compared to the recommended values. Students diet included normal of energy, protein, fats and carbohydrates. Only 58% girls and 61% boys had intensive physical activity. Change of nutrition and moderate in physical activity is recommended for the students.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
60
Numer
1
Opis fizyczny
s.65-68,tab.,bibliogr.
Twórcy
  • Zakład Zdrowia Publicznego, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku, ul.1-szej Armii Wojska Polskiego 2/2, 15-103 Białystok
autor
Bibliografia
  • 1. Augustyniak U., Brzozowska A.: Sposób żywienia młodzieży w Polsce na postawie piśmiennictwa z ostatnich 10 lat (1990-2000). Roczn. PZH 2002, 53, 4, 399-406.
  • 2. Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases. World Health Organization. Technical Reports Series 916. Geneva 2003.
  • 3. European guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice. Eur. J. Cardiovasc. Prevention Rehab. 2003, 10 (Suppl 1), S1.
  • 4. Ilow R., Regulska-Illow B., Szymczak J.: Ocena sposobu żywienia dziewcząt ze szkół średnich z Głogowa i Lubina. Bromat. Chem. Toksykol. 1999, XXXII, 1, 27-33.
  • 5. Ilow R., Regulska-Ilow B., Szymczak J.: Ocena sposobu żywienia chłopców ze szkół średnich z Głogowa i Lubina. Bromat. Chem. Toksykol. 1999, XXXII, 1, 43-50.
  • 6. Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K., Przygoda B.: Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wydanie Lekarskie PZWL, Warszawa 2001.
  • 7. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych. Wyd. IŻŻ, Warszawa 1998.
  • 8. Maruszewska M., Duda G., Gertig H., Przysławski J.: Ocena wartości odżywczej całodziennych racji pokarmowych młodzieży szkół średnich. Bromat. Chem. Toksykol. 1998, XXXI, 3, 207-212.
  • 9. Ostrowska A., Szewczyński J., Gajewska M.: Wartość odżywcza całodziennych racji pokarmowych uczniów szkół średnich z województwa mazowieckiego Część I. Składniki podstawowe. Żyw. Czł. Metab. 2003, XXX, 1/2, 362-366.
  • 10. Prochaska J.J., Sals J.F., Long B.: A physical activity screening measure for use with adolescents in primary care. Arch. Paediat. Adolesc Med. 2001, 155, 554-559.
  • 11. Przysławski J., Duda Grażyna.: Sposób żywienia młodzieży szkolnej - badania porównawcze - lata 80-te vs. 90 te. Problemy Higieny 2000, 69, 42-48.
  • 12. Szczerbiński R., Karczewski J., Szpak A., Karczewska Z.: Podstawowe składniki odżywcze racji pokarmowych młodzieży mieszkającej w internatach na terenie powiatu sokólskiego. Bromat. Chem. Toksykol. 2007, XL, 3, 299-306.
  • 13. Szponar L., Sekuła W., Rychlik E., Ołtarzewski M., Figurska K.: Wyniki badań indywidualnego, rzeczywistego spożycia żywności przeprowadzonych wśród członków gospodarstw domowych w okresie wrzesień-listopad 2000r. IŻŻ Warszawa 2003, 101-443.
  • 14. Szponar L., Wolnicka K., Rychlik E.: Album fotografii produktów i potraw. Wyd. IŻŻ, Warszawa 2000.
  • 15. Szponar. L., Ołtarzewski M., Rychlik E.: Energia i białko w całodziennym pożywieniu różnych grup ludności w Polsce. Żyw. Czł. Metab. 2003, XXX, 1/2, 113-125.
  • 16. Ziemlański Ś.: Normy żywienia człowieka. Fizjologiczne podstawy. Wydanie Lekarskie PZWL, Warszawa 2001.
Uwagi
Rekord w opracowaniu
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.dl-catalog-bc65aa75-73c0-48e0-b834-12fedc006780
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.